Hanımeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Hanımeli çiçeği ne kadar sürede büyür? Hanımeli çiçeği tohumu ne zaman ekilir? Hanımeli çiçeği nasıl çoğaltılır? Hanımeli çiçeği hangi iklimde yetişir? İşte, evde hanımeli çiçeği yetiştiriciliği ve bakımı:
Hanımeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
24 Nisan 2024, 22:33

Hanımeli, Caprifoliaceae familyasına ait sarmaşık grubundan bir bitkidir. Yaklaşık 180 türü bulunan Hanımeli'nin 100 çeşidi Çin'dedir. En çok bilinen türleri; Avrupa Hanımelisi, Japon Hanımelisi, Mercan Hanımelisi ve Beyaz Hanımeli'dir. Hoş kokulu olduğu için, ev ve bahçelerde tercih edilen çiçek türlerinden biridir. Yenilebilir nektarlar üretir ve çan şeklinde çiçeklere sahiptir. Meyvesi çok çekirdekli kırmızı, mavi veya siyahtır. Çoğu türde meyveleri hafif zehirlidir. Ancak bazıları yenilebilir meyvelere sahiptir. 

Zarif görünümü sebebiyle hanımeli ismini almıştır. Tutunduğu yeri sarar ve kolay yetişebilir. Soğuk iklimlere karşı da dayanıklıdır. Bağlılık, güven ve sadakat anlamlarını taşır. Güller gibi aşkın ve sevginin ifadesidir. Ayrıca eski zamanlarda uğur getirdiğine de inanılırdı.

hanımeli

Hanımeli Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

  1. Toprak seçimi: Hanımeli bitkisi hemen hemen her toprağa uyum sağlayabilir. Ancak saksıda yetiştirirken organik maddeler bakımından zengin, humuslu topraklar tercih edilmelidir. Nemli toprakları sever. Toprağın pH'sı 4.5-8 arasında olmalıdır. İyi drenaj sağlayan saksılar tercih edilmelidir. 
  2. Sulama: Sulama sıklığı, bitkinin yaşına, toprağın kuruluğuna ve durumuna göre belirlenmelidir. Genç bitkilerde daha az sulama yapabilirsiniz. Fakat bitkiniz yaş aldıkça daha çok suya ihtiyaç duyar. Ayrıca bitkinin çiçeklendiği dönemlerde daha fazla sulamaya ihtiyaç duyduğunu da unutmayın. Sulama sıklığını belirlemek için, toprağın kuruluğuna dikkat edilmelidir. Yani toprak hep nemli kalacak şekilde sulanmalı, kurumasına veya çamurlaşmasına izin verilmemelidir. 

hanımeli

  1. Ortam ve sıcaklık: Bitki, mümkün olduğunca havadar bir alana konulmalıdır. Ancak şiddetli rüzgarlara da maruz kalmamalıdır. Hanımeli, güneşe doğru uzamaya meyillidir. Bu yüzden güneş alan yerlerde yetişebilir. Genelde bahçeleri daha fazla sever. İç mekanda yetiştiriliyorsa bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. Ara sıra saksıyı çevirerek her tarafının eşit şekilde büyümesini sağlamanız gerekir. 
  2. Budama: Hanımeli için belli bir budama dönemi yoktur. Çiçekleri sonbahara kadar açar. Budama işlemi için çiçeklerini dökmesini beklemeniz gerekir. Ancak budama işlemi, kış sonuna kadar tamamlanmalıdır. Aksi halde çiçeğin verimi düşer ve sonraki ilkbaharda daha az çiçeklenir.
  3. Çoğaltma: Hanımelini çoğaltmak için, yazın olgunlaşan bir dalı budama makasıyla kesin. Ardından yeni saksıya toprağın içerisine ekin. İlk can suyunu verdikten sonra, bakım işlemlerini uygulamaya devam edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Kalanşo çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  2. Karanfil nasıl yetiştirilir?
  3. Papatya yetiştirme teknikleri
  4. Mandalina nasıl yetiştirilir?
  5. Çilek nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo