Şeker Mantı

Şeker Mantı
04 Mart 2021

Her mantının bir anatomisi vardır. Gelin adını şeklinden alan şeker mantısının anatomisine bir göz atalım. Hamuru açın ve 6 cm. yani işaret parmağınızın 3 boğumu kadar kareler keserek hazırlayın. Köseler “katlama yerini, kulakları” belirtir. Bir kenarına su sürerseniz yapışkan rolünü görecektir ve “mühür” yeri olur. Dolgu malzemesinin konduğu alan mantının “bel” bölgesini oluşturur. Katlama yerinin 0,5. cm. iç kısmı “kıvırma bükülme yeri”dir. Büküm yerinin uç kısımları mantının kuyruğudur. Tencereye değdiği, oturduğu kısım “taban” dır. Mantının iç dolgusunun tamamı sarma gibi tabana yayılı durmaz, taban ile kuyruk arasında mantının yüksekliğini gösteren “topuk” bölümü vardır. Mantının içinde “hava boşluğu” yapmak önemlidir. Böylece mantı pişerken et kendi buharında haşlanır ve mantının içinde yerken sulu bir yapı oluşturur. Bu, et suyu haline gelen küçük damlacıklar ağızda lezzet patlaması sağlar.

Değişik mantı tarifleri sayfamızdan daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 3 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Şeker Mantı için

Malzemeler

  • 250 g un
  • 3 tatlı kaşığı fındık yağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 tatlı kaşığı sirke
  • 3/4 su bardağı (130 ml) ılık su
  • 1 adet anason
  • Zencefil
  • Toz kişniş

İç dolgu için

  • 3 yaprak beyaz lahana (İnce kıyılmış)
  • 2 adet havuç (Rendelenmiş)
  • 5 diş sarımsak (İnce kıyılmış)
  • 150 g tavuk göğüs eti
  • Tuz, karabiber
  • Taze kişniş (İnce doğranmış)
Şeker Mantı

Nasıl Yapılır

  1. Hamurun tüm malzemelerini derin bir kaba alarak yoğurun ve bir torbaya alarak oda sıcaklığında dinlendirin.
  2. İç dolgu için tavuk göğsünü robotta çekerek kıyma haline getirin ve diğer malzemelerle bir kaba alarak karıştırın.
  3. Dinlenen hamuru, bir merdane yardımıyla 6 cm. yani işaret parmağınızın 3 boğumu büyüklüğünde kareler şeklinde açın.
  4. İç malzemeyi kare hamurlara eşit şekilde dağıtın. Karelerin birbirine yapışması için tek yanını suyla ıslatın ve bayramlık şeker gibi katlayarak kapatın.
  5. Buhar tenceresinin tabanına çok büyük olmayan bir pişirme kağıdı koyun.
  6. Tencerenin içine 2/3 oranında su, 1 adet anason, 2 cm büyüklüğünde kesilmiş zencefil ekleyin ve mantıları yerleştirdikten sonra 12 dakika süreyle buharda pişirin.
  7. Mantıyı servis tabağına alın ve üzerine buhar tenceresindeki suyundan bir miktar ekleyin. Toz kişniş ve 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi ilave ettikten sonra servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo