Çömlek Kebabı

Çömlek Kebabı
09 Aralık 2022

Çömlek kebabı ya da testi kebabı olarak her iki türlü de anılan bu kebabın ana malzemesini kuzu eti oluşturmaktadır. Çeşitli coğrafi bölgelere göre nam salmasına rağmen hepsinin ortak özelliği kuzu etinden olması ve çömlekte pişirilmesidir. Muğla, Nevşehir ve Yozgat’ın simgesi haline gelmiş çömlek kebabı yörelerin özelliklerini de bize anlatmaktadır. Bir yiyeceğin içindekiler, pişirme yöntemi, kullanılan araç gereçler bize yöre hakkında bilgi vermektedir. Coğrafi bölgelere göre farklılık gösterdiği gibi bölge içinde de farklılık gösteren bu kebap Muğla’nın çeşitli bölgelerinde kuzu etinden ve sebzelerden oluştuğu gibi bazı bölgelerinde ise yalnızca kuzu etinden oluşmakta ve kuzunun kol bölgesinden yapılmaktadır. Ancak hepsinin ortak noktası kuzu eti olması testide pişmesi ve tandırda/taş fırında pişmesidir. Yemeğin başlıca püf noktası ise çömleğin yemeğe verdiği lezzetten ileri gelmektedir. Son zamanlarda turizm hareketi ile hareketlenen gastronomi turizmi ile de oldukça popüler hale gelmiş bu yemek Türk kültürünün bir parçası konumundadır. Peki günümüze kadar uzanan bu yöresel lezzetin tarifi nedir? Nasıl yapılır? İşte sizlerle buluşturduğumuz çömlek kebabı tarifi:

Alternatif olarak macar kebabı ve cağ kebabı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 3 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti
Çömlek Kebabı için

Malzemeler

  • Kebabı yapmak çömlek ya da testi
  • 1 kg kuzu kuş başı doğranmış, kuzu kol tercih edebilirsiniz. 
  • 200 gram kuyruk yağı
  • 4 adet domates
  • 5 adet sivri biber
  • 20 adet arpacık soğan
  • 1 baş sarımsak 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Kimyon
  • Ağzını kapatmak için kullanılacak hamur için
  • 200 gr un 
  • Su
Çömlek Kebabı

Nasıl Yapılır

  1. Orijinalinde kömür ateşinde pişmekte ya da tandırlarda pişmektedir. Ancak sizin böyle bir imkanınız yoksa yüksek ısıdaki fırında da pişirebilirsiniz.
  2. Çömleğin içerisine sırası ile sıvıyağ, kuyruk yağı et, sebzeler domates konulur en üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesler yerleştirilir ve kalan kuyruk yağı tereyağı ve baharatlar da eklenerek ağzı sıkıca kapatılır.
  3. Ağzını kapatmak için hamur hazırlanır ve hamurla kapatılır. Hamurun ortası hava alması için delinir.
  4. Çömlek kebabı hazır olduğunda köz üzerine ya da fırına verilir ve yaklaşık 3 saat pişirilir. Ardından sıcakken çömlek kırılarak servis edilir. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Çömlek kebabını arpa şehriye pilavı, sodalı ayran ve sumaklı soğan eşliğinde sunabilirsiniz.

Püf Noktası
  • Çömlek kebabında kuzu eti kullanmanız lezzeti arttıracaktır. 
  • İçerisine biber soğan domates gibi sebzeleri arttırabileceğiniz gibi çeşitli sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
  • Etleri çömleğe koymadan marine etmekte fayda var. Böylece hem daha lezzetli olacak, hem de daha çabuk pişecektir. 
  • Kuzu eti marine edilirken bir miktar süt eti daha çabuk yumuşatacaktır. 
  • Közde yapılacaksa testi köze gömülür ve ısıtılır. Köz sürekli desteklenerek ısıyı kaybetmemesi sağlanır.
  • Etlerinizin sert kalmasından endişeleniyorsanız ön haşlama işlemi yaparak daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çömleğin ağzı hamurla kaplanmadan önce bezle de kapatılmalıdır. Ardından hamurla kapatılmalı ve hava alıp daha iyi pişmesi için hamurun ortası delinmelidir. 
  • Çömlek içindeki tüm malzemelerin eşit bir şekilde pişmesi için ara ara sallanmalıdır ve ateş kontrol edilerek pişirilmelidir.
  • Dilerseniz evde fırında yüksek derecede de pişirebilirsiniz.
  • Hamur piştiğinde kebapta pişmiş sayılabilir. Pişme derecesini hamura bakarak anlayabilirsiniz. 
Yorumlar
avatar
Selda Kiremitci YORUM 04 Nisan 2024, 18:56
🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷🩷

Benzer Tarifler

Lezzet Logo