Kayseri Cıvıklı Pide

Kayseri'nin Develi ilçesinde meşhur olan cıvıklı pide, çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Özellikle İç Anadolu'da çok sevilen bu pide, ince açılan hamur ile hazırlanır. Harç yapımında dana veya kuzu eti kullanılır. Peki, Kayseri cıvıklı pidesi nasıl yapılır? Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, cıvıklı pide yapımı için kolları sıvayalım ve tarif detaylarına geçelim.
Alternatif olarak Bursa'ya özgü tahinli pide ve Konya mutfağından bıçak arası pide tarifini deneyin.
Kaç
Kişilik
6 kişilik
Hazırlama
Süresi
1 saat
Pişirme
Süresi
15 dakika

Kayseri Cıvıklı Pide Tarifi İçin malzemeler
Hamuru için:
- 4.5 su bardağı un
- 30 gram yaş maya
- 2 su bardağından biraz az ılık su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Cıvıklı pide için:
- 700 gram dana yağsız kol veya kuzu boşluğu
- 4-5 adet sivri biber (ince doğranmış)
- 2 adet orta boy soğan (küp küp doğranmış)
- 4-5 adet çekirdeği çıkartılmış domates
- 2 çay kaşığı tuz
Kayseri Cıvıklı Pide Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ılık su, şeker ve mayayı bir kabın içerisine alarak karıştırın.
- Maya kabarmaya başladığında üzerinde tuz ve unu ekleyerek kıvam alana kadar yoğurun.
- Hamur hafifçe ele yapıştığında üzerini streç film ile örtün ve 1 saat mayalanması için dinlendirin.
- İç harç için; Eti, ince doğranmış domates, biber ve soğanla birlikte harmanlayın.
- Üzerine tuz ekleyerek karıştırın. Hamur mayalandığında 6 parçaya bölün.
- Hamur bezelerini unlanmış tezgahta tek tek açın.
- Fırını ısıtın ve içerisine yarım kap su koyun.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serdikten sonra açtığınız hamurları tepsiye dizin.
- Hamurun içerisine etli harcı eşit olarak paylaştırın ve yayın.
- 200 dereceli önceden ısıtılmış fırında, 15 dakika kadar pideleri pişirin.
- Cıvıklı pideyi, ince kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.
Kayseri Cıvıklı Pide Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Mayayı kabarana kadar oda sıcaklığında bekletin.
- Hamuru da üzerini kapatarak en az 1 saat dinlendirin.
- Hamurları ince bir şekilde açın. Kenarlarını içe doğru kıvırabilirsiniz.
- Fırın tepsisine dizdiğiniz hamurların arasında boşluk olmasına dikkat edin.
- Eğer pidelerin altı pişmezse, fırının üst tarafını kapatın ve 5 dakika altını pişirin.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR