Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir: 5 Doğal Yöntem

Göz yorgunluğu nedir? Göz yorgunluğu neden olur? Göz yorgunluğu nasıl geçer? İşte, göz yorgunluğuna karşı evde uygulayabileceğiniz 5 doğal yöntem:
Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir: 5 Doğal Yöntem
24 Nisan 2024, 22:08

Göz yorgunluğu, göz kaslarının ve sinirlerinin çok fazla çalışması sonucu yorulmasıdır. Tıp dilinde 'astenopi' olarak adlandırılan bu durum, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Özellikle dijital göz yorgunluğu, çağımızda en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Yalnızca yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülebilir. Çocukluk yaşlarında uzun süre telefon, bilgisayar, televizyon gibi elektronik aletlerin ekranlarına uzun süre bakmak, ileri yaşlarda miyop gibi hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır.

Göz Yorgunluğu Nedenleri Nelerdir?

  1. Yetersiz beslenme
  2. Uykusuzluk
  3. Çevre kirliliği
  4. Uzun süre araba kullanma
  5. Ara vermeden okuma yapma
  6. Dijital ekranlara uzun süre maruz kalma
  7. Ortamın çok loş veya çok parlak bir ışıkla aydınlatılması

Göz Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?

  1. Gözlerde kuruluk ve kızarıklık
  2. Gözlerde yanma hissi
  3. Göz kapaklarının ağırlaşması
  4. Çift ve bulanık görme
  5. Göz çevresinde ağırlık hissi
  6. Işığa karşı hassasiyet
  7. Baş ve boyun ağrı
  8. Odaklanma zorluğu

Göz Yorgunluğu Tedavisi Nedir?

Göz yorgunluğuna karşı yapılması ilk gereken şey, nedenin bulunmasıdır. Böylece göz yorgunluğuna neden olan unsurlardan kaçınmak gerekir. Ayrıca gözleri dinlendirmek de alınan önlemler arasındadır. Göz yorgunluğunun en doğru nedenini bulabilmek ve tedavisini yapabilmek için, mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekir.

Göz Yorgunluğu Nasıl Geçer?

  1. Göz yorgunluğuna karşı 20-20-20 kuralı uygulanmalıdır. Yani bilgisayarda çalışan kişiler, 20 dakikada bir, bilgisayardan 20 metre uzaklıktaki bir şeye, 20 saniye boyunca odaklanmalıdır.
  2. Dijital eşyaların tümü mavi ışık saçar. Mavi ışık ise uyku hormonunun daha az salgılanmasına yol açar. Bu yüzden uyumadan önce dijital ürünlere bakmamak gerekir.
  3. Bilgisayar, telefon, televizyon gibi dijital ürünlere bakarken göz kırpmak gerekir. Göz kırpmak gözlerin nemli kalmasına yardımcı olur.
  4. Yaz aylarında doğrudan güneş ışığına bakmak, göz sağlığı için tehlikelidir. Bu yüzden güneş gözlüğü ve şapka kullanmak gerekir.
  5. Göz dinlendirme egzersizleri gün içinde tekrar edilmelidir.
  6. Bilgisayar, televizyon ve telefonla göz arasındaki mesafe, en az 60 cm olmalıdır.
  7. Ortamda bulunan aydınlatmalar gözü yormayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Göz Yorgunluğuna Ne İyi Gelir?

  1. Salatalık


İçeriğinde yüksek oranda su bulunan salatalık, göz altı derisine su verir. Bu yüzden göz yorgunluğu için tercih edilen ilk yöntemlerden biridir. Salatalığın kabuklarını soyup suyunu çıkardıktan sonra, pamuk yardımıyla göz altına sürün. Gözlerinizi kapatıp, göz kapaklarına iki adet salatalık dilimi yerleştirin ve 10 dakika bekleyin.

  1. Poşet Çay


Kan damarlarının genişlemesini sağlayan poşet çay, özellikle göz ağrılarına iyi gelmesiyle bilinir. Kullandığınız bir adet poşet çayı, oda sıcaklığında bekleterek ılıtın. Ilıyan çayı, göz kapaklarının üzerine yerleştirerek soğuyana kadar bekletin.

  1. Patates


Patates de göz ağrılarına ve yorgunluğuna karşı etkili olan besinlerden biridir. Patatesin kabuklarını soyup halka şeklinde doğrayın. Kestiğiniz halkaları göz kapaklarına yerleştirerek 15-20 dakika bekletin. Bu uygulamayı gün içinde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.

  1. Süt


Temiz bir pamuğu süte batırın ve göz çevresine uygulayın. Pamuğu güzelce sıktıktan sonra, göz kapaklarının üzerine yerleştirebilirsiniz.

  1. Papatya Çayı


Papatya çayı, vücudun sakinleşmesine yardımcı olur. Uyumadan yarım saat önce bir fincan papatya çayı içerek kaslarınızın gevşemesine ve vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca papatya çayı, uykuya geçişinizi de kolaylaştıracaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Göz kapakları neden şişer?
  2. Gözlere iyi gelen besinler nelerdir?
  3. Göz altı morlukları nasıl geçer?
  4. Göz çevresi bakımı nasıl yapılır?
  5. Dudak çatlamasına ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo