Hurma Tohumları Nasıl Ekilir?

Hurma özellikle Ramazan ile özdeşleşmiş bir lezzettir. Peki hurma tohumları nasıl ekilir? Hurma tohumları nasıl yetişir?
Hurma Tohumları Nasıl Ekilir?
28 Mart 2023, 13:19

Güneşli bir iklimde yaşıyorsanız, hurma tohumunu filizlendirmek ve ekmek eğlenceli bir proje olabilir. Hurmalardan elde edilen tohumlar, evinizde, verandanızda veya bahçenizde tadını çıkarabileceğiniz hurma ağaçlarına dönüşebilir. Bazı medjool hurmalarının çekirdeklerini toplayıp yıkayın, ardından birkaç ay çimlenmelerine izin verin. Tohumlar filizlendikten sonra, onları bir toprak saksıya ekebilirsin. Onları iyice sulayın ve mümkün olduğunca fazla güneş ışığı verin. Hurma ağaçları yavaş büyür, bu nedenle tam boyuta ulaşmaları için 4 yıla kadar beklemeniz gerekebilir, ancak dikim süreci başlamak için kolay bir yoldur!

hurma ağacı

Tohumun Filizlenmesi

  1. Biraz olgun medjool hurması alın ve tohumları toplayın. Bir marketten biraz olgun medjool hurması satın alın ve çekirdeklerini merkezden çıkarmak için açın. Tohumları bir kenara koyun ve hurma meyvesini yiyin veya atın.
  2. Hurmanın olgunlaştığını hafifçe kırıştığında veya yapışkan bir sıvı sızdırdığında anlayacaksınız.
  3. Artık meyveleri çıkarmak için tohumları temizleyin. Tohumları iyice durulayın ve fazla hurma etini ovun. Artan meyve inatçıysa, tohumları 24 saat sıcak suda bekletebilir, ardından meyveyi ovalayabilirsiniz.
  4. Çukurları 48 saat tatlı suda bekletin. Bir bardağı veya kaseyi soğuk suyla doldurun ve çukurları emmek için içine yerleştirin. Eski suyu boşaltıp taze suyla doldurarak suyu günde bir kez değiştirin.[1] Bu, kalıbın oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
  5. 2 tohumu nemli bir kağıt havlu parçasına katlayın. Nemlendirmek için bir kağıt havlu üzerine biraz su akıtın. Ardından kağıt havluyu düz bir şekilde yayın ve her iki ucuna 2 hurma çekirdeği yerleştirin. Kağıt havluyu her iki tohumu da kaplayacak şekilde katlayın, ardından ikiye katlayın. Tohumlar tamamen örtülmeli ve bir kağıt havlu tabakası ile ayrılmalıdır.
  6. Tohumları ve kağıt havluyu plastik bir torbaya koyun ve kapatın. Plastik bir sandviç poşeti açın ve nemli, katlanmış kağıt havluyu içine sokun. Torbanın mührünü kapatmadan önce tohumların hala yerinde olduğundan emin olun.
  7. Torbayı 6-8 hafta boyunca ılık ve karanlık bir yerde saklayın. Tohum en iyi 21 ila 24 °C arasındaki sıcaklıklarda çimlenir. Evinizde buzdolabının üstü gibi sıcak kalan bir yer bulun veya sıcaklığı daha dikkatli bir şekilde ayarlamak için bir ısıtma matı kullanın.
  8. Büyüme ilerlemesi veya küf için bitkiyi düzenli olarak kontrol edin. Her 2 haftada bir çantayı açın ve ilerlemeyi kontrol edin. Kalıplı kağıt havluyu yeni bir nemli kağıt havluyla değiştirmeye özen göstererek küf olup olmadığını da kontrol edin. 2-4 hafta sonra, tohumdan küçük köklerin çıktığını görmelisiniz.
  9. Tohum filizlendikten sonra saksıya koyun. İlerleme için çimlenen tohumu kontrol etmeye devam edin. Tohum köklerden bir filiz çıkardığında, onu çıkarıp saksıya koymanın zamanı geldi!
  10. Kaplarda tercih ederseniz, tohumları saksılarda filizlendirmeyi deneyin. Saksıları bir kısım tohum başlangıç kompostu ve bir kısım kumla doldurarak her tohum için bir saksı hazırlayın. Toprağı nemli olacak şekilde hafifçe sulayın ve ardından tohumları, her bir tohumun yarısı açığa çıkacak şekilde ekin. Tohumun açıkta kalan kısmını kumla örtün. Saksıları plastik ambalajla örtün ve yaklaşık 21 °C sıcaklığa sahip dolaylı güneş ışığı alan bir yere koyun.

hurma

Filizlenmiş Tohumun Ekilmesi

  1. Altta bol miktarda drenaj deliği olan bir saksı bulun. Uygun drenaj için dibinde çok sayıda delik bulunan bir toprak çömlek veya plastik kap arayın. Tencereyi veya kabı koymak ve damlamaları yakalamaya yardımcı olmak için bir tabak da satın almak isteyebilirsiniz.
  2. Saksıyı 3/5 oranında saksı toprağı ile doldurun. Toprak miktarını tahmin etmek için saksıyı yarıya kadar doldurun. Toprağın nemini ve drenajını düzenlemek için genellikle iyi bir toprak, kum, vermikülit, perlit ve turba yosunu karışımı içeren bir palmiye veya kaktüs karışımı kullanın.
  3. Filizlenmiş tohumu toprağın merkezinin 2,5 cm yukarısına yerleştirin. Yapraklı veya filizlenmiş ucu, toprağın biraz yukarısında, tencerenin ortasında tutun. Filizin çıktığı nokta saksının kenarından yaklaşık 2,5 cm aşağıda olmalıdır.
  4. Tencerenin geri kalanını hafifçe sıkıştırılmış toprak veya kumla doldurun. Toprağın geri kalanını eklerken tohumu ve filizi yerinde tutun ve filizin çıktığı noktaya kadar doldurun. Toprağı hafifçe sıkıştırmak için hafifçe vurun, böylece filiz ayağa kalkmak için destek alacaktır.
  5. Bitkiyi iyice sulayın. Dikimden sonra filizin iyi bir içeceğe ihtiyacı olacaktır. Alttaki drenaj deliklerinden akana kadar toprağın üzerine su dökün. Toprağın suyu emmesine ve boşaltmasına izin verin, ardından toprak tamamen nemlenene kadar bitkiyi tekrar sulayın.

hurma

Hurma Bitkinizin Bakımı

  1. Tencereyi güneşli bir alanda tutun. Bazı iyi noktalar, bol güneş alan bir pencerenin yanında veya açık bir verandadadır. Bitki en iyi şekilde tam güneş ışığında büyüyecektir, bu nedenle onu mümkün olduğunca açıkta tutmaya çalışın.
  2. Toprağın ilk 5 cm kuruduğunda bitkiyi sulayın. İşaret parmağınızı ikinci boğuma kadar kire sokarak toprağı her gün kontrol edin. Kir nemliyse, bitki hala yeterli neme sahiptir ve onu sulamak için beklemeniz gerekir. Toprak kuru hissediyorsa, kirin yüzeyinin üzerine biraz su dökün.
  3. Hurma ağacını büyüdükçe daha büyük saksılara nakledin. Bitkinin mevcut saksısını aştığını veya saksının dibinden kök saldığını fark ettiğinizde, onu daha büyük bir saksıya taşımanız gerekir. Büyümeye devam eden bitkinin ömrü boyunca bunu yapmaya devam edin. Bitkiyi yeni bir saksıya nakletmeden önce ve sonra daima iyice sulayın.
  4. Saksı için fazla büyürse hurma ağacını toprağa nakledin. Yeterince sıcak bir iklimde yaşadığınız sürece, hurma bitkinizi dışarıya taşıyabilir ve toprağa dikebilirsiniz. Güneşli bir yer seçmeniz ve bitkinin köklerini tutacak kadar büyük bir çukur kazmanız gerekecek. Bitkiyi saksısından çıkarın ve deliğe yerleştirin, ardından toprakla doldurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Hurma nasıl kurutulur?
  2. Taze ve kuru hurma arasındaki lezzet farkı nedir?
  3. Hurma nasıl saklanır?
  4. Hurmanın sağlığa faydaları nelerdir?
  5. Hurma ağacı nasıl yetişir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo