Deprem Anında Ne Yapılmalı?

Deprem anında ne yapmalıyız? Depremden sonra ne yapılmalı, nelere dikkat edilmeli? Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik, deprem anı ve sonrasında yapmanız gerekenleri anlattı.
Deprem Anında Ne Yapılmalı?
10 Şubat 2023, 12:00

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7'lik depremin ardından, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerin hayati önem taşıdığı bir kez daha anlamış olduk. Psikolog Rojin Nazik, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.

çök kapan tutun

Deprem Anında Ne Yapılmalı?

  1. İç mekanda bulunuyorsanız;

Eğer deprem esnasında iç mekandaysanız, bir sıra veya masanın altına girin. Bir kolunuzu başınızı ve boynunuzu örtecek şekilde siper edin. Diğer elinizi ise sağlam bir yere tutunmak için kullanın. (Çök-kapan-tutun) Sığınak yoksa, bir koridor veya iç duvara geçin. Tekerlekli sandalye veya koltuklu yürüteç kullanıyorsanız, tekerleklerinizin kilitli olmasına dikkat edin ve sallanma geçene kadar yerinizde kalın. Şömine, pencere, ağır mobilya ve cihazlardan uzak durun. Deprem anında ve sonrasında asansör kullanmayın. Deprem anında yataktaysanız, yatağınızdan çıkmayın. Bunun yerine hayati organları korumak için, yüz üstü yatın ve başınızı ve boynunuzu bir yastıkla örtün.

  1. Dış mekanda bulunuyorsanız;

Binalardan, elektrik hatlarından ve üzerinize devrilebilecek her şeyden hızla uzaklaşın ve açık bir alan bulun. Araba kullanıyorsanız, hızınızı düşürün ve güvenli bir şekilde arabayı kenara çekerek sarsıntı geçene kadar arabada bekleyin. Köprülerin, ağaçların, üst geçitlerin ve aracınıza çarpabilecek herhangi bir şeyin altında durmayın. Dağlık bölgedeyseniz, kayalara ve toprak kaymalarına dikkat edin. Şiddetli bir deprem sırasında okyanus veya denize yakınsanız, tsunamiye dikkat edin ve uzaklaşın.

deprem

Depremden Sonra Neler Yapılmalı?

  1. Sarsıntı geçtikten sonra, kendinizin ve etrafınızdakilerin sağlığını değerlendirin. Yeni veya devam eden tehlikelere karşı tetikte olun. 
  2. Güvenli bir yere ulaştığınızda kendinizi ve başkalarını yaralanmalara karşı kontrol edin. Gerekli hallerde yardım çağırın. Gaz sızıntısı veya yangın gibi depremin neden olduğu diğer tehlikeler nedeniyle tehlikede olmadığınızdan emin olmak için etrafınıza bakın. Ayaklarınızı kırık cam ve döküntülerden korumak için bot veya sağlam ayakkabılar giyin. 
  3. Kapana kısılmışsanız, ağzınızı, burnunuzu ve gözlerinizi toza karşı kapatın. Kurtarıcıları bulunduğunuz yere bildirmek için bir metin gönderin ve gürültü yapın. 
  4. Artçı sarsıntılara hazırlıklı olun. Artçı sarsıntılar orijinal deprem kadar güçlü olabilir. 
  5. Pille çalışan bir radyoya erişiminiz varsa, en son acil durum bilgileri konusunda kendinizi güncelleyin. Arkadaşlarınıza ve ailenize güvende olduğunuzu bildirin. Ancak internet ve telefon bağlantısını korumak için aramaları en aza indirin. Bunun yerine sms yoluyla iletişim kurmayı deneyin. 
  6. Telefonun şarjını kontrollü kullanmak için, telefonunuzdaki uygulamaları silin. Yalnızca AFAD ve acil sağlık personelleriyle iletişim kurabileceğiniz ve yer bildirebileceğiniz uygulamaları kullanın.

Yazar:

Psikolog ve Aile Danışmanı Rojin Nazik

instagram.com/psikologrojinnazik

Şunlara da göz atın;

  1. AFAD deprem yardımı nasıl yapılır?
  2. Deprem çantası nasıl hazırlanır?
  3. Deprem korkusu neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo