ANASAYFA SÖYLEŞİLER MASTER CHEF DANİLO ZANNA İLE İTALYAN USULÜ YILBAŞI YEMEKLERİ

MASTER CHEF DANİLO ZANNA İLE İTALYAN USULÜ YILBAŞI YEMEKLERİ

Master Chef Danilo Zanna ile keyifli bir sohbet ettik. Danilo Zanna'dan yılbaşı sofralarına özel İtalyan usulü yemek tariflerine ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.
Master Chef Danilo Zanna İle İtalyan Usulü Yılbaşı Yemekleri

Danilo Zanna

“Hayat dondurma gibidir. Erimeden tadını çıkarmak lazım”

Türkiye’ye gelişi aşkla başlıyor… İşini aşkla yapıyor… Ekranların en sevilen karakterlerinden biri… MasterChef’in İtalyan’ı Danilo Zanna, hem hikayesini anlattı hem de İtalyan işi bir yılbaşı sofrası kurmak isteyenler için tariflerini bizimle paylaştı.


Yapım ve styling: Danilo Zanna     

Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya

Röportaj: Vecihe Sözeri


İtalya’da gastronomi okuyup, aile şirketinde çalışırken Türkiye’ye yerleşme fikri nereden doğdu?

Türkiye’ye gidip iş kurarım gibi bir düşüncem olmadı. Hafta sonu için bir arkadaşımı ziyarete gelmiştim ve kalabalık bir arkadaş grubuyla yemek yemek için bir restorana gitmiştim. Orada arkadaş grubunda olan bir kadına aşık oldum ve evlendim. Daha sonra Türkiye’de kalmaya karar verdik, bir iş kurdum ve hayat işte... Şimdi MasterChef’teyim. Ben hayatı değil, hayat beni yönlendirdi.


Kaç yıldır buradasınız? Sizce İstanbul nasıl bir şehir?

Yaklaşık 7 senedir Türkiye’deyim ama hala bu şehre olan hayranlığım bitmedi. Türkiye’nin her yerini, bütün köylerini gerçekten gezdim ama keşfetmediğim kim bilir ne kadar yer vardır... Türkiye’de geldiğim ilk şehir İstanbul’du; asla ilk günkü hayranlığım bitmedi ama o kadar güzel şehirler var ki, bana inanın tek bir şehir olarak özelleştiremem.


İlk geldiğiniz döneme dönüp baktığınızda size en büyük tecrübenin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Bu konuda şanslıyım; iş için bütün Türkiye’yi gezdim, sadece duyduklarımla tecrübelenmedim, her şeyi yaşadım, bir yemek duyup araştırıp bırakmadım; o yemek nerede meşhur ise oraya gidip, kalıp öğrendim. Ve sadece bu yemekle ilgili değil, hayat tecrübesi… Hiç dilini, kültürünü bilmediğim bir yere gelip yaşamak, öğrenmek benim için gerçekten harika bir tecrübeydi.


İtalyan mutfağı ile Türk mutfağını harmanlamanızla biliniyorsunuz. Sizce benzer taraflarımız neler?

İtalya ve Türkiye birbirine çok benziyor, her bakımdan. Sadece İtalya’da daha fazla yemek için malzeme var. Türk lezzetini o kadar çok seviyorum ve yiyorum ki… Hatta diyete girmek zorunda kaldım bir süre sonra! Açıkçası iki farklı kültür ve iki farklı yemekler var ve harmanlamak da bana çok büyük bir zevk veriyor.


Türk yemeklerinden en çok hangisini seviyorsunuz?

Bu gerçekten çok zor bir soru. Her bölgenin farklı ve çok özel lezzetleri olunca seçim yapmakta çok zorlanıyorum aslında. Kayseri’ye gidersem kesinlikle mantı, Gaziantep’e gidersem kesinlikle baklava, Adana’ya gidersem kebap… Böyle örnek vereceğim çok yemek ve şehir var. Ama hani “Olsa da yesem” dediğim, hatta şimdi bile canımın çektiği bir lezzet var ki, bu soruyu cevapladıktan sonra gidip yiyeceğim; Cağ Kebabı. Gerçekten buna bayılıyorum ve ben de çok güzel yapıyorum.


Sizin için bir sofranın olmazsa olmazı nelerdir? 

Ekmek.


Eşinize bir ak��am yemeği hazırlayacak olsanız menünüz ne olurdu?

Gnocchi, çünkü eşime yaptığım ilk yemekti ve her zaman bizim için yeri çok ayrı. Tatlı olarak kesinlikle çikolatalı irmik tatlısı çünkü eşim çok seviyor.


2020’ye girerken İtalyan esintili bir yılbaşı sofrası hazırlamak isteyen Lezzet okuyucuları için bir menü oluşturdunuz. Peki sizin sofranız nasıl olurdu?

Yılbaşı için biz İtalya’da genellikle balık ve deniz ürünleri tercih ediyoruz.


Eşinizin ve oğlunuzun mutfağa ilgisi nasıl? Onlarla birlikte mutfakta neler yapıyorsunuz? 

Hafta sonları tabii ki hep birlikte mutfaktayız. Eşim, çocuğumuz için her gün sağlıklı yemekler yapıyor ve eli çok lezzetli. Uzun bir zamanımız olursa hep birlikte mutfakta hamur işleri yapıyoruz.


Uzun süredir ekranda şeflik yapıyorsunuz. Bu deneyimin size katkıları neler oldu?

Ekrandaki insanlara daha fazla dokunduğumu hissediyorum. Mutfaktan daha fazla geniş bir kitleye seslendim ve evet, bu durum beni mutlu ediyor çünkü geri dönüşler çok güzel.


Ekranda olmak mı, yoksa ocak başında olmak mı?

Kesinlikle ikisi arasında bir seçim yapamam; yemek yapmak benim için çok özel, o yüzden ekran veya ocak başı arasında benim için bir fark yok.


Yemek yapmak size neler hissettiriyor? Mutfağın dışında en mutlu olduğunuz yer neresi? 

Yemek yapmak, belki de çoğu insanın farklı duygularını ortaya çıkaran bir yer ve yaratıcılık işi. Bazen basit bir sebze veya meyveyle yaptığım bir sos bana kendimi çok özel hissettiriyor. Mutfağın dışında eşim ve çocuğumla olduğum her yer beni çok mutlu hissettirir. Mekan değil de, daha çok etrafımda olan insanlar beni mutlu eder.


Bu mesleği yapmak isteyenlere önerileriniz neler olur?

Öncelikle mutfağın her alanında yer almaları gerekiyor. Çünkü mutfak çok geniş bir alan ve kendinizi neresinde mutlu ve yaratıcı hissederseniz orada kalın. Sevmeden veya öylesine mutfağa girmek onları sadece mutsuz eder. Sadece mutfak için değil, her alanda bu geçerli.


Yapmayı en sevdiğiniz yemek hangisi? 

Bir İtalyan olarak tabii ki makarna!


2020 için mesajınız nedir?

Bu sadece 2020 için değil her gün için; mutlu olun, yemek yerken, dans ederken, yürürken, kitap okurken her anın tadını çıkarın. Çünkü hayat dondurma gibidir. Erimeden tadını çıkarmak lazım.


Danilo Zanna'dan Yılbaşına Özel 4 Nefis Tarif!



Tuzlu Panna Cotta;


Malzemeler;

  • 500 ml krema
  • 150 g rendelenmiş parmesan peyniri
  • 20 g yaprak jelatin
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

  • Altın çilek
  • 1 avuç ceviz içi
  • 2 dal taze kekik
  • 20 g nar ekşisi

Krema ve parmesan peynirini bir sos tenceresinde pişirin. Başka bir kapta yaprak jelatini soğuk su ile ıslatın. Krema hafif kaynamaya başlayınca yaprak jelatinin suyunu sıkarak kremanın içine ekleyin. Ardından tuz ve karabiber ekleyip biraz daha pişirin. Daha sonra ocaktan alın ve kalıplara koyup buzdolabında 1 saat donması için bekletin. Ardından servis tabağına ters çevirerek çıkartıp altın çilek, taze kekik ve nar ekşisi ile servis yapın.


Avokado Tatlısı;


Malzemeler;

  • 2 adet olgunlaşmış avokado
  • 10 g agave şurubu
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 15 g Hindistan cevizi sütü

Crumble için:

  • 25 g un
  • 25 g tereyağı
  • 25 g toz şeker

Çikolata sos için:

  • 100 g krema
  • 100 g bitter çikolata

Crumble için unu, tereyağını ve toz şekeri mutfak robotunda, kısa aralıklarla çalıştırıp kırıntı kıvamına gelene kadar karıştırın. Harcı yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin.

Çikolata sos için, çikolatayı benmari usulü eritin ve krema ekleyerek iyice karıştırın. Avokado püresi için bütün malzemeleri blender’a koyun ve katı krema kıvamına gelene kadar çekin. Tatlıyı koyacağınız kabın içine önce çikolata sos, daha sonra crumble ve blender’dan geçirdiğiniz avokado püresini koyup servis yapın.


Robespierre;


Malzemeler;

  • 5 adet patates
  • 150 g karnabahar
  • 3 adet ince dilim antrikot
  • Muskat rendesi
  • 10 g tereyağı
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • 100 ml süt

Patatesleri haşlayıp ezerek püre haline getirin. Ardından bir tavada tereyağını eritin ve patates püresini ekleyin. Yavaş yavaş süt ekleyerek karıştırın, en son muskat rendesini ilave edip ocaktan alın. 

Karnabaharı buharda haşlayın ve çok hafif ezin. Zeytinyağı, tuz ve karabiberle lezzetlendirin. İnce antrikot dilimlerini kızgın tavada zeytinyağı ile birlikte çok kurutmadan soteleyerek pişirin ve lezzetlensin diye biraz tereyağı ekleyin. Servis tabağına patates püresini yayın, üzerine karnabaharı ve en son antrikot dilimlerini koyup sıcak servis yapın.


Burrata Peynirli Gnocchi;


Malzemeler;

  • 4 adet patates
  • 1 adet yumurta
  • 200 g un
  • Tuz
  • Burrata peynir
  • 30 g tereyağı

Patatesleri yıkayıp kuruladıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Sıcakken kabuklarını soyup derin bir kaba alın ve çatalla ezin. Üzerine 150 g un ve tuzu ekleyin. Yumurtayı çırptıktan sonra karışıma ilave edip yoğurun. Hamurdan bir miktar alıp yuvarlayarak 2 cm kalınlığında rulo haline getirin. Rulodan 2 cm’lik parçalar kesin. Bir çatal üzerinde hafifçe bastırarak şekil verin. 

Gnocchi’leri hafifçe un serpilmiş bir tepsinin içine dizin. Derin bir tencerede suyu tuzla birlikte kaynatın ve gnocchileri ilave edip pişirin.

Ardından kalan 50 g un ve 30 g tereyağını tavada kavurun. Gnocchi pişirdiğiniz sudan 2 kepçe alarak içine ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Daha sonra burrata peynirini blender’dan geçirin ve yaptığınız sosun içine ekleyerek servis tabağına yayın. Üzerine pişirdiğiniz gnocchi’leri koyup, domates ve fesleğen ekleyerek servis edin.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!