Gerçek ve Sahte Safran Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Süsengiller familyasına ait bir bitki olan safran, yemeklerde sık sık kullanılan bir baharat çeşididir. Anavatanı Güneybatı Asya olan safran, ülkemizde en çok Safranbolu'da yetiştirilir. Bu lezzetli baharat pahalıdır bu sebeple piyasa da sahte safranlarda vardır. Peki gerçek ve sahte safran arasındaki fark nasıl anlaşılır:
Gerçek ve Sahte Safran Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?
04 Nisan 2023, 12:03

Süsengiller familyasına ait bir bitki olan safran, yemeklerde sık sık kullanılan bir baharat çeşididir. Anavatanı Güneybatı Asya olan safran, ülkemizde en çok Safranbolu'da yetiştirilir. Özel bir yemek hazırlıyorsanız ve bir şişe safrana uzanıyorsanız, son derece değerli ve kilosu 5.000 dolardan fazlaya mal olan bir şey kapıyor olabilirsiniz. Veya sahte bir şeye uzanıyor olabilirsiniz. Evet, safran olarak etiketlenen baharatın, binlerce yıldır ticareti yapılan ve aranan güzel kokulu baharattan farklı bir şey olması alışılmadık bir durum değil.

Gerçek safran, tek bir çiğdem çeşidinden gelir - Crocus sativus veya sonbahar çiğdem. Her çiçek, baharatın narin yapısını ve lezzetini korumak için dikkatlice toplanması ve kurutulması gereken üç ince, kızıl renkli stigma içerir. Yarım kilo safran elde etmek için yaklaşık 170.000 çiçek gerekir; bu da, değerli baharat olarak daha az maliyetli malzemeleri harcayan vicdansız insanlara zemin hazırlar. Safran gerçek olabilir, ancak su püskürtülerek veya başka maddelerle karıştırılarak ağırlıkça daha ağır hale getirmek için karıştırılabilir. Ya da safran olduğunu düşündüğünüz kavanoz mısır püskülü, sonbahar çiğdemi dışındaki çiçeklerin tepecikleri, hindistancevizi lifleri ve hatta boyalı at kılı içerebilir. Neyse ki, gerçek safran kullandığınızdan emin olmak istiyorsanız, bunu kontrol etmenin kolay bir yolu var.

safran çayı

Safranınızı Sıcak Suda Islatarak Test Edin

Birkaç ipliği sıcak suya koymak, safranınızı test etmenin en iyi yoludur. Sahte safran, maddeden kırmızı boya sızdıkça renginden hızla vazgeçecek ve iplikler genellikle parçalanacaktır. Gerçek safran suyu yavaş yavaş renklendirir; suyun gerçek çiğdem stigmalarından altın rengini alması 20 hatta 60 dakika kadar sürebilir. Gerçek safran iplikleri suda bozulmadan kalır, kırmızı tonlarını korur ve suda eşit sarı bir renk oluşturur.

Belki de daha önemlisi, gerçek ve sahte safran arasındaki tat ve aroma farkıdır. Sıcak suya demlendiğinde, gerçek anlaşma beklediğiniz klasik dünyevi, çiçeksi notalara sahip olurken, sahte safran ya tat ve aromadan yoksun olacak ya da acı koku ve tada sahip olacak ve hatta metalik bir tada sahip olabilir.

İpliklerini sıcak suda ıslatarak safranınızı test ettikten sonra, o değerli sıvıyı dışarı atmayın! Safranınızı gerçekten açtınız ve bu lezzetli demlenmiş sıvı biryani, paella, risotto ve hatta İskandinav St. Lucia çöreği gibi tatlı tariflerde kullanıma hazır.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde safran nasıl yetiştirilir?
  2. Safran nedir?
  3. Zahterin faydaları nelerdir?
  4. Ihlamur çayının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo