Geleneksel Türk Tatlısı İsimleri Nelerdir?

Geleneksel Türk tatlıları, Osmanlı ve Anadolu kültürünün zengin mirasını yansıtan eşsiz lezzetlerdir. Şerbetliden sütlü tatlılara, helvadan aşureye kadar her biri, Türk mutfağının vazgeçilmez kültürel simgelerindendir. Peki, geleneksel Türk tatlısı isimleri nelerdir? İşte o liste.
Geleneksel Türk Tatlısı İsimleri Nelerdir?
03 Haziran 2025, 14:51

Türk mutfağında tatlılar, bayram sofralarından düğünlere, cenaze törenlerinden komşu ziyaretlerine kadar hayatın her anında özel bir yere sahiptir. Yüzyıllardır asırlık tariflerle hazırlanan bu geleneksel tatlılar, sadece damakları şenlendirmekle kalmaz; aynı zamanda toplumun ortak kültürel hafızasında da derin izler bırakır. Peki, geleneksel Türk tatlısı isimleri nelerdir? İşte nefis tarifler...

Baklava

  1. Baklava

Malzemeler

  1. 650 g baklavalık un
  2. 7 yumurta sarısı
  3. 1 çay bardağı süt
  4. 1 çay bardağı yoğurt
  5. 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
  6. 1 silme çay kaşığı karbonat

Açmak için:

  1. 400 g nişasta

Şerbeti için:

  1. 1.750 g toz şeker
  2. 1 litre su

Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın. Unu yoğurma kabına alın, ortasını açıp yumurta sarılarını ve diğer malzemeleri ekleyin. Yumuşak, pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamuru 5 büyük bezeye, her bezeyi de 20 küçük bezeye ayırın (toplam 100 beze). Her bezeyi nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. 20'şer kat olacak şekilde üst üste koyup oklavayla incecik açın. Yağlanmış tepsiye ilk 20’liği yerleştirin, üzerine bolca Antep fıstığı serpin. İkinci 20’liği ekleyin. Aynı işlemi 5 grup için tekrarlayın. Keskin bıçakla dilimleyin. Eritilmiş tereyağını üzerine dökün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak baklavaya soğuk şerbeti dökün. Üzerini kapatıp şerbeti çekene kadar dinlendirin.

Künefe

  1. Künefe

Malzemeler

  1. 60 g tel kadayıf (35 g alt kat, 25 g üst kat)
  2. 25 g tuzsuz Maraş peyniri (veya dil peyniri)
  3. 25 g Antep fıstığı içi
  4. 40 g tereyağı (oda sıcaklığında)
  5. Yarım çay kaşığı üzüm pekmezi

Şerbeti için:

  1. 200 gr toz şeker
  2. 200 ml içme suyu
  3. 1/4 limon

Yapılışı
Tereyağını pekmezle karıştırıp tepsiyi yağlayın. Kadayıfı ince ince doğrayın. Yarısını tepsiye serip bastırın. Üzerine rendelenmiş peynir ve fıstığın 2/3’ünü serpin. Kalan kadayıfla üzerini kapatın. Şerbeti için su, şeker ve limonu kaynatıp soğutun. Künefeyi fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak künefeye soğuk şerbeti dökün. Üzerini fıstıkla süsleyip servis edin.

Şambali

  1. Şambali

Malzemeler

  1. 900 gr irmik
  2. 450 gr şeker
  3. 450 gr süt
  4. 20 gr karbonat
  5. 200 gr yer fıstığı

Şerbeti için:

  1. 1 kg su
  2. 1 kg şeker
  3. Çeyrek limon

Yapılışı
Süt ve şekeri çırpın, şeker eridikten sonra irmiği ekleyip yoğurun. Karışımı buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru 30x40 cm tepsiye yayın, üzerini düzleyip dilimlenecek şekilde çizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Bu sırada şerbeti kaynatın ve soğumaya bırakın. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine şerbeti 3 aşamada dökün. Tatlıyı en az 6 saat dinlendirin. Üzerine yer fıstığı serpip servis edin.

Şekerpare

  1. Şekerpare

Malzemeler

  1. 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  2. 1 su bardağı pudra şekeri
  3. 5 yemek kaşığı irmik
  4. Bir tutam tuz
  5. 1 paket vanilya
  6. 250 g tereyağı
  7. 2 yumurta
  8. 4 su bardağı un

Şerbeti için:

  1. 3 su bardağı toz şeker
  2. 4 su bardağı su
  3. 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için:

  1. 1 kase bütün fındık içi

Yapılışı
Kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilyayı karıştırın. Ortasını açıp tereyağı ve yumurtaları ekleyin. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın, ortasına birer fındık yerleştirin. 180 derecede 20 dakika pişirin. Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ilımaya bırakın. Fırından çıkan şekerpareye 2 dakika sonra ılık şerbeti dökün. Tepsiyi kapatıp şerbeti çekene kadar dinlendirin.

Revani

  1. Revani

Malzemeler

Keki için:

  1. 3 adet yumurta
  2. 1 çay bardağı toz şeker
  3. 1 çay bardağı süt
  4. 1 çay bardağı sıvı yağ
  5. 1 su bardağı irmik
  6. 1 su bardağı un
  7. 1 paket kabartma tozu
  8. 1 paket vanilin

Şerbet için:

  1. 3 su bardağı su
  2. 2,5 su bardağı toz şeker
  3. Yarım limonun suyu

Üzeri için:

  1. Badem

Yapılışı
Şerbet için sütü ılıtın, şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Soğumaya bırakın. Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyin. İrmik, un, kabartma tozu ve vanilini eleyip ekleyin, spatula ile karıştırın. Karışımı yağlanmış fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30–35 dakika pişirin. Sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. En az 2 saat dinlendirin. Üzerini bademle süsleyip servis edin.

Tulumba Tatlısı

  1. Tulumba Tatlısı

Malzemeler

  1. 2 su bardağı (tepeleme) un
  2. 2 çorba kaşığı pirinç unu
  3. 100 gr margarin
  4. 1.5 su bardağı su
  5. Bir tutam tuz
  6. 2 çorba kaşığı ararot
  7. 1 çorba kaşığı toz şeker
  8. 6 yumurta

Kızartmak için:

  1. Ayçiçeği yağı

Şurup için:

  1. 4 su bardağı toz şeker
  2. 2 su bardağı su
  3. 2 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı
Şurup için şeker ve suyu kaynatın, limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Margarini eritip suyu ekleyin ve kaynatın. Unu ekleyip 10 dakika kavurun. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Ilıyınca yumurtaları teker teker karıştırarak ekleyin. Pirinç unu, ararot ve tuzu da ilave edin. Hazırladığınız hamuru sıkma torbasına alın. Orta ateşte kızdırılmış yağda 5 cm’lik parçalar halinde sıkıp altın renginde kızartın. Kızaran hamurları sıcakken soğuk şuruba atın ve 15 dakika bekletin. Soğuyunca servis edin.

Lokma Tatlısı

  1. Lokma Tatlısı

Malzemeler

  1. 2 su bardağı un
  2. 5.5 g kuru maya
  3. Yarım çay bardağı ılık su
  4. 1 su bardağı su
  5. 1 tatlı kaşığı toz şeker
  6. 1 yumurta
  7. Bir tutam tuz

Kızartmak için:

  1. Ayçiçek yağı

Şerbeti için:

  1. 2 su bardağı su
  2. 2.5 su bardağı toz şeker
  3. 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için:

  1. Tarçın

Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Maya, şeker ve ılık suyu karıştırarak mayayı eritin. Unu eleyin, tuzu ekleyin ve ortasını açarak maya karışımını dökün. 10 dakika bekletin. Yumurta ve suyu ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamuru sıkma torbasına alın, ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kızgın yağa sıkın. Altın renginde kızartın. Sıcak lokmaları soğuk şerbete atın. Şerbeti çekince çıkarıp üzerine tarçın serpiştirerek servis edin.

Kalburabastı

  1. Kalburabastı

Malzemeler

  1. 2 su bardağı un
  2. 1/2 su bardağı irmik
  3. 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  4. 1/2 çay bardağı yoğurt
  5. 1/2 yumurta
  6. 70 gr tereyağı
  7. vanilin
  8. kabartma tozu

İçi için:

  1. Ceviz

Şerbet için:

  1. 1,5 su bardağı şeker
  2. 1,5 su bardağı su

Yapılışı
Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı karıştırın. Vanilin, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyerek yumuşak kıvamlı hamur yoğurun. 5 dakika dinlendirin. Hamurdan parçalar alıp rende ya da elek üstünde açın. Ceviz ekleyip rulo yaparak kapatın. 180 °C fırında üzeri çatlayıp kızarana kadar pişirin. Şerbet için şeker ve suyu kaynatın, limon suyu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Soğumaya bırakın. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün. En az 30 dakika dinlendirin. Dilerseniz üzerini ceviz veya Antep fıstığıyla süsleyin.

Dilber Dudağı

  1. Dilber Dudağı

Malzemeler

  1. 1 yumurta
  2. 3 çorba kaşığı yoğurt
  3. 1 çorba kaşığı sirke
  4. Aldığı kadar un
  5. 3 su bardağı ince çekilmiş fındık

Şerbet için:

  1. 3 su bardağı su
  2. 3 su bardağı toz şeker
  3. Limon suyu

Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, kıvam alınca limon suyu ekleyip ılınmaya bırakın. Hamur için yumurta, yoğurt ve sirkeyi karıştırın. Un ekleyerek kulak memesi kıvamında sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru 15 bezeye ayırın. Nişasta yardımıyla bezeleri ince yufkalar hâlinde açın. Üst üste koyup bardakla yuvarlaklar kesin. Fındık serpip ikiye katlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin, 180 °C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra fındık serpip soğuk servis edin.

Hanımgöbeği

  1. Hanımgöbeği

Malzemeler

  1. 125 gr margarin
  2. 1.5 su bardağı su
  3. 2 su bardağı un
  4. 3 yumurta

Şerbeti için:

  1. 3 su bardağı toz şeker
  2. 2.5 su bardağı su
  3. 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için:

  1. File Antep fıstığı

Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip tekrar kaynatın, soğumaya bırakın. Tencerede su ve margarini ısıtın, kaynamaya yakın unu ekleyip 5 dakika pişirin. Soğuyunca yumurtaları ilave edip karıştırın, 20 dakika dinlendirin. Hamurdan küçük parçalar koparıp ortası delik yuvarlaklar yapın. Kızgın ayçiçek yağında kızartın. Kızaran hamurları soğuyan şerbete batırın. Şerbeti çektikten sonra üzerine file Antep fıstığı serpip servis yapın.

Sütlaç

  1. Sütlaç

Malzemeler

  1. 1 litre süt
  2. 1 çay bardağı pirinç
  3. 2 su bardağı su
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  6. 1 adet yumurta sarısı
  7. 1 paket vanilin

Üzeri için:

  1. Tarçın, dövülmüş ceviz veya fındık

Yapılışı
Pirinci yıkayıp 2 su bardağı su ile suyunu çekene kadar haşlayın. Sütü ekleyip kaynatın. Şeker ve vanilini ilave edip 10 dakika pişirin. Yumurta sarısı ile nişastayı 2 yemek kaşığı suyla açın, biraz sıcak sütle ılıştırıp tencereye ekleyin, 2-3 dakika pişirin. Sütlacı fırın kaplarına paylaştırın, tepsiye dizip yarısına kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200°C fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Üzerine tarçın veya fındık serperek servis yapın.

Muhallebi

  1. Muhallebi

Malzemeler

Muhallebi için:

  1. 1 litre süt
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 3 yemek kaşığı un
  4. 2 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
  5. 1 paket vanilin
  6. 1 yemek kaşığı tereyağı
  7. 1 paket sıvı krema (200 ml)

Üzeri için:

  1. Antep fıstığı

Yapılışı
Süt, şeker, un ve nişastayı tencereye alıp pürüzsüz olana kadar çırpın. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp tereyağı ve vanilin ekleyin. Oda sıcaklığına gelince sıvı kremayı ekleyip mikserle 3-4 dakika çırpın. Kaselere paylaştırın, üzerini Antep fıstığı veya istediğiniz malzemelerle süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat soğuttuktan sonra servis yapın.

Güllaç

  1. Güllaç

Malzemeler

  1. 1 paket güllaç
  2. 2 litre süt
  3. 3 su bardağı toz şeker
  4. 250 g ceviz içi
  5. 5 gr şekerli vanilin

Üzeri için:

  1. Antep Fıstığı

Yapılışı
Sütü tencereye alıp şekerle ısıtın, el yakacak kadar ılınınca ocaktan alın. Cevizi iri çekin. Güllaç yapraklarını kullanacağınız kaba koyup üzerine ılık süt dökün. Yaprakların parlak yüzü üste gelecek şekilde yarısını dizin, 5 dakika bekletin. Üzerine ceviz serpin, kalan yaprakları da sütle ıslatıp dizin. Buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Üzerini Antep fıstığı ile süsleyip servis yapın.

Keşkül

  1. Keşkül

Malzemeler

  1. 1 l süt
  2. 90 g şeker
  3. 110 g sübye
  4. 40 g toz badem
  5. 50 g krema
  6. 1 g tuz
  7. 15 g yumurta sarısı

Yapılışı
Kuru malzemeleri karıştırın. Yumurta sarısını sütle çırpın. İki karışımı tencereye alın, kaynamaya başlayınca sübyeyi ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika kaynatıp kaselere paylaştırın. İsteğe göre toz badem serpebilirsiniz.

Tavuk Göğsü

  1. Tavuk Göğsü

Malzemeler

  1. 1 litre süt
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 1 çay bardağı buğday nişastası (ya da mısır nişastası)
  4. 1 yemek kaşığı un
  5. 1 paket vanilin
  6. 2 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
Süt, şeker, nişasta ve unu tencerede pürüzsüz olana dek çırpın. Orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirin (10-12 dk). Ocaktan almadan önce tereyağı ve vanilini ekleyip eriyene kadar karıştırın. Karışımı ıslatılmış borcama dökün, oda sıcaklığında soğuyunca buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. Soğuk servis yapın.

Kazandibi

  1. Kazandibi

Malzemeler

  1. 4 su bardağı süt
  2. 1.5 su bardağı tozşeker
  3. 2 çorba  kaşığı mısır nişastası
  4. 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  5. 2 çorba kaşığı pirinç unu
  6. 1 paket vanilya
  7. 15 gr margarin
  8. 1 çay bardağı file badem

Tepsi için:

  1. 15 gr margarin
  2. 3 çorba kaşığı tozşeker

Yapılışı
Nişastalar, pirinç unu ve vanilini karıştırıp 1,5 su bardağı sütle açın. Kalan süt ve şekeri ısıtıp nişastalı karışımı ekleyin, koyulaşınca margarin ve bademi katın. Margarini ve şekeri tepsiye serpin, muhallebiyi dökün. Orta ateşte 15 dk pişirin. Soğuyunca ters çevirip dilimleyip servis yapın.

Zerde

  1. Zerde

Malzemeler

  1. Yarım su bardağı pirinç
  2. 5 su bardağı sıcak su
  3. 2 su bardağı toz şeker
  4. 1 paket vanilya
  5. 1 tatlı kaşığı gül suyu
  6. 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  7. 1 çay kaşığı zerdeçal
  8. 1 tutam safran
  9. 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  10. 1 yemek kaşığı çam fıstığı

Süslemek için:

  1. Kuş üzümü
  2. Antep fıstığı
  3. Nar

Yapılışı
Pirinci haşlayıp suyunu süzün. Su, zerdeçal ve safranı tencerede 30 dk bekletip kaynatın. Şeker, pirinç ve nişastayı ekleyin. Kuş üzümü, vanilin, gül suyu ve fıstığı ilave edin. Kaynadıktan sonra kaselere paylaştırın. Soğuyunca üzerini kuş üzümü, fıstık ve narla süsleyip servis yapın.

Aşure

  1. Aşure

Malzemeler

  1. 3 su bardağı buğday
  2. 1 su bardağı nohut
  3. 1 su bardağı kuru fasulye
  4. 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  5. 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  6. 2 elma
  7. 5-6 kuru kayısı
  8. 100 g kuru üzüm
  9. 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  10. 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  11. 4 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  1. Kuru dut
  2. İncir
  3. Nar
  4. Ceviz
  5. Tarçın
  6. Antep fıstığı

Yapılışı
Buğdayı yıkayıp bir gece önceden kaynatıp bekletin. Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdaya ekleyin. Kuş üzümü, dolmalık fıstık, elma, kayısı ve kuru üzümü ekleyip sıcak suyla pişirin. Portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip pişirmeye devam edin. Koyulaşınca ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini kuru dut, incir, nar, ceviz, tarçın ve Antep fıstığıyla süsleyip servis yapın.

Un Helva

  1. Un Helva

Malzemeler

  1. 2 su bardağı un
  2. 1 su bardağı toz şeker
  3. 1 su bardağı su
  4. 125 gr tereyağı
  5. 1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı
Tereyağı ve sıvı yağı tencerede eritin. Unu ekleyip, kokusu çıkıp altın sarısı olana kadar 15-20 dakika kavurun. Ayrı kapta su ve şekeri karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti kavrulan una yavaşça ekleyin, hızlı karıştırın. Helva koyu kıvam alınca ocaktan alın. İsteğe göre ceviz ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp 10-15 dakika demlendirin. Ilık veya oda sıcaklığında servis yapın.

Pişmaniye

  1. Pişmaniye

Malzemeler

  1. 1 su bardağı su
  2. 2,5 su bardağı toz şeker
  3. 2 kase un
  4. Limon tuzu
  5. Buz kalıpları

Üzeri için:

  1. Antep fıstığı

Yapılışı
Şeker ve suyu kaynayana kadar karıştırın. Ayrı tavada unu kavurun. Şerbet kaynadığında macun kıvamına gelip gelmediğini soğuk suya damlatıp kontrol edin. Şerbeti ocaktan alıp limon tuzu ekleyin. Tereyağıyla yağlanmış tepsiye şerbeti dökün, macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Kavrulmuş un üzerine alın, halka şekli verip una bulayın. Macunu 8 şekline getirip üst üste çekip katlayın. Üzerine Antep fıstığı serpip servis yapın.

Kabak Tatlısı

  1. Kabak Tatlısı

Malzemeler

  1. 2 kg bal kabağı
  2. 2.5 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

  1. 3 çorba kaşığı kıyılmış ceviz veya antep fıstığı

Yapılışı
Kabakları soyup dilimleyin, yıkayıp süzün. Tencereye yan yana dizip üzerine toz şeker serpin, kapağı kapalı 1 saat bekletin. Kısık ateşte 20 dakika, ardından kapağı açarak 25 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ceviz veya Antep fıstığı serpip servis yapın.

tatlılar

Geleneksel Türk tatlıları, sadece lezzetleriyle değil, taşıdıkları tarih ve kültürel mirasla da özel bir anlam taşır. Her tatlı, farklı bir yöreye, aileye veya anıya dair eşsiz bir hikâye anlatır. Bu benzersiz lezzetler, sofralarda keyifli anlar yaratmanın ötesinde; birlik, paylaşım ve misafirperverliğin de en güzel simgelerindendir. Türk mutfağının zengin tatlı kültürü, geçmişten günümüze uzanan köprülerle gelenekleri yaşatmaya devam ediyor.

Şunlara da göz atın:

  1. TasteAtlas'a Göre En Popüler 10 Türk Tatlısı
  2. Tüm Dünyada Türk Tatlısı Olarak Bilinen Tatlı Nedir?
  3. En Güzel Sütlü Tatlılar
  4. Dünya Tatlıları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo