ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER DEĞİŞİK ÇORBA TARİFLERİ: 20 FARKLI ÇORBA TARİFİ!

DEĞİŞİK ÇORBA TARİFLERİ: 20 FARKLI ÇORBA TARİFİ!

Değişik Çorba Tarifleri: 20 Farklı Çorba Tarifi!
Değişik Çorba Tarifleri: 20 Farklı Çorba Tarifi!

Çorbalar Türk Mutfağı'nda olduğu kadar dünya mutfağında da geniş bir yere sahiptir. Hepimiz ezogelin, mercimek, işkembe, analı kızlı, tarhana ve domates çorbası gibi klasik çorbaları biliriz. Hatta hemen herkes bu çorbaları tatmıştır. Peki maş fasulyeli brokoli çorbası, tarhanalı balık çorbası ya da jambonlu bezelye çorbası ne kadar tanıdık geliyor? Bunlar gibi 20 değişik çorba tarifini öğrenmek ve denemek için sabırsızlanıyorsanız doğru yerdesiniz. Farklı yörelerden bilinmeyen çorbaları sizler için bir araya getirdik. Kısa sürede hazırlayabileceğiniz lezzetli, sıcacık ve değişik çorba tariflerine yazımızın devamından ulaşın.

Çorbanın Besin Değeri ve Faydaları Hakkında

Genel olarak başlangıç menülerini süsleyen çorbalar; et, sebze ve bakliyat ürünleri ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilir. Çorbalar; soğuk algınlığı, grip ve solunum yolu rahatsızlıklarının giderilmesinde etkili bir rol oynar. Zengin besin değerleri sunmasının yanı sıra kalori değerleri de oldukça düşüktür. Ayrıca uzun süre tokluk hissi verdiği için birçok diyet listesinde yer alır. 


Yeni Tatlar Keşfetmek İsteyen Çorbaseverler İçin 20 Değişik Çorba Tarifi

  • Brüksel Lahanalı Domates Çorbası;


    Malzemeler:

    4 su bardağı su

    1 su bardağı süt

    1 yemek kaşığı un

    4 büyük boy domates

    15 g tereyağı

    2 yemek kaşığı domates salçası

    4~5 parça Brüksel lahanası

    4~5 dal taze nane

    Tuz

    Karabiber

    Brüksel Lahanalı Domates Çorbası Yapılışı:

    Domateslerin kabuğunu soyup rendeleyin. Unu tereyağında kavurun. Salçayı ve rendelediğiniz domatesleri ekleyip 2-3 dakika orta ateşte karıştırarak pişirin. Brüksel lahanalarını dörde bölüp ayrı bir tencerede kavurup domateslerin olduğu tencereye ekleyin. Üzerine sütü ve suyu ilave ederek kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nane yaprağıyla süsleyerek servis yapın.


    • Mısırlı Bezelye Çorbası;

    Malzemeler:

    200 gr konserve tane mısır

    200 gr konserve bezelye

    1 havuç

    2 soğan

    15 gr margarin

    1 tatlı kaşığı mısır nişastası

    6 su bardağı su

    Tuz

    Mısırlı Bezelye Çorbası Yapılışı:

    Konserve bezelye ve mısırın suyunu süzüp sudan geçirin. Havucu temizleyip küp küp doğrayın. Soğanları soyup kıyın.Margarini tencerede eritip soğanı kısık ateşte kavurun. Havucu ekleyip soteleyin. Nişastayı yarım bardak suda eritip tencereye ilave edin. 5.5 bardak suyu ekleyip karıştırın ve havuç hafifçe yumuşayana kadar pişirin. Mısır, bezelye ve tuzu ekleyip 10 dakika daha pişirin ve tencereyi ocaktan alın. Çorbayı kâselere paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.


    • Kırmızı Fasulyeli Semizotu Çorbası;


      Malzemeler:

      1 soğan

      2 diş sarımsak

      1 yemek kaşığı domates salçası

      1 demet semizotu

      5 su bardağı sıcak su

      1 su bardağı haşlanmış kırmızı fasulye

      Tuz

      Karabiber

      Kırmızı pul biber

      Kırmızı Fasulyeli Semizotu Çorbası Yapılışı:

      Yemeklik doğradığınız soğan ve ezdiğiniz sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Salçayı ilave edip kokusu çıkıncaya kadar kavurun. İri doğradığınız semizotu ve sıcak suyu ilave edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp bir taşım kaynatın. Haşlanmış kırmızı fasulyeyi ilave edip 7-8 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.


      • Maş Fasulyeli Yer Elması Çorbası;


      Malzemeler:

      1 soğan

      2 yemek kaşığı zeytinyağı

      500 g yer elması

      1 havuç

      6 su bardağı su

      1 çay bardağı haşlanmış maş fasulyesi

      Yarım su bardağı krema

      Tuz

      Karabiber

      Üzeri için;

      2-3 dal maydanoz

      Maş Fasulyeli Yer Elması Çorbası Yapılışı:

      Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. İri doğradığınız yer elması ve havucu ilave edip 10 dakika daha soteleyin. Suyunu ekleyip 20-25 dakika pişirin. Çorbayı ocaktan alıp pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirin. Haşlanmış maş fasulyesi, krema, tuz ve karabiberi ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırın.  Üzerini ince kıydığınız maydanoz yaprakları ile süsleyerek sıcak servis yapın.


      • Cheddar Peynirli Karnabahar Çorbası;


      Malzemeler:

      1 karnabahar

      40 gr tereyağı

      1 soğan

      2 yemek kaşığı un

      400 ml su

      250 ml tavuk suyu

      300 ml süt

      1.5 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri

      Tuz

      Üzeri için;

      Kıyılmış maydanoz

      Cheddar Peynirli Karnabahar Çorbası Yapılışı:

      Soğanı yemeklik doğrayıp tereyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Un ve tuz ekleyip 1 dakika daha kavurun. Süt, su ve tavuk suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. Küçük parçalara ayrılmış karnabaharı karışıma ekleyin ve orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Peynirin 2/3’ünü çorbaya ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Kaselere paylaştırıp peynir ve kıyılmış maydanoz serpiştirerek sıcak servis yapın. 


      • Kuskuslu Pazı Çorbası;


      Malzemeler:

      4 yemek kaşığı zeytinyağı

      1 soğan

      2 diş sarımsak

      6 su bardağı tavuk suyu

      2 kakule içi

      1 defne yaprağı

      1 çay bardağı kuskus

      Yarım demet pazı

      Tuz

      Karabiber

      Terbiyesi için:

      1 yumurta

      1 limonun suyu

      Üzeri için:

      Kırmızı kuru biber

      Kuskuslu Pazı Çorbası Yapılışı:

      Zeytinyağını tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı, ince kıydığınız sarımsağı ekleyip kavurun. Tavuk suyu, kakule, defne yaprağı ve kuskusu ilave edin. Kuskuslar yumuşamaya başladığında ince kıydığınız pazı yapraklarını ilave edin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp pazılar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Pişen çorbanın içinden defne yaprağını alın. Ayrı bir kapta yumurta ve limon suyunu çırpın. Çorbanın suyundan ekleyerek terbiyeyi ısıtın. Çorbaya ekleyip karıştırın. Ocaktan alın ve kırmızı kuru biber ile süsleyerek sıcak servis yapın.

      • Zahterli Yoğurt Çorbası;


      Malzemeler:

      Yarım su bardağı pilavlık bulgur

      4 su bardağı et suyu

      3 su bardağı sıcak su

      4 yemek kaşığı zeytinyağı

      Yarım soğan

      1 diş sarımsak

      1 su bardağı yoğurt

      2 yemek kaşığı un

      Tuz

      Karabiber

      Kuru nane

      Kırmızı pul biber

      Üzeri için:

      1 demet pazı

      30 gr tereyağı

      4 yemek kaşığı zeytinyağı

      1 diş sarımsak

      1.5 su bardağı haşlanmış nohut

      1 yemek kaşığı zahter

      Tuz

      Karabiber

      Zahterli Yoğurt Çorbası Yapılışı:

      Soğan ve sarımsağı küçük küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Bulgur, sıcak su ve et suyunu ekleyip bulgur yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirin. Yoğurdu bir kasede un ile pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe ekleyip çırpmaya devam edin ve bunu yavaş yavaş bulgura ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber, nane ve pul biber ile tatlandırın. Üzeri için, pazıları ince doğrayıp 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Ayrı bir tavada kalan zeytinyağı ve tereyağı ile rendelenmiş sarımsağı soteleyin. Zahter, tuz, karabiber ve nohutları ekleyip birkaç dakika pişirin. Zahterli nohudu pazıya ekleyerek karıştırın. Çorbayı kaseye alıp üzerine bir miktar pazılı karışımdan ekleyerek sıcak servis yapın.


      • Pezüklü Toyga Çorbası;


      Malzemeler:

      Yarım su bardağı kırık yarma

      2 su bardağı süzme yoğurt

      1 yumurta

      2 yemek kaşığı süt

      6 dal pezük (pazı)

      1 soğan

      15 gr tereyağı

      1 yemek kaşığı zeytinyağı

      1 yemek kaşığı nane

      Üzeri için:

      15 gr tereyağı

      1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

      Pezüklü Toyga Çorbası Yapılışı:

      Yarmayı tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave ederek 40 dakika pişirin. Pişerken gerekirse sıcak su ekleyin. Pazı yapraklarını 1 parmak kalınlığında doğrayıp çorbaya ekleyin. Tuz ile tatlandırın. Ayrı bir tencerede yoğurt, yumurta ve sütü karıştırıp pürüzsüz hale getirin ve orta ateşte kaynatmadan ısıtın. Çorbanın suyundan 3 yemek kaşığı kadar alıp karışıma ekleyin ve bunu yarmaya karıştırın. Soğanı küp şeklinde doğrayıp tereyağı ve zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar pişirin. Kuru nane ekleyin ve çorbanın içine karıştırın. Tereyağını eritip pulbiber ile karıştırın. Çorbanın üzerine dökerek sıcak servis yapın.

      Pazı bulamazsanız, aynı şekilde ıspanak kullanabilirsiniz. Kırık yarma; aşurelik buğdayın kırılmış halidir. Bulamazsanız, aşurelik buğdayı kahve değirmeninde çekerek kendiniz elde edin. Değirmende çekerken çok ufak yapmayın. Bir iki kez çekmeniz yeterli olacaktır.


      • Damla Sakızlı ve Zerdeçallı Mercimek Çorbası;


      Malzemeler:

      1 su bardağı kırmızı mercimek

      1 kahve fincanı sarı mercimek

      1 yemek kaşığı pirinç

      1 yemek kaşığı bulgur

      1 küçük boy soğan

      1 orta boy havuç

      1 orta boy patates

      3 küçük parça damla sakızı

      5~6 su bardağı et suyu

      1 tatlı kaşığı zerdeçal

      30 gr tereyağı

      1 çay kaşığı toz şeker

      1 yemek kaşığı un

      Damla Sakızlı ve Zerdeçallı Mercimek Çorbası Yapılışı:

      Mercimekleri, pirinci ve bulguru yıkayıp süzün. Soğanın, havucun ve patatesin kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Tereyağını eritip soğanı şekerle birlikte karamelize olana kadar kavurun. Unu ekleyin. Birkaç dakika daha kavurun. Kalan sebzeleri, damla sakızını, et suyunu, mercimekleri, bulguru ve pirinci de ilave edin. Orta ateşte, sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuzu ve zerdeçalı ekleyip tatlandırın. Birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.


      • Bacaklı Yeşil Mercimek Çorbası Yapılışı;