Bitkisel Steroller Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunurlar?

Kolesterolü düşürmesiyle bilinen bitki sterolleri nedir? Bitkisel steroller hangi besinlerde bulunur, etki mekanizması nedir? İşte, bitkisel sterol içeren besinler:
Bitkisel Steroller Nelerdir, Hangi Besinlerde Bulunurlar?
02 Aralık 2021, 13:06

Düzenli ve doğru beslenme kalbi korumanın en iyi yollarından biridir. Bitkisel steroller ise bu konudaki en iyi yardımcı olabilir. Kolesterol ve tansiyon yüksekliğinin önlenmesi kalp damar hastalıklarından korunmada çok önemli. Kolesterolün bir kısmını vücudumuzun kendisi üretir, bir kısmını ise yediğimiz gıdalarla alırız. Kolesterol her ne kadar çeşitli hormonların yapıtaşını oluştursa da vücutta belirli bir oranın üzerine çıktığında damar hastalıklarına zemin hazırlar. Diyetsel kolesterol doymuş yağ asitlerinden gelir. Bunlar daha çok kırmızı et, şarküteri ürünleri, balık ve tavuğun derisinde, kremalarda, tereyağında ve yağlı soslarda bulunur.

Bitkisel Steroller Nedir?

Sağlığımızı iyileştirme potansiyeli özelliğine sahip fonksiyonel besinlerden biri olan bitkisel sterollerinde düzenli kullanıldığında kan kolesterol düzeyini azalttığı görülmüş. Bitkisel steroller hemen hemen tüm bitkilerde bulunur. Ayrıca ayrıştırılarak çeşitli yoğurtlara ve margarinlere eklenmeye başlanmıştır. Bitkisel steroller yapısal olarak kolesterole benzer ancak kolesterolün rakibidir. Karışık bir diyete ek olarak bitkisel sterol ilave edilmiş yoğurt veya margarin tüketildiğinde, bağırsakları kolesterol ve bitkisel sterol arasında bir yarış yapılır ve yarışı bitkisel sterol kazanarak fazla kolesterolün dışkı ile vücuttan atılmasını sağlar. Kuruyemişler de içerdikleri tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve bitkisel steroller nedeni ile kalbi korur.

Bitkisel Steroller Nelerdir?

Zeytinyağı, soya yağı, mısır özü yağı gibi bitkisel yağlar, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler ve kuru baklagillerde doğal olarak bulunur. Araştırmalara göre 200'den fazla sterol olduğu düşünülmektedir.

Bitkisel Steroller Ne İşe Yarar?

Bitkisel sterollerin 1950'lerden beri kolesterol düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde, tek başına bitkisel sterol kullanılarak kötü kolesterolün %14 oranında düştüğü tespit edilmiştir. Ancak bitkisel steroller hiçbir zaman ilaç yerine kullanılmaz ve tek başına yeterli değildir.

Kimler Kullanamaz?

Bitkisel sterollerin çocuklarda ve hamilelerde güvenliği konusunda yeterince bilgi bulunmamaktadır. Bu yüzden çocuklarda, hamilelerde ve emziren annelerde doktora danışmadan kullanılması önerilmemektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinler
  2. Antioksidan besinler nelerdir?
  3. Arjinin içeren besinler
  4. Glisemik indeks nedir?
  5. Beyni besleyen hafızayı güçlendiren besinler nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo