Zahterin Faydaları Nelerdir Nasıl Tüketilir?

Zahter ne işe yarar? Zahter nasıl tüketilir? Zahter hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan zahterin faydaları ve tüketimi:
Zahterin Faydaları Nelerdir Nasıl Tüketilir?
29 Temmuz 2021, 12:19

Tipik olarak kurutulmuş kekik, sumak, mercanköşk, susam tohumu ve tuzu içeren aromatik bir baharat karışımıdır, A, C, E ve K vitamini içerir. Ekmek, yoğurt, zeytinyağ ve diğer yiyecekler (salataların yanı sıra et ve sebzeler) üzerine serpilerek tüketilebilmektedir. Peki, zahter ne işe yarar? İşte, zahterin faydaları ve kullanımı:


Zahterin Faydaları Nelerdir?

  1. Bağışıklık sistemini destekleyebilir: Zahter baharat karışımında bulunan organik bileşikler mantar ve mikrop karşıtıdır ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bu nitelikler bağırsak, cilt, solunum ve sinir sisteminizin yüksek ve sağlıklı bir seviyede çalışmasına yardımcı olabilir. 
  2. Dolaşıma yardımcı olabilir: Zahter demir içeriği ile oksijenli kanın vücutta dolaşımını iyileştirmeye destek olabilir. Demir, kırmızı kan hücrelerini vücuda taşıyan ve tüm organ sistemlerinin ihtiyaç duydukları oksijeni almasını sağlayan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. 
  3. Kemikleri güçlendirmeye fayda sağlayabilir: Zahterin içindeki bitkiler yüksek demir, kalsiyum, bakır ve magnezyum içerdiğinden kemik mineral yoğunluğu üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu baharat karışımına diyetinizde yer vermek yaşlandıkça kemik erimesi ve kireçlenme gibi koşullardan korunmanıza yardımcı olabilir.
  4. Ruh halini iyileştirebilir, enerjiyi artırabilir: Çalışmalar ve geleneksel kanıtlar ruh halini düzenlediğini ve depresyon oranlarını azalttığını bildirmiştir. Zahter içeriğindeki kekikten gelen esansiyel yağ ve fenol bileşiği ile vücutta salınan ve düzenlenen hormonları etkileyerek doğrudan ruh halini artırıcı etkilere sahip olabilir. 
  5. Hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir: Zahterin dolaşımı artırıcı gücü ve sinirsel aktiviteyi uyaran zengin mineral içeriği idrak ve kavrama yetisini artırabilir. 
  6. Cildi iyileştirebilir: Zahter baharat karışımı iltihap karşıtı özelliklere sahiptir. İçindeki zengin antioksidan karışımı cildin görünümünü iyileştirebilir, yara iyileşmesini hızlandırabilir ve lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. 
  7. Kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir: Zahter içeriğindeki sumak sağlık için en iyi bitkilerden biridir ve sağlıklı kuersetin kaynağı olması sebebiyle serbest radikallerin neden olduğu kronik hastalıklara ve kanserin çoğalmasına karşı koruma sağlayabilir. 
  8. Solunum yollarını temizleyebilir: Zahterin kekik içeriği, öksürükle balgam ve mukusu dışarı atmanıza neden olabilir bu sayede bu güçlü baharat karışımı soğuk algınlığı hissettiğinizde solunum yollarınızı temizlemeye destek olabilir ve bağışıklık artırıcı özellikleri ile hastalıkları önlemede etkin rol alabilir. 


Ev Yapımı Pratik Zahter    

Malzemeler: 1 çay kaşığı ince tuz, 6 yemek kaşığı sumak, 6 yemek kaşığı iyi kalite bir kuru kekik, 6 yemek kaşığı kavrulmuş susam 

Yapılışı: Tüm malzemeleri iyice harmanlayın. Hava geçirmez bir kavanozda buzdolabında veya bir kenarda bir yıl boyunca saklanabilir. Sürülebilir bir karışım elde etmek için 3 yemek kaşığı zahteri ½ çay bardağı kaliteli bir zeytinyağı ile karıştırın. İsteğinize bağlı miktarları değiştirebilirsiniz.


Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, düzenli ilaç kullananlar, hassas bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler zahter tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kekik nasıl kurutulur?
  2. Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir?
  3. Haşhaş ne işe yarar?
  4. Enginar suyunun faydaları nelerdir?
  5. Keten tohumu nasıl yenir?
Kategoriler
Lezzet Logo