Süt Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası

Kahvaltı sofralarını zenginleştiren süt reçeli, son yıllarda çok popüler olan tatlılardan biridir. İşte, süt reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken 5 püf noktası:
Süt Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
22 Kasım 2023, 15:56

Arjantin menşeili bir tatlı olan süt reçeli, dulce de leche olarak da biliniyor. İsmi İspanyolca kökenli olan bu tatlı, süt, şeker ve karbonatın birleşiminden oluşuyor. Özellikle son yıllarda popüler bir hale gelen süt reçeli, kahvaltı sofralarını renklendiriyor. Görünümü ve kıvamıyla karamele benzetilen bu reçel, püf noktalarına dikkat edildiği takdirde enfes bir tarife dönüşüyor. İşte, evde süt reçeli yaparken bilmeniz gereken tüyolar:

Püf noktalarına geçmeden önce süt reçeli tarifini defterinize eklemeyi unutmayın.

  1. Süt seçimine dikkat edin

tam yağlı süt

Süt reçelinin ana malzemesi elbette süt. Bu yüzden süt seçimine çok dikkat etmek gerekiyor. Süt ne kadar yağlı ve tazeyse, reçelin kıvamı da o derece güzelleşiyor. Taze günlük sütler, bu reçelin yapımı için ideal. Dilerseniz, keçi sütü veya manda sütü gibi yağ oranı daha yüksek olan sütler kullanabilirsiniz. İlk olarak seçtiğiniz sütü derin bir tencereye alın. Reçel için, mutlaka yanmaz yapışmaz ve derin bir tencere kullanın. Çünkü reçelin yapım aşamalarında süt kabaracaktır.

  1. Kıvamını belirleyin

Kısık ateşte pişen süte şekeri ilave edin. 1 litre süt için 1 su bardağı şeker kullanmak genellikle yeterli olur. Ancak reçelin daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız, şeker miktarını artırmanız gerekir. 

  1. Karıştırmayı unutmayın

tencerede süt

Süt reçelinin en önemli püf noktası, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmektir. Pişirme işlemi en az 1 saat sürer. Çünkü sütün içindeki suyun buharlaşması gerekiyor. Süt kaynadıkça, önce sarı, ardından kahverengiye döner ve kıvam almaya başlar. Eğer tarifte 1 litreden fazla süt kullandıysanız, bu süre biraz uzayabilir. Bu sürede süt ve şekeri ara ara karıştırmanız çok önemlidir.

  1. Karbonat veya kabartma tozu

süt reçeli

Süt reçeli yapımında genelde karbonat kullanılır. Ancak evde karbonat yoksa, kabartma tozunu da kullanabilirsiniz. Bu iki malzeme, süt ve şekerin yoğunlaşmasını kolaylaştırır ve reçelin karamelize olmasını sağlar. Karbonat veya kabartma tozunu eklediğinizde, süt birden kabarmaya başlar. Bu aşamada sütü çırpma teli yardımıyla hızla karıştırın. Tencereyi en kısık ateşe aldıktan sonra yine ara ara karıştırmaya devam edin. Bu sayede dibinin yanmasını önleyebilirsiniz. İstediğiniz kıvam ve rengi almadan tencereyi ocaktan alın.

  1. Kavanozlara doldurun

kavanozda süt reçeli

Reçel durdukça kıvamı yoğunlaşır ve rengi koyulaşır. Bu yüzden istediğiniz renge gelmeden önce tencereyi ocaktan almak önemlidir. Ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika daha karıştırın. İlk sıcaklığı geçtikten sonra hazırladığınız süt reçelini sterilize edilmiş kavanozlara doldurun. Kapağı açık bir şekilde soğumaya bırakın. Soğudukça kıvam aldığını göreceksiniz. Reçel soğuduğunda, kavanozun kapaklarını kapatın ve serin, kuru bir yerde muhafaza edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Süt reçeliyle neler yapılabilir?
  2. Değişik reçel tarifleri
  3. Reçel yaparken dikkat edilmesi gerekenler
  4. Reçel nasıl saklanır?
  5. Reçel nasıl koyulaştırılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo