ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ SEBZE YEMEKLERİ ZEYTİNYAĞLILAR ZEYTİNYAĞLI BAMYA

Zeytinyağlı Bamya

Özellikle Ege ve Akdeniz'de yetişen bamya, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Lif oranı yüksek olduğu için, vücudu dinç tutmasıyla bilinir. Bamyanın lezzetini arttırmak için, taze ve olgun olmasına dikkat edilmelidir. Zengin besin değerleri ve düşük kalorisi ile diyet listelerinde en çok tüketilen sebzeler arasında yer alır. Ebegümeciler familyasından olan bamya, yaş veya kuru bir şekilde tüketilebilir. Peki, düşük kalorili nefis zeytinyağlı bamya nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, zeytinyağlı bamya tarifine başlayabiliriz. 

Kaç
Kişilik

8 kişilik

Hazırlama
Süresi

12 dakika

Pişirme
Süresi

18 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Zeytinyağlı Bamya Tarifi İçin malzemeler

  • 1 kg bamya
  • 4 diş sarımsak
  • 2 soğan
  • 3-4 domates
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz

Zeytinyağlı Bamya Nasıl Yapılır?

  • Bamyaların saplarını keskin bir bıçakla, koni biçiminde keserek temizleyin. Daha sonra bol suda yıkayın ve süzün.
  • Soğan ve sarımsakları ince ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin.
  • Tencerenin içinde zeytinyağını kızdırın. Üzerine soğan ve sarımsağı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Ardından salçayı ve rendelenmiş domatesleri ilave ederek koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Kıvamı tutmaya başlayınca bamyaları da karışımın içerisine dökün. Sıcak su ve tuz ekledikten sonra, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Bamyalar yumuşamaya başlayınca, limon suyu ve toz şekeri de ekleyin. 5 dakika daha pişirdikten sonra, ateşten alın ve soğumaya bırakın.
  • Bamyayı yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Bamyanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Yemeğe başlamadan önce mutlaka bamyaları yıkayın ve kurumasını bekleyin.
  • Pişirme esnasında salça kullanmak yerine, rendelenmiş domateslerin miktarını arttırabilirsiniz.
  • Bamyanın sümüklenmesini önlemek ve daha lezzetli bir hale getirmek için limon suyunu eklemeyi ihmal etmeyin.
  • Sümüklenmeyi engellemek için kullanılan yöntemlerden biri de sotelemektir. Bamyaları tavayı sallayarak soteleyin.
  • Bamyaların baş kısımlarını koni bir şekilde kesmek de son derece önemlidir. Tamamen kesip atılan bamyaların sümüklenme miktarı artar.

1 Porsiyon Zeytinyağlı Bamya Kaç Kaloridir?

  • 180 gramlık bir porsiyonda zeytinyağlı bamya, yaklaşık 75 kaloridir. Bamyanın yanı sıra zeytinyağlı kabak ortalama 70, bakla ise 195 kaloridir. Yemeğinizin protein değerini arttırmak istiyorsanız, etli kuru bamya tarifini de deneyebilirsiniz.

    Genellikle hafif ve besin değeri yüksek olan sebzeli tarifler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, ana yemek olarak sunulan imam bayıldı tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın.

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!