ANASAYFA TARİFLER KEK TARİFLERİ ISLAK KEK

Islak Kek

Islak Kek

Yemek stilisti İnci Bak'tan nefis mi nefis ıslak kek tarifi ile karşınızdayız. Şöyle bol çikolata soslu, kakaolu ve gerçek bir ıslak kekin meydan okuyamayacağı bir pasta ya da brownie tanımıyoruz. Hazırlaması ortalama 15 dk, pişirmesi 20-25 dk süren bu nefis kakaolu ıslak kekin fırında pişerken evi saran o nefis kokusunu aldığınızda, bu tarifi yapmakla ne kadar doğru bir karar verdiğinizi anlayacaksınız. Islak kekin yapılışına geçmeden tarifin inceliklerine hemen aşağıdan göz atarak başlayın ki sonu hüsranla bitmesin. 

Islak Kek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kek gibi ürünlerin hazırlanmasında kabarmayı önleyeceği için tüm ekipmanlarımızın kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Su bu tip ürünlerde hava hücrelerini hapsederek kabarmayı önleyecektir.
  • Aynı zamanda ıslak kek yaparken tüm malzemelerin oda sıcaklığı seviyesine inmiş olması kekinizin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır.
  • Islak kek yaparken sos oldukça önemlidir. Bu nedenle uygun bir kap kullanılmalıdır. bizim önerdiğimiz tarif için orta boyutlarda 20-30 cm çapında kalıplar ideal olacaktır.
  • Islak kek yaparken kekin kabarması için un mutlaka elenmeli, yumurta ve şeker iyice kabartılmalıdır. Bu işlemler kekin kabarmasını oldukça etkileyecektir.
  • Katı malzemeleri ayrı bir kata sıva malzemeleri ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra birleştirmek hem kekin kıvamını hem de kabarmasını olumlu etkileyecektir.
  • Kek hamuru içerisine katı malzemeler eklendikten sonra hızlı çırpılmamalı, spatula yardımı ile alt üst edilecek şekilde karıştırılmalıdır. Tüm bu işlemler kekin kabarmasını arttıracaktır.
  • Sık tekrarlanan ama kek yapımında hayat kurtaran püf nokta ise fırının istenilen derecede önceden (ortalama 15 dakika) ısıtılmalıdır.
  • Islak kek piştikten sonra dinlendirilmeli, daha sonra sos üzerine gezdirilmelidir. 
  • Islak kekin sos verme işlemi esnasında hem kek hem sos sıcak olmalıdır. Bu işlem kekin sosu rahatça çekmesine ve her yere eşit dağılmasına yardımcı olacaktır

1 Dilim Islak Kek Kaç Kaloridir?

100 gramlık bir ıslak kek dilimi yaklaşık 380 kaloridir. Bol soslu ıslak kekinizin kalori değerini düşürmek istiyorsanız, kek ve sos içinde kullanılan şeker miktarını ölçülü bir şekilde azaltabilirsiniz. Protein değeri yükseltilerek hazırlandığında ise, sporcuların tüketebileceği tatlılar arasında yerini alır. Kalorisi daha düşük bir tatlı arıyorsanız, unsuz şekersiz kek tam da size göre olabilir.

Islak Kekin Yanına Ne Gider?

Islak kekin yanına yakışan bir sürü lezzet vardır. En lezzetlilerinden biri hindistan cevizli milkshake'dir. Aynı zamanda naneli dondurma ve taze meyvelerle hazırlanmış aromalı süt de ıslak kekin yanına çok yakışan lezzetlerdir. 

Islak Kek Çeşitleri ve Tarihi

Islak kek, 19. yüzyılda Kanada ve ABD'de ortaya çıkmıştır. 'Fudgy' ve 'cakey' olmak üzere iki farklı çeşitte sunulur. İki versiyonunda da tereyağı, şeker ve çikolata bulunmasına rağmen, malzemelerin türleri ve oranları değişiklik gösterir. Genellikle brownie olarak anılan çikolatalı (kakaolu) ıslak kek Amerika ve Avrupa ülkelerinde en çok tüketilen tatlılar arasındadır. Islak keke benzer diğer tarifler: Çikolatalı sufle,  Tahinli kek, Beyaz Çikolatalı Brownie

Kakao soslu leziz ıslak kek yapılışına hemen aşağıdan malzemelere göz atarak başlayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

12 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Islak Kek Tarifi İçin malzemeler

Sos için:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • ½ su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao

Kek için:

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • ½ su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • ½ su bardağı su
  • 1,5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 5 gr vanilin
  • 10 gr kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı portakal rendesi

Islak Kek Nasıl Yapılır?

  • Sos için olan malzemeleri bir tencereye alıyoruz ve karıştırarak pişiriyoruz.
  • Birkaç taşım kaynatılan sosu soğuması için kenara alıyoruz.
  • Kek için şeker ve yumurtayı mikser yardımı ile karıştırıyoruz.
  • Süt, su ve yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz.
  • Un, kakao, kabartma tozu, vanilini ve portakal kabuğunu ekleyerek spatula yardımı ile karıştırıyoruz.
  • Yağlanmış kelepçeli kalıpta önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.
  • Keki oda sıcaklığında 10 dakika beklettikten sonra delikler açarak sosu ilave ediyoruz.
  • Sosu çektikten sonra servis edebilirsiniz, afiyet olsun
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!