Hindistan Cevizi Yağı Ve Palm Yağı: Aralarındaki Fark Nedir?

Yağ mutfakta bir zorunluluktur ancak seçeneklerin çokluğu nedeniyle aralarındaki farkları takip etmek zor olabilir. Hindistan cevizi yağı ve palm yağı en çok kıyaslanan iki yağdan biridir. İşte, hindistan cevizi yağı ve palm yağı: aralarındaki fark nedir?
Hindistan Cevizi Yağı Ve Palm Yağı: Aralarındaki Fark Nedir?
27 Aralık 2023, 17:13

Yağ mutfakta bir zorunluluktur ancak seçeneklerin çokluğu nedeniyle aralarındaki farkları takip etmek zor olabilir. Palm yağı ve hindistancevizi yağı, ev şefleri için en popüler olanlardan ikisidir.

Yağ, çok büyük bir yağ kaynağı olarak kötü bir üne sahiptir, ancak onsuz gerçekten yemek yapamazsınız. Daha sağlıklı bir seçeneği tercih ederek, yağ tüketimimizin olumsuz yanlarını en aza indirmeyi umuyoruz. Ancak sağlıklı yağların iyi bir beslenmenin önemli bir parçası olması nedeniyle bu anlatı bile tartışmaya açıktır. Hadi dalalım.

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, tahmin edebileceğiniz gibi hindistancevizinden gelir ve onu rafine edilmiş veya rafine edilmemiş olarak satın alabilirsiniz. Rafine edilmemiş hindistancevizi yağı, diğer adıyla saf hindistancevizi yağı, yoğun filtreleme, ağartma ve koku giderme işlemlerine tabi tutulmadan fındık etinin preslenmesiyle yapılır. Rafine edilmiş hindistancevizi yağı, hindistancevizi yağının daha yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı olmasını sağlayan bir dizi ayrı aşamadan geçer, ancak hindistancevizi aroması ve kokusu genellikle bu süreçte kaybolur. Ne için kullandığınıza bağlı olarak bu iyi bir şey olabilir veya olmayabilir. Kısmen hidrojenlenmiş hindistancevizi yağı en çok işlenmiş versiyondur ve daha uzun bir raf ömrüne sahip olmasına rağmen üçü arasında en az sağlıklı olanı olarak kabul edilir. Hidrojene yağlar ABD'de 2018'de yasaklandığından artık kısmen hidrojene edilmiş hindistancevizi yağı satın alamazsınız.

Hindistan cevizi yağıyla ilgili garip olan şey, hiç kimsenin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda hemfikir olmamasıdır. New York Times, 2016 yılında halka ve uzmanlara hangi gıdaların sağlıklı olduğunu düşündüklerini soran bir anket yaptı; İnsanların %72'si Hindistan cevizi yağının sağlıklı olduğunu düşünürken beslenme uzmanlarının %37'si de aynı şeyi düşünüyordu. Bu, uzman algısı ile halkın algısı arasındaki en büyük ikinci farklılıktı.

palm yağı

Palm Yağı Nedir?

Palm yağı, bitkisel yağlar arasında en ucuz ve en yaygın kullanılanlardan biridir. Aslen Afrika'dan gelen palm meyvesinden yapılmıştır. Ayrıca palm meyvesinin çekirdeğinden elde edilen palm çekirdeği yağını da satın alabilirsiniz, ancak bu farklı bir üründür. Hindistan cevizi yağı gibi, rafine edilmemiş veya rafine edilmiş palm yağı da satın alabilirsiniz. Aralarındaki farklar çok benzer. Rafine edilmemiş palm yağı kırmızımsı renktedir ve daha güçlü bir aromaya sahiptir, oysa rafine palm yağı nötrdür. Rafine edilmemiş palm yağının dumanlanma noktası da rafine palm yağına göre daha düşüktür.

Palm yağının artan popülaritesi nedeniyle meydana gelen ormansızlaşmayı kınayan birçok çevresel hareket olmasına rağmen, dünyanın her yerinde tüketiliyor. Palm yağının büyük çoğunluğu Endonezya ve Malezya'dan geliyor, ancak güneybatı Afrika ve Güney Amerika'da da yetiştiriliyor.

Duman Noktası Önemlidir

Duman noktası, belirli bir yağ türünün duman çıkmaya başlamadan önce ulaşabileceği sıcaklığı ifade eder. Dumanlanma noktasını aşacak kadar ısıtılan yağ, serbest radikaller ve diğer sağlıksız sonuçlar yaratmaya başlar. Tadı da kötü gelmeye başlar. Düşük dumanlanma noktasına sahip bir yağ, yüksek dumanlanma noktasına sahip bir yağ kadar çok yönlü değildir. Üreticiler, sağlıklı yağları daha az sağlıklı yağlara dönüştürme pahasına rafine ederek yağın dumanlanma noktasını artırabilirler.

Rafine edilmemiş hindistancevizi yağının dumanlanma noktası yaklaşık 180 derecedir ve bu oldukça düşüktür. Rafine edilmiş hindistancevizi yağının dumanlanma noktası 200 derecedir. Bu sıcaklıklar, hindistancevizi yağının pişirme ve sığ tavada kızartma türlerinin çoğu için iyi olduğu anlamına gelir. Rafine palm yağının 230 derecelik dumanlanma noktası, palm yağını inanılmaz derecede çok yönlü kılar. Palmiye yağı, yüksek dumanlanma noktası nedeniyle çoğu fritözün tercih ettiği yağdır ancak aynı zamanda mükemmel tava kızartmaları da sağlar.

Şunlara da göz atın;

  1. Kızartma yağını filtrelemeniz gerekir mi?
  2. Doğal bitkisel yağ nasıl yapılır?
  3. Keten tohumu yağı mı balık yağı mı?
  4. Tereyağı ve margarin: Hangisi daha iyi?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo