TasteAtlas, dünyanın dört bir yanındaki yerel yemekleri, içecekleri ve geleneksel lezzetleri tanıtan çevrimiçi bir gastronomi rehberidir. Ülkelerin ve şehirlerin özgün tatlarını haritalandırarak kullanıcıların keşfetmesini sağlar. Her yemek için kısa açıklamalar, köken bilgileri, popüler restoran önerileri ve puanlamalar sunar. Dünya mutfaklarını keşfetmek isteyenler için pratik ve güncel bir kaynak niteliğindedir. Taste Atlas, her sene eleştirmen yorumları ve kullanıcı puanlarını göz önünde bulundurarak dünyanın enlerini açıklıyor. Bu kez, listesine tatlıları ekledi.
Antakya künefesi, Türkiye'nin eski Antakya kentine özgü geleneksel bir künefe çeşididir. İnce yufka hamurunun içine krema kıvamında tuzsuz peynir doldurularak yapılır. Antakya künefesi yapmak için öncelikle yufka hamuru ince şeritler halinde doğranıp yuvarlak, düz bir tepsiye yerleştirilir. Bu haliyle kadayıf olarak bilinen hamurun üzerine, geleneksel olarak Hatay peyniri olan tuzsuz peynir karışımı ve bir kat daha doğranmış yufka hamuru serilir.
Kaymaklı dondurma, Cornwall ile özdeşleşmiş geleneksel bir dondurma çeşididir, ancak Birleşik Krallık genelindeki süpermarketlerde de satılmaktadır. Bu dondurma, Cornwall'a özgü tam yağlı süt, yumurta ve kaymak ile yapılır. Cornwall'a özgü kaymak kullanımı, dondurmaya eşsiz bir lezzet ve kadifemsi bir kıvam kazandırır.
Antep fıstığı, İtalyan gelato'sunun en popüler lezzetlerinden biridir. Her gelateria'nın olmazsa olmazı olan bu dondurulmuş tatlı, orijinal haliyle antep fıstığı ezmesini süt, krema, yumurta ve şekerden oluşan klasik bir bazla birleştirir. Bazen ezilmiş ve kavrulmuş antep fıstığı da eklenebilir, ancak temel doku her zaman yoğun ve kremsi kalmalıdır.
Strudel çeşitli meyvelerle hazırlanabilir, ancak bu bölgenin lezzetli elmalarıyla ünlü olması nedeniyle en popüler çeşidi, yıl boyunca bulunabilen Golden Delicious elmalarla yapılan strudel con le mele'dir .
Antik Anadolu kenti Antep, günümüzde Gaziantep olarak bilinen, dünyanın en kaliteli fıstıklarına ve lezzetli Antep baklavasına ev sahipliği yapmasıyla ünlü Türkiye'nin gastronomi başkentidir. Aslen Osmanlı mirası olan baklava, 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı sultanlarının ana ikametgahı olan Topkapı Sarayı'ndaki pastacıların en büyük eserlerinden biri olarak kabul edilir.
Listenin 6. sırasında Türk mutfağından fıstıklı sarma yer alıyor. Bu Türk tatlısı, fıstık ezmesi olarak bilinen pürüzsüz, yeşil, macun kıvamında bir dolgu ile yapılır. Lezzetli fıstık ezmesi, yeşil lezzetini bir arada tutmak için tek bir yufka yaprağının etrafına sarılır; bu yüzden bu baklava çeşidine fıstıklı sarma veya fıstıklı dürüm denir.
Bu kremalı puding, Hindistan cevizi sütü, mısır nişastası ve şeker pişirilerek ve üzerine tarçın serpilerek yapılan, Porto Riko'ya özgü bir lezzettir. Sonuç olarak, muhallebi benzeri pürüzsüz bir kıvama sahip, hafif sert bir puding elde edilir ve genellikle soğuk olarak servis edilir.
Crêpes sucrées, Fransa kökenli, çok ince bir tür krep olan tatlı kreplerdir. "Sucrées" kelimesi Fransızca'da "şekerli" anlamına gelir ve bu kreplerin tatlı iç harç veya soslarla servis edilmesi gerektiğini gösterir. Un, süt, yumurta, bir tutam tuz ve bazen biraz şeker ve tereyağından oluşan basit bir hamurdan yapılır.
Bu basit, pişirme gerektirmeyen tatlı, otantik bir Litvanya lezzeti olarak kabul edilir. Ufalanmış bisküvi, kakao, yoğunlaştırılmış süt, tereyağı ve şeker karışımıyla hazırlanır, istenilen şekle getirilir ve donmaya bırakılır.
Bu kremalı pandispanya keki geleneksel olarak yumurta, şeker ve undan yapılır ve bugün Portekiz'deki çoğu yemek fuarında sıkça görülür. Kek, geleneksel olarak üretildiği Ovar ile sınırlı kalmayıp, ülke genelinde de popülerdir.
Listenin geri kalanına bakacak olursak;
21. sırada Maraş dondurması
45. sırada Fırın sütlaç
70. sırada kazandibi
77. sırada baklava yer alıyor.