Deprem Sonrası Kaygı Bozukluğu Nedir?

Deprem sonrası kaygı bozukluğu nedir? Deprem sonrası kaygı bozukluğuyla başa çıkmak için ne yapmak gerekir? Psikiyatri Uzmanı Dr. Cemil Çelik, deprem sonrası kaygı bozukluğu hakkında bilgi verdi.
Deprem Sonrası Kaygı Bozukluğu Nedir?
09 Şubat 2023, 12:43

Ülkemizi en çok etkileyen doğal afetlerden biri depremlerdir. Yıkıcı etkileriyle hem bireysel, hem de toplumsal olarak ruh sağlığı sorunlara yol açan depremler, psikolojik reaksiyonlara neden olabilir. Büyük depremlerin ardından insanların büyük bir kısmı ağır travma ve stres altındadır. Bu kişilerin önemli bir kısmında ise hem ruhsal, hem de fiziksel olarak etkiler görülür ve bir kısmında psikiyatrik bozukluklar gelişebilir. 

kaygı bozukluğu

Depremin süresi, büyüklüğü, böyle bir olaya hazırlıklı olma durumu, kişilik özellikleri, deprem travmasıyla başa çıkma yöntemleri, yaşanan kayıplar, önceki deneyimler, ruhsal travma ve psikiyatrik hastalık öyküsü, sosyal destek gibi durumlar, travmaya verilen tepkileri de etkiler. Deprem gibi büyük bir travmaya maruz kalmak, psikiyatrik bozukluklar geliştirme riskini artırabilir. Afet sonrası psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkmasını kolaylaştıran risk faktörlerinin bilinmesi, müdahaleyi kolaylaştırabilir.

deprem sonrası kaygı

Deprem Sonrası Kaygıyla Nasıl Başa Çıkarız?

  1. Mümkün olduğunda normal rutinlere bağlı kalın. Normal yemek saatleri, uyku saatleri vs. Özellikle çocuğunuz varsa, bu rutinlerde çok fazla değişiklik yapmamaya çalışın.
  2. Kendinizi endişeli veya rahatsız hissettiğinizde, yavaş ve ölçülü nefesler alın. 
  3. Önceden var olan zihinsel sağlık sorunları olan kişiler, mutlaka tedavi planına bağlı kalmalıdır.
  4. Sosyal bağlantılar kurun. Komşularınızla, aile ve arkadaşlarınızla bağlantı kurmak için ekstra çaba gösterin. 
  5. Gerekli hallerde psikolojik yardım almaktan çekinmeyin.
  6. Ebeveynler; Açık iletişim hatlarına sahip olun. Çocuklarınız ve gençler kendini endişeli hissedebilir, bu süreçte aynı soruyu defalarca sorabilirler. Bu sorularını sormaya devam etmelerine izin verin. Cevabını bilmediğiniz soruları çocuklarınıza ifade etmenizde bir sakınca yoktur. Bu süreçte destekleyici, öngörülebilir ve sevgi dolu olmak için elinizden geleni yapın.

Yazar:

Psikiyatri Uzmanı Dr. Cemil Çelik

Şunlara da göz atın;

  1. Hipotermi nedir?
  2. Deprem korkusu neden olur?
  3. Deprem anında ne yapılmalı?
  4. Anksiyete nasıl geçer?
  5. Depresyona iyi gelen besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo