ANASAYFA TARİFLER POĞAÇA TARİFLERİ KATMER POĞAÇA

Katmer Poğaça

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan poğaçalar, eski zamanlarda sadece önemli konuklara sunulurdu. Zaman içerisinde Avrupa ve Balkan ülkelerinde de yaygınlaşan bu besin, bazı yörelerde 'bohça' adıyla anılır. En sevilen çeşitleri sade, peynirli, sosisli ve patateslidir. İsteğe göre içine veya üstüne farklı malzemeler ilave edilebilir. Genelde altın günlerinde, çay sohbetlerinde veya kahvaltılarda sunulmasıyla bilinir. Peki, nefis katmer poğaça nasıl yapılır? İç harcında peynir kullanılan katmer poğaça ile siz de kahvaltıları ziyafete dönüştürün. İsteğe göre kıyma, patates ve ıspanak harcı da kullanabilirsiniz. Malzemeleriniz hazırsa, peynirli katmer poğaça tarifine başlayabiliriz. 

Kaç
Kişilik

10 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Katmer Poğaça Tarifi İçin malzemeler

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yumurta akı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 20 gr yaş maya
  • Eritilmiş tereyağı

İç harcı için

  • Beyaz peynir

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Süt
  • Susam

Katmer Poğaça Nasıl Yapılır?

  • Poğaçanın iç harcı için beyaz peyniri rendeleyin. Unu, hamur yoğurma kabına eleyip ortasını çukur şeklinde açın.
  • Süt, ayçiçek yağı, yumurta akı, tuz ve şekeri ekleyin. Yaş mayayı ılık suda eritip ilave edin. Malzemeyi karıştırıp yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun.
  • Hamuru bekletmeden 8 bezeye bölün. Her parçayı yemek tabağı büyüklüğünde merdane yardımıyla açın.
  • Üzerlerine fırçayla tereyağı sürüp üst üste dizin (en üstteki hamurun üzerine tereyağı sürmeyin). Kat kat dizilmiş hamurları merdaneyle 35 santim çapında açın.
  • 8-10 tane üçgen parça şeklinde kesin. Üzerine rendelenmiş beyaz peynir serpip uzun olan kenarından başlayarak uca doğru gevşek bir şekilde sarın.
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizip mayalanması için 1 saat bekletin. Üzerlerine çok az süt eklenerek çırpılmış yumurta sarısı sürün.
  • Susam serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Kat kat katmer poğaçayı misafir ağırlarken sunacaksanız, elmalı kurabiye ve rus salatası ile birlikte servis edebilirsiniz.

Katmer Poğaçanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Poğaça yapımında kullanacağınız tereyağı ve yumurtaları önceden çıkartarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  • Hamuru hazırladıktan sonra nemli bir bezle örtüp mayalanması için 20 dakika bekletin.
  • Hamurun  kıvamı yumuşaksa un, koyuysa süt ilave edebilirsiniz.
  • Şekil vermek için orta boyutlu kek kalıplarını veya bardak kenarlarını kullanabilirsiniz.
  • Hamurun üzerine parmağınızla bastırın. Eski şeklini geri alıyorsa, hamurun kıvamı tutmuş demektir. 
  • Poğaçaları pişirmeden önce 20 dakika da dinlendirin. Bu sayede daha çok kabarmasını sağlayabilirsiniz.
  • Fırını önceden ısıtarak poğaçaların eşit miktarda pişmesini sağlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Katmer Poğaça Kaç Kaloridir?

Katmer poğaçanın bir porsiyonu 260, orta boyutlu bir adedi ise yaklaşık 410 kaloridir. Yağ değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlar tüketilmesi önerilir.

Siz de özel günlerinizde sunmak için pratik poğaça tarifleri arıyorsanız, uzun süre saklayabileceğiniz bayatlamayan poğaça ya da mayasız poğaça tarifine göz atabilirsiniz.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!