Ateşi Düşüren Besinler Nelerdir?

Ateşliyken hangi besinlerden kaçınmalıyız? Ateşi düşüren besinler nelerdir? Ateşi düşürmek için ne yapmalıyız? İşte, Dr. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas'dan ateşi düşürmek için uygulayabileceğiniz yöntemler:
Ateşi Düşüren Besinler Nelerdir?
26 Ocak 2023, 13:00

Hasta olduğumuzda, ateş aslında iyiye işarettir; vücudunuzun size bulaşan virüsü veya bakterileri öldürmeye çalışma şeklidir. Bununla birlikte, bir dezavantajı, artan vücut sıcaklığının genellikle insanların iştahını kapatmasıdır. Vücudunuzda meydana gelen savaşı kazanmak için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerini vücudunuza sağlamak için ağzınıza bir şey almanız önemlidir. Enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olması için vücudunuza doğru yakıtı sağlamanız gerekir. Ve tıpkı yenmesi gereken belirli yiyecekler olduğu gibi, ateşiniz olduğunda da kaçınmanız gereken yiyecekler vardır.

kahve

Ateşiniz Olduğunda Kaçınmanız Gereken Besinler

Ateş sırasında hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini tartışmadan önce, kaçınmanız gerekenlere bir göz atalım. Sindirim sisteminiz  iyi durumda olmadığı için, ateş sırasında sindirimi zor olan yiyecekler kaçınmalıyız. Ayrıca vücudunuza vitamin ve mineral içermeyen besinleri almamaya özen göstermeliyiz. Bunlara örnek; kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, sağlıksız atıştırmalıklar, pastörize edilmemiş süt ve benzeri ürünlerdir. Kahve ve alkol kaçınılması gereken besinlerdir. Ateşin yükselmesi terlemeye ve sıvı kaybetmeye neden olabilir. Kafein ve alkol sizi susuz bırakabileceğinden, bunlardan uzak durmak en iyisi.

ateş

Ateşi Düşüren Besinler

Ateşiniz olduğunda, ağzınıza yalnızca mide dostu yiyeceklerin yanı sıra vücudunuzun büyük ölçüde ihtiyaç duyduğu besinler açısından zengin yiyecekler aldığımızdan emin olmalıyız. Ateş sırasında kendinizi iyi hissetmek ve aynı zamanda ateşin çok daha çabuk iyileşmesini istiyorsanız, tüketilmesi gereken yiyecekler:

tavuk suyu çorbası

  1. Tavuk Çorbası

Ateşiniz çıktığında bir kase sıcacık tavuk çorbasının size iyi gelmesinin birkaç nedeni vardır. İlk olarak, genel sıvı alımınızı artırarak vücut sıcaklığınızı düşürmenin yanı sıra toksinleri dışarı atmaya yardımcı olur. İkincisi, tavuk çorbası, vücuda hızlandırılmış iyileşme için ihtiyaç duyduğunuz proteini sağlar.

Bakınız; Tavuk suyu çorbası

somon

  1. Et, Tavuk ve Balık

Ateşiniz olduğunda, vücudunuzun ondan çok daha hızlı bir şekilde kurtulmak için alabileceği tüm proteinlere ihtiyacı vardır. En iyi protein kaynaklarından bazıları et-tavuk ve balıktır, ancak kolay sindirim için iyice pişirildiğinden emin olun hatta haşlanma tercih edilmesi daha iyidir. Balık, özellikle yağlı olanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

sebzeler

  1. Sebzeler

Vücudunuza sebzelerden çok ihtiyaç duyulan besinleri hiçbir şey sağlayamaz. Zayıflamış mideniz tarafından daha kolay sindirilebilmeleri için sebzelerinizi iyice pişirmeniz iyi bir fikirdir. Aksi halde sadece karın ağrısı yaşayabilirsiniz, ayrıca vücudunuz sebzelerdeki vitamin ve mineralleri tam olarak ememeyebilir.

meyveler

  1. Meyveler

Ayrıca ateşiniz çıktığında bol miktarda meyve tüketmeniz de harika bir fikir. Çoğu meyve, güçlü bir bağışıklık sistemi için ihtiyacınız olan bir şey olan C vitamini ile doludur. İştahınız pencerenin dışındaysa, tüketilmesi çok daha kolay olduğu için taze meyve suları almanız şiddetle tavsiye edilir.

yoğurt

  1. Yoğurt

Doktorlar, vücuda enfeksiyonlara neden olan istilacı mikroplarla savaşmaya yardımcı olan iyi bakteriler sağladığı için ateşi olan herkes için yoğurdu tüketimini önermektedir. yoğurdu aynı zamanda vücudunuzun olabildiğince çabuk iyileşmesine yardımcı olan mükemmel bir protein kaynağıdır.

Bakınız; Ev yapımı yoğurt

et suyu

  1. Et Suyu

Tavuk çorbası gibi, et suları da hasta olduğunuzda yardımcı olabilecek mükemmel sıvı ve elektrolit kaynaklarıdır. Sıcak olduklarında sinüs tıkanıklığını gidermeye de yardımcı olabilirler. Lezzetle doludurlar ve çeşitli besinler açısından zengindirler, ancak yine de sindirim sisteminizi yormazlar kemik suları, hayvan kemiklerinden elde edilen kolajen ve amino asitler (proteinin yapı taşları) açısından zengindir ve bu, daha hızlı bir iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir, ancak araştırma hala eksiktir.

Bakınız; Et suyu

sarımsak

  1. Sarımsak

Sarımsak, sağlık açısından birçok fayda sağlar ve yüzyıllardır bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır. Sarımsak antibakteriyel etkilere sahiptir. Sarımsak bağışıklık fonksiyonunu artırabilir ve soğuk algınlığı ve gribin şiddetini azaltabilir .Hasta olduğunuzda yemeğe sarımsak eklemek hem lezzet katabilir hem de yemeğinizi soğuk algınlığı veya grip semptomlarıyla savaşta daha etkili hale getirebilir.

su içmek

Ateşi Düşürmek İçin Ne Yapmalıyız?

  1. Su: Ateşimiz yükseldiği için vücudumuz fazlaca terler. Vücudumuz daha fazla su kaybını önlemek için ter kanallarını kapatır ve bu da ateşinizle baş etmenizi zorlaştırır. O yüzde bol bol su tüketmemiz ateşimizin düşmesine yardımcı olacaktır.

duş

  1. Soğuk Duş Ya Da Buz Kompresi: Islak kompresler yaparak vücudunuzun hızlı ısı çıkışını önleriz. Bilekler ve baldırlara soğuk kompresleri uygulayarak ateşimizi düşürebiliriz. Vücut ısısına gelinceye kadar değiştirerek  ateş düşene kadar devam ederek uygulayabiliriz.
  2. Fazla Sıcaktan Kaçının: Kalın giysi ve battaniyelere fazla eliniz gitmesin, Çok sıcaksanız, vücut ısısının havaya dağılabilmesi için ekstra örtüleri ve kıyafetleri çıkarın. Çok üşürseniz cok kalın olmayan hırkalar ve ince örtüler  kullanabilirsiniz.
  3. Temiz Hava Alın: Bulunduğunuz ortam çıkıp temiz hava almak size çok iyi gelecektir.

Yazar:

Dr. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas

instagram.com/dr.dyt.ezgisakar

Şunlara da göz atın;

  1. Gripler neden geçmiyor?
  2. Grip belirtileri nelerdir?
  3. Soğuk algınlığı için bitki çayları
  4. Mide ekşimesine neden olan besinler
  5. Vücuttaki iltihaplanmayı önleyen besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo