ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ EKMEK TARİFLERİ TAM BUĞDAY UNLU EKMEK

Tam Buğday Unlu Ekmek

Bütün bir haldeyken öğütülen buğdaylar un haline getirilir ve tam buğday unlu ekmek yapımında kullanılır. Günümüzde en çok tüketilen ekmek çeşitleri arasında yer alan tam buğday unlu ekmek, sindirimi yavaşlatarak gün boyu enerji sağlar. İçeriğinde bulunan yüksek lif oranı sayesinde tansiyonu düşürür ve kan şekerini dengeler. Aynı zamanda kilo vermeye yardımcı bir besindir. Özellikle uzmanlar tarafından önerilen tam buğday unlu ekmek, B ve E vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hazırsanız; hem sağlıklı hem de lezzetli tam buğday unlu ekmek nasıl yapılır sorusu için tarif detaylarına geçelim.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Tam Buğday Unlu Ekmek Tarifi İçin malzemeler

  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 20 gr yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar ılık su
  • Tuz

Tam Buğday Unlu Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Yaş mayayı 1 su bardağı ılık sütte eritin. Su hariç tüm malzemeleri derin bir kaba ekleyip yoğurun. Elinize biraz yapışan bir hamur oluncaya kadar su ekleyin.
  • Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 45 dakika mayalandırın. Mayalanan hamuru toparlayıp yuvarlak hale getirdikten sonra yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
  • Üzerine un serperek ılık bir ortamda yaklaşık 45-50 dakika mayalandırın. Mayalanan hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pişirin. 
  • Tam buğday unlu ekmeği, sebze yemekleri ile birlikte servis ederek kilonuzu dengede tutabilirsiniz. Afiyet olsun.

Tam Buğday Unlu Ekmek Nasıl Kabartılır?

  • Ekmeğin kabarmasını sağlamak için, yaş maya veya instant maya kullanabilirsiniz. Hamuru, yumuşak bir kıvama getirdikten sonra üzerini streç film veya nemli bir ebzle örterek mayalamaya bırakın. Mayalama işlemi ortalama 45 dakika ile 1 saat arası sürer. Hamur, iki katına geldiği zaman mayalama işlemi sonlanır.
  • Peki, özenle hazırlanan ve severek tüketilen tam buğday ekmeği faydalı mı? İçeriğindeki bileşenler sayesinde beyaz ekmeğe göre daha besleyici bir ekmektir. Vitamin ve mineral değerleri de oldukça yüksektir. Kan şekerini kontrolde tutan ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan tam buğday unlu ekmek sağlık açısından faydalıdır.

Siz de hazır besinler tüketmek yerine evde kendi ekmeğinizi hazırlamak istiyorsanız, pratik ekmek tariflerinden faydalanabilirsiniz. Yumuşacık kıvamıyla nefis bazlama yapımına veya Karadeniz usulü mısır ekmeği tarifine göz atmayı unutmayın.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.