ANASAYFA TARİFLER YILBAŞI YEMEKLERİ ETLİ LAHANA DOLMASI

Etli Lahana Dolması

Karadeniz Bölgesi ile özdeşleştirilen lahana dolması, kuşbaşı et ve beyaz lahana ile yapılan bir yemektir. İçeriğinde A, C ve K vitamini barındıran lahana; salata, çorba, sarma ve ana yemek yapımında kullanılır. Cilt ve kemik sağlığına iyi gelmesinin yanında, tansiyonu dengede tutmasıyla da bilinir. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu bir etkisi vardır. Malzemeleriniz hazırsa, yılbaşı, bayram ve özel gecelerde ikram edebileceğiniz etli lahana dolması nasıl yapılır birlikte görelim.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Etli Lahana Dolması Tarifi İçin malzemeler

  • 1 orta boy lahana (1.5 kg)
  • 500 gr kuzu kuşbaşı
  • 2 çorba kaşığı margarin (50 gr)
  • 3 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • Tuz
  • karabiber

Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

  • Lahananın dış yapraklarını temizleyin. Lahananın üst kısmını geniş bir kapak şeklinde kesip alın. İçini sebze oyacağı yardımıyla oyun.
  • Soğanları temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Margarini geniş bir tavada eritip soğan ve sarımsağı pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Eti kavrulmakta olan soğana ilave edin. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. 2 kaşık salçayı yarım çay bardağı su ile ezip ete ekleyin. Tuz ve karabiber serpip kısık ateşte 10-15 dakika pişirin.
  • Eti lahananın içine doldurup ayırdığınız parçayı üzerine kapatın ve tencereye alın. Kalan salçayı sıcak suda ezip tencereye ekleyin. Kaynayınca ateşi kısın. Sumak ve kişniş serpip 25 dakika pişirin.
  • Etli lahana dolmasını, patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Etli Lahana Dolmasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yumuşak, sararmış veya çürümeye başlamış lahanaları kullanmayın.
  • Etin daha kolay pişmesi için kavurmadan önce 5 dakika haşlayabilirsiniz. İsteğe göre kuzu eti yerine dana eti de kullanılabilir.
  • Margarin yerine tereyağı kullanmak yemeğin kokusuz olmasını sağlayacaktır.
  • Pişirme esnasında su bitmesine rağmen sertlik kaldıysa, su takviyesi yapabilirsiniz.
  • Servis etmeden önce lahana yapraklarına birkaç damla limon sıkabilirsiniz.

1 Porsiyon Etli Lahana Dolması Kaç Kaloridir?

Etli lahana dolmasının bir porsiyonu, yaklaşık 60 kaloridir. İçeriğinde diyet lifi barındıran bu tarifi, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.

Et ve sebzelerle harmanlanan yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, etli bamya tarifini deneyebilirsiniz. Dilerseniz, et yemeklerine de göz atabilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!