Donut Nasıl Ortaya Çıktı?

Donut ilk kim buldu? Donut hangi ülkeye ait? Donut ismi nereden gelir? Donut nasıl ortaya çıktı? İşte, donut hakkında bilinmeyen gerçekler:
Donut Nasıl Ortaya Çıktı?
26 Ağustos 2022, 14:19

Donut, özellikle Amerika'da bol bol tüketilen tatlı bir çörektir. Şeker ve yağ açısından zengin olan çöreğin kalorisi oldukça fazladır. Genellikle kahvaltıda tüketilen bu besin, iki şekilde üretilir. Simit donut ve deliksiz donut olarak farklı türleri mevcuttur. İsteğe göre sade, çikolatalı, reçelli, kremalı gibi farklı malzemelerle kaplanmış çeşitleri üretilir. 


donut

Donut Nasıl Ortaya Çıktı?

Tahminlere göre donut; 19. yüzyılın ortalarında Hollandalılar'ın olykoeks yaptıkları sırada, ABD'ye göç eden Hollandalı göçmenler sayesinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Donut ismi, 'yağda kızartılmış hamur halkası' sözcüğünden alınmıştır. 'Dougnut' kelimesinin ilk kaydı, Washington Irving'in 1809 yayınında yer almaktadır. İngilizce dogh 'hamur', nut 'fındık, topçuk' anlamında kullanılır. 


donut

Donut Hakkında İlginç Bilgiler

  1. Ulusal Donut Günü, başta ABD olmak üzere bazı ülkelerde, Haziran ayının ilk Cuma günü kutlanır. Amerika'da yer alan birçok donut mağazası, ürünlerini bu günde ücretsiz olarak dağıtır.
  2. I. Dünya Savaşı sırasında 250 gönüllü Fransa'ya gitti. Savaş esnasında yiyecek temin etmek zor olduğu için, Asteğmenler çörek fikrini ortaya atmıştır. Böylece savaş alanlarında donut ve kahve servis edilmiş. 
  3. Margaret Sheldon, yoğun bir gün hakkında şunları yazdı: ‘Bugün 22 turta, 300 çörek, 700 fincan kahve yaptım.’ Kısa bir süre sonra kadınlar, bunları askerler tarafından moral yükseltici olarak kabul etti ve 'Donut Dollies' adını aldı.

  4. Donut, Amerika'da her yıl, yaklaşık 10 milyardan fazla üretilir. 

  5. Kişi başına en fazla donut dükkanı Boston'da bulunmaktadır.

  6. Kanada, düşük nüfusu sayesinde, kişi başına en çok donut düşen ülke olarak rekora sahiptir.

  7. Donut dükkanları genelde 24 saat açıktır. Donutlar, 1940 ve 1950'li yıllarda polis arabası vardiyaları yaygınlaştığında, ellerindeki en ulaşılabilir seçenek donut olduğu için polislerin vazgeçilmezi olarak bilinir.

  8. Donutlar hem ucuz, hem de karın doyurucudur.

  9. Vernon Rudolp, donutların gizli tarifini New Orleans'taki bir Fransız'dan satın almıştır. 

  10. Krispy Kreme, ilk ulusal zincirdir ve ilk şubesini 13 Temmuz 1937'de açmıştır. Krispy Kreme'nin 32 ülkede 1400'ün üstünde mağazası vardır.

  11. Dünyanın en büyük donutu, 2017 yılında Krispy Kreme tarafından yapılmış ve 1685 dolara satılmıştır. Şampanya jölesi ile doldurulan bu donutun üzerinde 24 karat altın yaprak, beyaz çikolatadan yapılmış ve altın tozu serpilmiş çiçekler ve yenilebilir elmaslar bulunmaktadır.

  12. En büyük donut, 1,7 ton ağırlığında, 4,9 metre çapındadır. 1993 yılında New York'ta yapılmıştır.

  13. En büyük donut kutusu, 135 kg ağırlığındaki Krispy Kreme kutusudur. 2009 yılında Kuveyt'te yapılan bu kutu, 2700 parça donut ile doldurulmuştur.

  14. Donut, Noel zamanlarında daha fazla tüketilen bir besindir.


Şunlara da göz atın;

  1. İngiliz 5 çayı geleneğinin kuralları
  2. Japon mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  3. Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  4. İtalyan mutfağı hakkında ilginç bilgiler
  5. Çikolata hakkında bilmedikleriniz
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo