Yassı ve oval bir vücudu olan orfoz balığının başı ve ağzı büyük bir yapıya sahiptir. Kalın derili orfoz balığı ufak pullarla kaplıdır. Kafa, sırt ve yan bölgelerinde yeşilimsi sarı lekeler bulunur. 100 metre kadar olan sularda kayaların aralarında yaşar. Orfoz balığı ortalama 60 cm büyüklüğündedir. Ortalama ağırlığı ise 15 kg civarındadır. Akdeniz ve Ege kıyılarında rastlanan bir balık türüdür.
Orfoz balığı, yenilebilir balık türlerinden biridir ve eti çok lezzetlidir. Bu yüzden zıpkınla avlanır ve dünya mutfaklarında kendine yer bulur. Yaz ayları üreme dönemi olduğu için, avlanması yasaktır. Orfozların sayısı her geçen gün azaldığı için, balıkçı tezgahlarında rastlamak pek mümkün değildir. Orfoz balığının soyunun tehlikeye girmesiyle birlikte, ülkemizde Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler çerçevesinde orfoz yasağı getirildi. Yani orfoz balığı ağa takılsa dahi denizlere geri bırakılması gerekir. Orfoz yasağı, hem Akdeniz, hem de Avrupa kıyılarının tümünde uygulanır.
Kısacası, orfoz balığı lezzetli ve sağlıklı bir balık türü olsa da, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya geldiği için avlanması yasaktır.
Orfoz balığı, yasaklanmadan önce dünya mutfaklarında kendine yer bulan balık türlerinden biriydi. Balıkçı tezgahlarında satılan orfoz farklı yöntemlerle pişirilebilir.
Not: Orfoz yasağı, ülkemiz dahil olmak üzere Avrupa kıyılarında devam etmektedir. Bu yüzden orfoz balığının avlanması yasaktır.
Şunlara da göz atın;