Evde Domates Salçası

Evde Domates Salçası
05 Eylül 2022

Kış aylarında kullanmak için evde domates salçası hazırlamanın şuan tam zamanı. Ev yapımı domates salçası, A, C, E vitamini bakımından zengindir. Göz sağlığına iyi gelen salça, beyaz kan hücrelerinin üretimini de sağlar. Zeytinyağlı taze fasulye ve güveçte kuru fasulye gibi birçok yemeğin içerisinde kullanılan salça, genellikle konservelerde saklanır. Peki, evde domates salçası nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, ev yapımı domates salçası tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak acı biberli sos ve domates konservesi tarifini de deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 2 saat
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Evde Domates Salçası için

Malzemeler

1 Litrelik kavanoz için

  • 10 kg domates, (Tercihen salçalık) 
  • 2-2,5 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
Evde Domates Salçası

Nasıl Yapılır

  1. Domatesleri yıkayın ve karbonatlı suda 10 dakika beklettikten sonra süzün. 
  2. Domatesleri iri iri doğradıktan sonra mutfak robotunda püre haline gelene dek karıştırın ve ince telli bir süzgeç yardımı ile tencereye süzün. 
  3. Süzmüş olduğunuz püreyi orta-yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Arada bir karıştırarak yoğunlaşana kadar yaklaşık 2 saat pişirin. Bu sürecin sonunda ateşi kısın ve yoğun bir kıvam elde edene dek, arada bir karıştırarak 1 saat kadar daha pişirmeye devam edin. İstediğiniz kıvama gelince kaya tuzu ile zeytinyağını ekleyin. Birkaç dakika kaynatıp ocaktan alın. 
  4. Salçayı geniş bir tepsiye yayıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyunca sterilize edilmiş kavanozlara aktarın. Üzerlerine 1-2 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı döküp kapağını sıkıca kapatın. 

Ev Yapımı Domates Salçası Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Salçayı serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
  2. Salçayı tüketmek için ilk kez kapağını açtıktan sonra üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirip kapağını tekrar kapatarak kullanabilirsiniz.
  3. Salçayı cam kavanozlarda hava almayacak şekilde saklayın.
  4. Eğer salçayı uzun süre kullanmayacaksanız, üzerine bir parça tereyağı koyabilirsiniz.
  5. Salçayı ağzı açık kaplarda kullanıyorsanız, streç film ile üzerini kapatarak küflenmesini önleyebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo