Ramazan Ayında Spor Yapılır Mı?

Oruçluyken spor yapılır mı? İftardan sonra hangi spor yapılır? Ramazanda kilo vermek için spor ne zaman yapılmalı? Dyt. Gökhan Çelik, Ramazan ayında yapılabilecek sporlar hakkında bilgi verdi.
Ramazan Ayında Spor Yapılır Mı?
01 Nisan 2024, 11:07

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte metabolizmada değişiklikler yaşanır. Bu dönemde doğru beslenmek kadar spor yapmak da metabolizmaya olumlu etki yapar. Ancak gün içinde yemek yenmemesi ve susuz kalınması, hangi çeşit sporun ne zaman yapılması gerektiği ile ilgili kafa karışıklığına yol açabilir. Uzun süreli açlık ve susuzluk yaşanması kas kaybıyla ilgili endişeler oluşturabilir. Ancak doğru egzersiz türü doğru zamanda yapıldığında oruç tutmak spora engel değildir. Üstelik metabolizmanın hızlanmasını sağlamak, kilo alımını ve sağlık sorunlarını önlemek için Ramazan boyunca da spor yapmak gerekir.

İftardan Sonra Hangi Sporlar Yapılır?

Ramazan ayında yeni spora başlayanlar için en güzel egzersiz türü aerobik egzersizlerdir. Yürüyüş, koşu, bisiklet, ip atlama gibi aerobik egzersizler kasları fazla zorlamaz. Bu da Ramazan ayında spora başlayanları kas kaybından korur. Üstelik kalp ritmini ve oksijen tüketimini artırarak kalp-damar sağlığını destekler, metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını artırır.  

Ramazan ayından önce yoğun spor yapan bireyler bu dönemde de spora devam edebilirler. Ancak dikkat edilmesi gereken şey yapılan egzersizin şiddetini azaltmaktır. Özellikle kas kazanımını hedefleyen şiddetli egzersizlerden uzak durulmalı, bunun yerine mevcut kas kütlesini koruyacak şekilde kuvvet egzersizlerine devam edilmelidir. Kuvvet egzersizleri her gün değil, aralıklı bir şekilde yapılmalı, kaslara toparlanması için vakit ayrılmalıdır.

spor

Oruçluyken Spor Yapmak Zayıflatır Mı?

Ramazan boyunca uzun süren açlık saatleri metabolizma hızının yavaşlamasına yol açar, bu da kilo alımını beraberinde getirebilir. Ancak doğru yöntemlerle metabolizma hızının yavaşlamasını önlemek, hatta metabolizma hızını artırmak mümkündür. Bunun için en etkili yöntem spor yapmaktır. Doğru egzersiz rutinini uygulamak Ramazan ayında metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırmanın en etkili yoludur. Spor yapmak, enerji için daha fazla kalori yakmamızı sağlayarak da zayıflamakta etkilidir.

spor

Ramazanda Spor Ne Zaman Yapılmalı?

Zayıflamak isteyen bireyler iftardan yaklaşık 2 saat sonra spor yapabilirler. Bu şekilde yapılan spor kan şekerini ve insülin hormonunu dengede tutarak özellikle bel çevresinden incelmeyi sağlayacaktır. Yediğimiz besinler kana karışacağından dolayı spor yaparken erken yorgunluk önlenecektir. Bu da daha verimli kalori yakılmasını sağlayacaktır.

koşu

İftardan Sonra Ne Kadar Spor Yapılmalı?

Ramazan döneminde spor için en uygun vakit iftardan 2-3 saat sonrasıdır. Bu şekilde mide boşalmış olacak ve bu da spor yaparken krampları, mide bulantısını önleyecektir. Aynı zamanda yediğimiz yiyecekler sindirilip depolanmaya başlayacak, kan şekeri yükselecek, böylelikle kas kayıpları önlenecektir. Oruç tutarken gün içinde şiddetli spor yapıldığında vücutta sıvı kaybı oluşacaktır. Sıvı kaybı sonucu halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı ve bilişsel işlevlerde bozukluklar görülür. Bu sebeple oruç tutan bireylerin gün içinde terleten egzersizler yapması uygun değildir.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Sahura kalkmadan oruç tutulur mu?
  2. Ramazanda diyet yapılır mı?
  3. İftardan sonra şişkinlik neden olur?
  4. Az yemek yiyerek oruç tutmak mümkün mü?
  5. İftar için diyet yemekler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo