Domates Soslu Tortellini Tarifi

03 Eylül 2025 tarihinde güncellendi.
Domates Soslu Tortellini Tarifi

İncecik açılmış el yapımı hamurun içine özenle yerleştirilen peynirli iç harçla hazırlanan bu domates soslu tortellini tarifi, mutfağınızda adeta küçük bir İtalya turu sunuyor. Her lokmasında emeğin, lezzetin ve taptaze domateslerin aromasını hissedeceğiniz bu tarif; sade ama etkileyici sunumuyla da fark yaratıyor. Evde kendi makarnasını hazırlamak isteyenler için hem öğretici hem de tatmin edici olan bu domates soslu tortellini tarifi, ister aile sofralarında ister misafir ağırlarken tercih edilebilecek kadar şık ve lezzetli bir alternatif sunuyor. Hafif bir salata ve rendelenmiş parmesan eşliğinde servis edildiğinde bu tarif, unutulmaz bir öğüne dönüşüyor. Peki; domates soslu tortellini nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

Karides Dolgulu Tortellini tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon domates soslu tortellini kaç kaloridir?

Bir porsiyon domates soslu tortellini 400 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Editör Notu: Birbirinden lezzetli tariflerimiz sayesinde hazırlaması en zor yemekleri bile olabilecek en kolay, hızlı ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Domates Soslu Tortellini Tarifi için

Malzemeler

Hamuru için:

  • 2 su bardağı un
  • 2 adet yumurta
  • Bir tutam tuz

İç harcı için (peynirli veya kıymalı olabilir, örnek olarak peynirli iç harç):

  • 200 gr beyaz peynir veya ricotta
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • Karabiber
  • İsteğe göre rendelenmiş kaşar peyniri

Domates sos için:

  • 3-4 adet orta boy domates (rendelenmiş veya robotta çekilmiş)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak 
  • Taze fesleğen
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir tutam şeker 
  • Rendelenmiş parmesan peyniri

Domates soslu tortellini tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

Tortellini Hamuru Alternatifleri:

  • Tam buğday unu: Daha lifli ve besleyici bir seçenek sunar.
  • Siyez unu veya karabuğday unu: Glisemik indeksi düşük, daha doğal seçenekler.
  • Yumurta yerine su ve 1 çay kaşığı zeytinyağı: Vegan alternatif için.
  • Hazır tortellini (marketten): Pratiklik isteyenler için zaman kazandırır.

İç Harç Alternatifleri:

  • Ricotta yerine lor peyniri: Daha hafif ve ekonomik.
  • Mozzarella veya tulum peyniri: Erime özelliği olan alternatifler.
  • Ispanak ve peynir: Daha yeşil ve dengeli bir iç harç.

Kıymalı Harç:

  • 150 gr dana kıyma, soğan ve baharat
  • Tavuk kıyması veya mantar da kullanılabilir.

Vegan Harç:

  • Ezilmiş nohut, tahin ve limon
  • Mantar, soğan ve ceviz karışımı

Domates Sosu Alternatifleri:

  • Konserve doğranmış domates
  • Domates püresi
  • Kurutulmuş domates ve su

Aroma için eklemeler:

  • Kapya biber, közlenmiş biber
  • Taze kekik, fesleğen yerine: kuru nane, biberiye
  • Sarımsak yerine: ince doğranmış soğan veya arpacık soğan

Yağ tercihi:

  • Zeytinyağı yerine tereyağı (daha yoğun tat için)
  • Veganlar için hindistancevizi yağı veya avokado yağı

Üzeri İçin Alternatifler:

  • Eski kaşar
  • Gravyer peyniri
  • Vegan beslenme için besin mayası (nutritional yeast)

Ekstra dokunuş:

  • Taze roka, mikro filizler, fıstık kırığı
  • Üzerine azıcık limon kabuğu rendesi veya acı biber yağı
Domates Soslu Tortellini Tarifi

Nasıl Yapılır

  1. Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın, yumurtaları ve tuzu kırıp ekleyin. Yavaş yavaş unu yumurta ile karıştırarak yoğurun. Pürüzsüz ve elastik bir hamur olana kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
  2. Peynir, ince kıyılmış maydanoz, karabiber ve rendelenmiş kaşarı bir kapta karıştırın. Damak tadınıza göre baharat ayarlayın.
  3. Hamuru unlu tezgahta ince bir şekilde açın (yaklaşık 2 mm kalınlığında). Küçük kareler veya yuvarlaklar kesin (yaklaşık 4-5 cm çapında). Her parçanın ortasına iç harçtan küçük bir parça koyun. Kenarlarını kapatıp yarım ay şekline getirin. Daha sonra iki ucu birbirine doğru kıvırarak tortellini şekli verin.
  4. Domates sosu için zeytinyağını bir tavada ısıtın. İnce kıyılmış sarımsağı ekleyip kokusu çıkana kadar (1 dakika) kavurun.
  5. Rendelenmiş domatesleri, tuz, karabiber ve fesleğeni ekleyin. Kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Sos koyulaşınca isteğe bağlı olarak bir tutam şeker ekleyebilirsiniz.
  6. Büyük bir tencerede bol tuzlu suyu kaynatın. Tortellinileri dikkatlice suya atın. 3-4 dakika ya da tortelliniler suyun üstüne çıkana kadar haşlayın. Süzüp servis tabağına alın.
  7. Üzerine rendelenmiş parmesan ve taze fesleğen ile süsledikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Taze fesleğen yaprakları ile süsleyin; hem görüntü hem aroma olarak çok yakışır.
  • Üzerine rendelenmiş Parmesan peyniri mutlaka ekleyin, peynir tortellinin lezzetini tamamlar.
  • Yanına hafif bir roka salatası veya zeytinyağlı yeşil salata koyarak yemeği dengeleyebilirsiniz.
  • Tortellinileri servis tabaklarına aldıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirerek ekstra aroma katabilirsiniz.
  • Yanında tercihe göre bir dilim sarımsaklı kızarmış ekmek sunmak da çok hoş olur.
  • Eğer daha zengin bir sunum isterseniz, üzerine birkaç damla balsamik sirke veya limon suyu sıkabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Hamuru mutlaka 30 dakika dinlendirin. Böylece hamur daha elastik olur, açması ve şekil vermesi kolaylaşır.
  • Tortellini hamurunu mümkün olduğunca ince açmaya çalışın. Kalın hamur pişince sert olabilir, ince hamur ise yumuşak ve hafif olur.
  • İç harcı fazla koymayın, fazlası tortellinin kapanmasını zorlaştırır ve pişerken açılabilir.
  • Tortellinileri kaynar suda sadece 3-4 dakika haşlayın, suyunun üstüne çıkınca alabilirsiniz. Çok fazla haşlamak hamurun dağılmasına yol açar.
  • Tortellinileri haşladıktan sonra sosu çok önceden hazırlayıp kaynatmayın. Sosu taze tutun, pişirdikten hemen sonra sosla karıştırın.
  • Hamurda ve suda tuz oranını iyi ayarlayın. Suda mutlaka yeterli tuz olsun ki tortelliniler lezzetli pişsin.
  • Sos yaparken sarımsağı çok yakmamaya dikkat edin, acılaşabilir. Sarımsak kokusu hafif ve hoş olmalı.
  • Domates sosu ne çok sulu ne de çok koyu olmalı, tortellinilere güzelce yapışacak kıvamda olması önemli.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo