ANASAYFA TARİFLER SÜTLÜ TATLILAR CEVİZLİ İRMİK HELVASI

Cevizli İrmik Helvası

Cevizli İrmik Helvası

Osmanlı'dan miras kalan irmik helvası, Balkan ülkelerinde de oldukça popüler bir tatlıdır. İsmi Arap kökenli olan bu tatlı, yörelere göre farklılıklar gösterir. Genellikle cenaze ve bayram törenlerinde dağıtılır. Kalori değeri düşük olduğu için, diyet listelerinde de yer verilir. Vücudun enerji ihtiyacını karşıladığı için, sporcular tarafından da tüketilir. Malzemeleriniz hazırsa, enfes tadıyla cevizli irmik helvası yapılır yapılır birlikte görelim:

Ev yapımı nefis muhallebi kadayıf tarifi de ilginizi çekebilir. Diğer tatlı tariflerine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Cevizli İrmik Helvası Tarifi İçin malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 bardak şeker
  • Yarım bardak su
  • Yarım bardak ceviz
  • Tereyağı

Cevizli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağı eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için, bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • İrmik helvasını servis ederken kuru üzüm ve tarçınla süsleyebilirsiniz.
  • Cevizli irmik helvasını, kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Cevizli İrmik Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • İrmik, hızlı pişen bir besin olduğu için tatlıyı hazırlarken sürekli karıştırmanız gerekir.
  • Helvanın lezzetini arttırmak ve kokusunu bastırmak için, margarin yerine tereyağı kullanmaya özen gösterin.
  • İrmiklerin birbirine yapışmaması ve tane tane olması için, karıştırma işlemini tahta kaşık ile yapın.
  • Helvanın kıvamını tutturabilmek ve yanmasını önlemek için, irmik ve cevizi aynı anda ekleyin.
  • Dilerseniz, pişirme işleminin sonlarına doğru birkaç damla zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Böylece helvanız daha parlak görünecektir.

1 Porsiyon Cevizli İrmik Helvası Kaç Kaloridir?

  • Cevizli irmik helvasının bir porsiyonu, yaklaşık 260 kaloridir. Hemen hemen aynı kaloriye sahip olan pratik irmik helvasını da deneyebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!