El Egzamasına Ne İyi Gelir: 5 Doğal Yöntem

Eldeki egzama neden olur ve nasıl geçer? El egzaması için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir? Dr. Beyza Nur Deveci, el egzaması için evde uygulayabileceğiniz çözümleri anlattı.
El Egzamasına Ne İyi Gelir: 5 Doğal Yöntem
09 Ekim 2023, 13:38

El egzamasından korunmak için dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken VM Medical Park Maltepe Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Beyza Nur Deveci, “Öncelikle varsa, tetikleyici madde temasından kaçınılmalıdır. Uzun süreli su ve sabun teması azaltılmalıdır. Elleri yıkarken çok sıcak ya da çok soğuk su yerine ılık su tercih edilmelidir. Temizlik yaparken koruyucu eldivenler giyilerek deterjan teması kesilmelidir” dedi.

El Egzaması Nedir?

El egzaması dış faktörlere ilk temas eden yer olan ellerimizin özellikle avuç içi, el sırtı ve parmak kenarı gibi bölgelerinde pullanma, kuruluk, kızarıklık, kabarıklık ve su toplaması ile karşımıza çıkmaktadır. Egzama lezyonlarına kaşıntı da eklenince hastanın yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilmektedir. El egzaması etyolojik faktörlere göre alerjik, iritan ve atopik egzama şeklinde üç gruba ayrılmaktadır.

el egzaması

El Egzaması Neden Olur?

İritan maddelere sık maruziyeti olan meslekler örneğin yemek servisi yapanlar, endüstri çalışanları, sağlık personelleri, kuaförler, kuru temizleyiciler, metal işçileri ve çiçekçiler el egzamasına daha yatkındır. Uzun süreli su teması, soğuk ve kuru hava, sabun, deterjan, kimyasal teması ve stres en önemli tetikleyici faktörlerdir.

el egzaması

El Egzaması Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama tedavisi için öncelikle uzman doktora başvurulması önerilir. Hastanın kliniğine göre deriye sürülerek uygulanan steroidli kremler ve derinin düzenli nemlendirilmesi önerilmektedir. Çok şiddetli hastalıkta ağızdan tedaviler veya fototerapi tedavi seçeneklerini uygulanabilmektedir.

Öncelikle varsa tetikleyici madde temasından kaçınılmalıdır. Uzun süreli su ve sabun teması varsa azaltılmalıdır. Elleri yıkarken çok sıcak ya da çok soğuk su yerine ılık su tercih edilmelidir. Temizlik yaparken koruyucu eldivenler giyilerek deterjan teması kesilmelidir. Derinin kaybettiği nemi geri kazanması için düzenli nemlendirilmelidir. 

Doğada bulunan birçok bitki kozmetik ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadır. Fakat bu maddelerin kozmesötikler dışında deriye direk teması sonucu alerjik yan etkilerinin de olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle bu doğal içeriklerin kullanımı öncesi mutlaka doktora danışmanız önerilir.

El Egzamasına Ne İyi Gelir?

  1. Aloe Vera

aloe vera

Anti-inflamatuar, antioksidan, antimikrobiyal, immünmodülatör ve yara iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Aloe vera, uzun yıllar geleneksel olarak yaraların iyileştirilmesinde kullanılmıştır. 2011 yılında yapılan bir çalışmada topikal uygulama sonrası cilt bariyerini arttıran ve keratinosit farklılaşmasını kolaylaştıran bitkilerden biri olarak gösterilmiştir.

  1. Bal

bal

Antioksidan, antienflamatuar, antimikrobiyal, anti-kanser ve yara iyileştirici özellikleri bulunmaktadır. Özellikle nemlendirici bir madde olarak kozmetik formülasyonlarda kullanılmaktadır. 2017 yılında yapılan bir çalışmada manuka balının atopik egzama lezyonlarında azalma sağladığı gösterilmiştir.

  1. Hindistan Cevizi Yağı

hindistan cevizi yağı

Bitkisel bir yağ asidi olan hindistan cevizi yağı, laurik asit içerir. Laurik asidin antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikler bulunmaktadır. Deriyi nemlendirir ve kaşıntıyı rahatlatır. 2013 yılında yapılan bir çalışmada atopik egzaması olan çocuklarda 8 haftalık hindistan cevizi yağı kullanımı sonrası derideki su kaybının azaldığı gözlenmiştir.

  1. Zeytinyağı

zeytinyağı

Esansiyel yağ asitlerinin en önemlilerinden biridir. Anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Günümüzde topikal kullanımının cilt kuruluğu, sedef ve egzama tedavisinde başarılı olduğu bildirilmiştir. Fakat içeriğindeki yüksek oleik asit miktarı çok kuru cildi olanlarda deri bariyerini bozabildiğinden iritasyon yapabilir. Bu nedenle dikkatli kullanımı önerilmektedir.

  1. Yulaf Ezmesi

yulaf ezmesi

Anti-enflamatuar, antipruritik, antioksidan, antimikrobiyal özelikleri bulunmaktadır. Deriyi nemlendirir. UV hasarı, sigara dumanı, bakteriler ve serbest radikallerin neden olduğu deri hasarını önlemeye yardımcıdır. Cilt koruyucu olarak FDA (Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından kabul görülen botanik ürünlerden biridir. 2007 yılında yapılan bir çalışmada atopik dermatiti olan çocuklarda yulaf özütü içeren nemlendirici kullanımının topikal steroid kullanımını azalttığı gösterilmiştir.

Not: Bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Yazar:

Dermatoloji Uzmanı Dr. Beyza Nur Deveci

Şunlara da göz atın;

  1. Egzama nasıl önlenir?
  2. Vücut kaşıntısına ne iyi gelir?
  3. Karınca ısırığına ne iyi gelir?
  4. Eldeki nasıra ne iyi gelir?
  5. El terlemesine ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo