ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ POĞAÇA TARİFLERİ GALETA UNLU POĞAÇA

Galeta unlu poğaça

Galeta unlu poğaça

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Galeta unlu poğaça tarifi için malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya 
  • 1/2 su bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 250 g tereyağı 
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • Aldığı kadar un (550-600 g kadar)

Galeta unlu poğaça iç harcı için

  • 2 adet patates 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 150 g az yağlı beyaz peynir 
  • 1/2 su bardağı kıyılmış yeşillik karışımı (Maydanoz, dereotu) 
  • Tuz, karabiber, kimyon 

Galeta unlu poğaça üzeri için

  • 2 yumurtanın sarısı 
  • 1 su bardağı galeta unu

Galeta unlu poğaça Nasıl Yapılır

Adım Adım Galeta Unlu Poğaça Yapımı:

Kahvaltı ve öğle aralarında tüketilen poğaça; katmer poğaça veya bayatlamayan poğaça gibi birçok farklı çeşitle sunulabilir. Malzemeleriniz hazırsa, galeta unlu poğaça nasıl yapılır gelin birlikte görelim:

  • Öncelikle mayayı ılık şekerli suyun içinde eritin. Oda ısısında 15 dakika köpürmesi için bekletin. 
  • Oda ısısında yumuşamış tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu ve 1 yumurtayı hamur yoğurma kabında karıştırın.
  • 2 bardak unu ve mayalı karışımı ekleyerek spatula ile karıştırın. Daha sonra kontrollü olarak azar azar un ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini bir bezle örtün ve mayalanması için oda ısısında 30 dakika dinlendirin. 
  • İç harcı için; patatesleri haşladıktan sonra çatalla ezin. Sıvı yağı tavada ısıtıp salçayı kavurun.
  • Patatesi, tuzu ve baharatını ekleyip, birkaç dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Biraz ılındıktan sonra peyniri ve kıyılmış yeşillikleri de ilave edip karıştırın. 
  • Dinlendirdiğiniz hamurdan 20 eşit beze hazırlayın. Her bezeyi tezgahın üzerinde parmak uçlarınızla oval olacak şekilde açın. İç malzemeyi de hamurun ortalarına paylaştırın. Hamuru ikiye katlayıp kenarlarını çatalın ucu ile bastırın. Poğaça hamurlarını yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
  • Bu şekilde ikinci kez mayalanması için 30 dakika daha oda sıcaklığında dinlendirin. 
  • Mayalanma süreci biten hamurların üst kısımlarına önce yumurta sarısı sürün, sonra da süzgeç yardımı ile galeta unu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 25-30 dakika pişirin.
  • Galeta unlu poğaçayı, yanına çok yakışan tahinli kek ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Galeta Unlu Poğaçanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kullanacağınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Tarife başlamadan önce mayayı eritmeyi unutmayın. Bu sayede maya daha çabuk çözünerek kıvamın tutmasını sağlayacaktır.
  • Hamurun kıvamını anlamak için parmağınızla bastırın. Eski şeklini alması kıvamının tuttuğunu gösterir.
  • Patateslerin çiğ kalmaması için kısık ateşte pişirin. Çatal ile ezdiğinizde sertlik gelmiyorsa, patatesleri ocaktan alabilirsiniz.
  • Harcı hamura dökmeden önce ılımasını bekleyin.

1 Porsiyon Galeta Unlu Poğaça Kaç Kaloridir?

Karbonhidrat değeri yüksek olan galate unlu poğaçanın 100 gramı, yaklaşık 365 kalori; orta boyutlarda bir adet poğaça ise, ortalama 220 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların, küçük porsiyonlar tüketmesi önerilir.

Misafir ağırlarken sunabileceğiniz poğaça tariflerine göz atarak, kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri paylaşmayı unutmayın.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.