ANASAYFA TARİFLER KEK TARİFLERİ ISLAK KEK

Islak Kek

Bol soslu ıslak kek

Kek tarifleri arasında ıslak kekin yeri bir başkadır. Şöyle bol çikolata soslu, kakaolu ve gerçek bir ıslak kekin meydan okuyamayacağı bir pasta ya da brownie tanımıyoruz. Hazırlaması ortalama 15 dk, pişirmesi 20-25 dk süren bu nefis kakaolu ıslak kekin fırında pişerken evi saran o nefis kokusunu aldığınızda, bu tarifi yapmakla ne kadar doğru bir karar verdiğinizi anlayacaksınız. Islak kekin yapılışına geçmeden tarifin inceliklerine hemen aşağıdan göz atarak başlayın ki sonu hüsranla bitmesin. 

Islak Kek Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kek gibi ürünlerin hazırlanmasında kabarmayı önleyeceği için tüm ekipmanlarımızın kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Su bu tip ürünlerde hava hücrelerini hapsederek kabarmayı önleyecektir.
  • Aynı zamanda ıslak kek yaparken tüm malzemelerin oda sıcaklığı seviyesine inmiş olması kekinizin daha kıvamlı olmasını sağlayacaktır.
  • Islak kek yaparken sos oldukça önemlidir. Bu nedenle uygun bir kap kullanılmalıdır. bizim önerdiğimiz tarif için orta boyutlarda 20-30 cm çapında kalıplar ideal olacaktır.
  • Islak kek yaparken kekin kabarması için un mutlaka elenmeli, yumurta ve şeker iyice kabartılmalıdır. Bu işlemler kekin kabarmasını oldukça etkileyecektir.
  • Katı malzemeleri ayrı bir kata sıva malzemeleri ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra birleştirmek hem kekin kıvamını hem de kabarmasını olumlu etkileyecektir.
  • Kek hamuru içerisine katı malzemeler eklendikten sonra hızlı çırpılmamalı, spatula yardımı ile alt üst edilecek şekilde karıştırılmalıdır. Tüm bu işlemler kekin kabarmasını arttıracaktır.
  • Sık tekrarlanan ama kek yapımında hayat kurtaran püf nokta ise fırının istenilen derecede önceden (ortalama 15 dakika) ısıtılmalıdır.
  • Islak kek piştikten sonra dinlendirilmeli, daha sonra sos üzerine gezdirilmelidir. 
  • Islak kekin sos verme işlemi esnasında hem kek hem sos sıcak olmalıdır. Bu işlem kekin sosu rahatça çekmesine ve her yere eşit dağılmasına yardımcı olacaktır

1 Dilim Islak Kek Kaç Kaloridir?

100 gramlık bir ıslak kek dilimi yaklaşık 380 kaloridir. Bol soslu ıslak kekinizin kalori değerini düşürmek istiyorsanız, kek ve sos içinde kullanılan şeker miktarını ölçülü bir şekilde azaltabilirsiniz. Protein değeri yükseltilerek hazırlandığında ise, sporcuların tüketebileceği tatlılar arasında yerini alır. Kalorisi daha düşük bir tatlı arıyorsanız, unsuz şekersiz kek tam da size göre olabilir.

Islak Kekin Yanına Ne Gider?

Islak kekin en lezzetli eşlikçisi hindistan cevizli milkshake'dir. Aynı zamanda naneli dondurma ve taze meyvelerle hazırlanmış aromalı süt de ıslak kekin yanına çok yakışan lezzetlerdir. 

Islak Kek Çeşitleri ve Tarihi

Islak kek, 19. yüzyılda Kanada ve ABD'de ortaya çıkmıştır. 'Fudgy' ve 'cakey' olmak üzere iki farklı çeşitte sunulur. İki versiyonunda da tereyağı, şeker ve çikolata bulunmasına rağmen, malzemelerin türleri ve oranları değişiklik gösterir. Genellikle brownie olarak anılan çikolatalı (kakaolu) ıslak kek Amerika ve Avrupa ülkelerinde en çok tüketilen tatlılar arasındadır. Islak keke benzer diğer tarifler: Çikolatalı sufle,  Tahinli kek, Beyaz Çikolatalı Brownie

Kakao soslu leziz ıslak kek yapılışına hemen aşağıdan malzemelere göz atarak başlayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

15 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

12 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Islak Kek Tarifi İçin malzemeler

  • 1 çay bardağı (100 ml) ayçiçek yağı
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı (50 ml) yağ
  • Bir su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı tepeleme kakao
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1/2 su bardağı şeker

Islak Kek Nasıl Yapılır?



  • Yumurta ve şekeri karıştırma kabına alıp toz şekeri eriyinceye kadar mikserle çırpın.
  • Yağ ve sütü ekleyip karıştırma işlemine devam edin. Karışımın içerisine kakao, un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.
  • Hazırladığınız kek harcından bir su bardağı ölçüsünde kenara ayırın. Kalan harcın içerisine un ve kabartma tozunu ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Tereyağı ile yağladığınız baton bir kek kalıbına hamuru döküp önceden ısıtılmış fırında, 190 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkan kekinizi soğumaya bırakın.
  • Bu sırada sosu için bir tencereye süt, su, yağ, kakao, un ve şekeri ekleyin. Şeker eriyip sosunuz koyulaşana kadar pişirin.
  • Hazırladığınız sosu kalıbından çıkardığınızda kekin üzerinde gezdirin. Yarım saat kadar bekleyip servis edin. Şimdiden afiyet olsun.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!