Sahurda ne tok tutar, ne susatmaz? Sahurda susatan, acıktıran yiyeceklerin özelliği

Sahurda ne yersek susarız ya da susamayız? Sahurda ne yersek gün boyu tokluk hissederiz ya da gün boyu daha aç hissederiz? Her Ramazan döneminde bu sorular internette çok aranan sorular arasında yer alır. İşte bir diyetisyene göre bu soruların yanıtları:
Sahurda ne tok tutar, ne susatmaz? Sahurda susatan, acıktıran yiyeceklerin özelliği
14 Mart 2024, 22:20

Ramazan ayı oruç tutanlar için beslenme rutininin değiştiği zamanlardır. Oruç tutarken doğru ve dengeli beslenme de sağlıklı bir oruç dönemi için büyük önem taşır. Bu nedenle hem sahurda hem de iftarda tercih edilen yiyecekler orucun ne kadar rahat ve sağlıklı şekilde tutulacağını belirler. Sahurda yenilen bazı yiyecekler daha çabuk susatır ve acıktırır. Bazı yiyecekler ise daha geç susatır ve gün boyu daha fazla tokluk hisse sağlar. Sahurda susatmayan ya da daha fazla tokluk hissi sağlayan yiyeceklerin özellikleri ne? Bu konuyu bir diyetsiyene sorduk. İşte diyetisyen Canan Aksoy'un bu konudaki yorumları:

Sahurda nasıl beslenmeli?

  1. Öncelikle mutlaka sahura kalkmaya çalısın, sahuru gece yatmadan önce yapmak hem tok karnına uyuduğunuz için mide ve barsak sisteminize zarar verecektir hem de çok daha uzun süre aç ve susuz kalmanıza sebep olacaktır.
  2.  Sahurda kaliteli protein kaynaklarını tüketmek daha uzun süre tok kalmanızı sağlar, yumurta , haşlanmış veya tencerede az yağla pişmiş et - tavuk yemekleri yanına kaliteli karbonhidrat kaynaklarıyla (tam buğday ekmeği gibi) tokluk sürenizi artırıp , barsak faaliyetlerinizin düzenlenmesine yardımcı olacaktır.

Sahurda neler yemeli, neler yememeli?

  1. Kahvaltı yapanlar için, yumurta- peynir- tam buğday ekmeği- söğüş salata güzel bir menü örneğidir.
  2. Kahvaltı değilde eğer yemek gibi tüketecekseniz çorba-et-tavuk yemekleri- söğüş salata- tam buğday ekmeği iyi bir öğün tercihi olur.
  3. Bol su içmeyi ve az tuzlu beslenmeyi de lütfen ihmal etmeyin.
  4. Yağı yüksek,çtuzlu,şeker içeren ve kızartmalardan  uzak durun.

İftarda nasıl beslenmeli?

İftar uzun bir açlık döneminden sonra yenilen ilk öğün olduğu için, öncelikle peynir- ekmek veya çorba gibi bir besinden sonra bir miktar midenizin ve enzim sisteminizin çalışmasını bekleyin. Yemeklerinizi mutlaka iyi çiğneyin ve yavaş tüketin. Doygunluk hissi için kendinize zaman tanıyın. Ana öğün sayısı ikiye indiği için lif alımına özen gösterin. Yoğun yağlı yemek pişirmekten kaçının. Doyduğunuzda sofradan kalkmayı, orucun nefis terbiyesi olduğunu da lütfen hatırlayın.

İftarda neler yemeli, neler yememeli?

  1. İftarda bütün gün süren açlık ve susuzluktan sonra, besinleri iyi çiğnemeyi ve yavaş yemeyi başarmak sindirim sisteminizi rahat ettirecektir. 
  2. Orucunuzu suyla açıp arkasından bir çorba veya pide - peynir gibi bir iftariyelikle açtıktan sonra 5-10 dakika ara vermek sindirim sisteminize çalışmaya başlaması için zaman verecektir. 
  3. Bu 5-10 dakika aradan sonra kaliteli protein kaynakları – tam tahıl ürünleri ve lif kaynakları sofranızda mutlaka olsun.
  4. Kaliteli protein kaynakları olarak yumurta- et-tavuk- balık kullanabilirsiniz.
  5. Tam tahıl kaynakları olarak tam buğday ekmeği, aldante pişmiş makarna veya bulgur tercih edilebilir.
  6. Lif kaynağı olarak da salata - sebze ve kurubaklagil tercih edebilirsiniz. 
  7. Kızartmalardan, sakatat ve şarküteri ürünlerinden, çok yağlı ve soslu yemeklerden, şekerli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalısın.

Sahurda hangi yiyecekler gün boyu tokluk sağlar

  1. Proteinler ve yağlar mideyi en geç terk eden besinlerdir. O yüzden sahurda kalitei protein kaynakları yumurta - et - tavuk - balık hem içerdikleri protein hem de yağ sayesinde daha geç acıkmanızı sağlar.
  2. Lif de mideyi geç terk eden besinlerdendir, bu yüzden sahurda salata- çiğ veya pişmiş sebze, meyve gİbi lif kaynakları da tokluğunuzun uzun sürmesini sağlayacaktır.

Sahurda hangi yiyecekler daha kolay acıktırır ve susatır?

  1. Şeker içeren tüm besinler, rafine edilmiş ürünler, sıvılar mideyi kolay terkeder. Bu yüzden sahurda şekerli besinler tüketmeyin.
  2. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğini tercih edin.
  3. Çorba içiyorsanız yanına peynir, yoğurt,yumurta , et, tavuk gibi protein kaynaklarını, lif kaynağı olarak da çiğ sebzeleri koymaya gayret edin.
  4. Tuzlu besinler sizi daha cok susatacaktır o yüzden çok tuzlu peynirler, zeytin, şarküteri ürünleri, turşu ve konserve gıdalardan kaçının.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Sahurda Ne Yenir Diyenler İçin Tok Tutma Garantili 30 Tarif
  2. Pratik Sahur Tarifleri: Tok Tutan 50 Kolay Tarif
  3. İftar tarileri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo