Aşırı Protein Tükettiğinizi Gösteren 7 İşaret

Protein, vücut için en önemli kaynaklardan biridir. Ancak çok fazla protein tüketmek, vücudunuzda ciddi yan etkilere yol açabilir. İşte, çok fazla protein tükettiğinizi gösteren 7 işaret:
Aşırı Protein Tükettiğinizi Gösteren 7 İşaret
26 Mart 2024, 11:36

Protein beslenmemizin kritik bir parçasıdır; diğer hayati rollerin yanı sıra tok hissetmek, enerjiye sahip olmak ve bağışıklığı güçlendirmek için ona ihtiyacımız var. Protein, vücut dokularının yapı taşları olan amino asitlerden oluşur. Aynı zamanda vücudun normal çalışmasına yardımcı olan enzimlerin ve hormonların üretiminde de rol oynuyor. Vücudun sentezleyebildiği bazı amino asitler var, ancak esansiyel amino asitler olarak adlandırılan diğerlerini diyetimizle karşılamamız gerekiyor. Et, balık, süt ve yumurta gibi hayvansal protein kaynakları dokuz temel amino asidin tümünü içerirken çoğu bitki bazlı protein kaynağı, amino asitlerin tamamını doğru miktarlarda içermez. 

Günlük olarak ne kadar proteine ihtiyacınız olduğunu belirlerken ne sıklıkta egzersiz yaptığınızdan sindirim sisteminize kadar dikkate almanız gereken birçok unsur vardır. Bununla birlikte, bazı genel kurallar vardır.  Yetişkin erkek ve kadınlar için protein için önerilen günlük alım miktarı günde yaklaşık 50 ila 62 gram proteindir. Bu genellikle herhangi bir protein eksikliğini önleyecektir. Ancak proteini çok fazla almak da bazı sorunlara yol açabilir ve kendini bazı belirtilerle gösterir. 

Aşırı Protein Tükettiğinizi Gösteren İşaretler

  1. Kötü ruh hali

kötü ruh hali

Çok fazla protein tükettiğimizde genellikle yeterli miktarda karbonhidrat tüketmiyoruz ve beynimiz aslında bu karbonhidratlardan gelen şekerle çalışıyor. Güne kötü bir ruh haliyle başlıyorsanız, çok fazla protein tüketip tüketmediğinizi düşünebilirsiniz. Ruh halinizi dengelemek için, meyveler, yoğurt, kahverengi pirinç ve tam tahıllı yulaf ezmesi gibi karmaşık karbonhidratlara beslenmenizde yer verin.

  1. Beyin sisi

beyin sisi

Yorgun hissetmek kahve içmeye başlamanıza neden olabilir, ancak düşüncelerinizin dağılmasına neden olan şey sisteminizdeki protein miktarı da olabilir. Genel olarak beyin bulanıklığı da çok fazla proteinden kaynaklanan bir olasılıktır, çünkü beyindeki şeker eksikliği beyninizin gerçekten küçülmesine neden olabilir. Karbonhidratlar beynin ana enerji kaynağıdır ve yeterli olmazsa konsantre olmak zor olacaktır.

  1. Sürekli açlık

açlık hissi

Yeterli karbonhidrat olmadığında vücudunuzun kan şekeri düşer ve ruh halinizi düzenleyen yeterli serotonin üretmezsiniz, bu da 'aç kalmanıza' neden olur" diyor. Kendinizi sürekli aç hissediyorsanız, bu durum çok fazla protein tüketmenizden kaynaklanabilir. Kan şekerini dengelemek için meyveli yoğurt ve tam tahıllı kraker gibi sağlıklı atıştırmalık tüketmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Kilo almak

kilo alma

Aşırı hayvansal protein tüketiyorsanız, zaman içinde kilo almaya başladığınızı fark edebilirsiniz. Zamanla, yağdan, şekerden veya proteinden gelen fazla kaloriler kilo alımına neden olacaktır. Bunu önlemek için, yağsız protein, tam tahıllar, meyve ve sebzeleri içeren dengeli öğünleri hedefleyin.

  1. Kabızlık

kabızlık

Diyetinizin çoğunu proteinle değiştirirseniz, tahıllardan ve sebzelerden elde edilen liflerden yoksun olabilirsiniz. Lif sindirim ve düzenlilik için önemlidir. Protein ağırlıklı beslenmek, lifin eksik kalmasına ve beraberinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Sebze ve meyvelerden günlük 25 gram lif almayı ihmal etmeyin.

  1. Susamak

susamak

Çok fazla protein yediğinizin bir başka göstergesi de sürekli su isteğidir. Aslında çok fazla protein hafif dehidrasyona neden olabilir. Dehidrasyon, böbreklerin fazla proteini ve nitrojen atıklarını uzaklaştırmak için çok fazla çalışmasından kaynaklanabilir. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız, protein miktarını azaltmayı ve daha fazla su içmeyi düşünebilirsiniz.

  1. Kötü nefes

ağız kokusu

Çok fazla et sadece terletmez, aynı zamanda ağzınızın da kokmasına neden olur. Beyniniz ve vücudunuz karbonhidratla çalışmayı sever, bu nedenle yeterince karbonhidrat yemediğinizde vücudunuz yakıt olarak yağ kullanmaya başlar ve ketonlar üretir, bu da nefesinizin kötü bir şekilde kokmasına neden olabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Protein içeren besinler nelerdir?
  2. Yüksek proteinli sebzeler
  3. Günde ne kadar protein tüketmeliyiz?
  4. Protein eksikliği belirtileri nelerdir?
  5. Yağsız protein kaynakları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo