Siyez Unu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Siyez unu nedir? Siyez unu nerede yetişir? Siyez unu nasıl kullanılır ve nasıl tüketilir? İşte, siyez unu hakkında bilmeniz gerekenler:
Siyez Unu Nedir, Nasıl Kullanılır?
16 Aralık 2022, 15:32

Siyez, Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişen, yabani buğdayın kültüre alınmış halidir. İlk kez Güneydoğu Anadolu'daki Karaca Dağ'da evcilleştirildiği düşünülen siyezin geçmişinin, 10 bin yıl öncesine dayandığı düşünülüyor. Siyez unu ise, siyez buğdayının öğütülmesiyle elde edilen undur. Zengin içeriğe sahip olan siyez unu, buğdayların atası olarak anılır. Beyaz una göre daha sağlıklı ve besleyici olduğu düşünülmektedir. 

Siyez ununun genetik yapısı hiç değiştirilmediği için, taş değirmenlerde öğütüldükten sonra elde edilir. Doğallığını koruyan bu un, daha az gluten içerir. Glisemik indeksi düşük olan bu besin, kan şekerini hızlıca yükseltmez. Bağırsak sağlığı için de faydalı olan siyez ununun, kabızlık sorununa da iyi geldiği düşünülüyor.

Siyez Buğdayı Nerede Yetişiyor?

Ülkemizde siyez buğdayı tarımı, Kastamonu yöresinde, yapılmaktadır. Özellikle Taşköprü, İhsangazi ve Devrekani ilçelerinde, ek olarak Afyonkarahisar'da yetiştirilir. Siyez buğdayından yalnızca un yapılmaz. Bununla birlikte siyez bulguru üretimi de gerçekleştirilir.

siyez

Siyezin Besin Değerleri

100 gramlık siyez, şunları içerir;

  1. Kalori: 340 kcal
  2. Protein: 14-24 gr
  3. Karbonhidrat: 56,92 gr
  4. Lif: 9,72
  5. Folik asit: 26 IU
  6. Çinko: 5,32 mg
  7. Kalsiyum: 32 mg
  8. Fosfor: 159,7 mg
  9. Potasyum: 403 mg

siyez unlu ekmek

Siyez Unu Nasıl Kullanılır?

Siyez unu, büyük marketlerden ve güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edilebilir. Ayrıca yöresel ürünler satan yerlerden de satın alabilirsiniz. Siyez ununu, buğday unu kullandığınız hemen her tarifte kullanabilirsiniz. Poğaça, kek, pizza gibi hamur işi tariflerde kullanabilir, köfte harcına ekleyebilirsiniz. 

Not: Siyez unu, buğday ununa göre daha az gluten içerir. Ancak tamamen glutensiz değildir. Gluten intoleransınız varsa veya çölyak hastasıysanız, siyez unu tüketmemenizi öneririz.

Şunlara da göz atın;

  1. Pirinç unu nasıl yapılır?
  2. Un çeşitleri nelerdir?
  3. Yulaf unu nasıl yapılır?
  4. Hindistan cevizi unu nasıl yapılır?
  5. Kek unu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo