Nusret Gökçe kimdir? Yıl Yıl Röportajlarla Nusret Gökçe

Saltbae hareketiyle dünya çapında bir üne kavuşan Nusret Gökçe kimdir, kaç yaşında ve nereli? Nusret Gökçe bu üne nasıl kavuştu? Verdiği röportajlarla Nusret Gökçe'yi yakından tanıyalım:
Nusret Gökçe kimdir? Yıl Yıl Röportajlarla Nusret Gökçe
24 Nisan 2024, 17:36

'Ben iş şişirmem abla! Bu işe başladığımda, temizliği bile farklı yapıyordum. Yerleri bile başka türlü süpürür, silerdim'... Nusret Gökçe 3 yıl önce verdiği röportajda bugün kendisini dünya çapında ünlü bir isim haline getiren prensibini böyle anlatıyordu. Saltbae hareketiyle dünya çapında bir üne kavuşan, Instagram'da 29.6 milyon takipçiye ulaşan, videoları milyonlarca izlenen Nusret Gökçe'nin kariyer öyküsüne verdiği röportajlarla yakından bakalım. Peki, kimdir Nusret Gökçe?

NUSRET GÖKÇE KİMDİR?

Nusret Gökçe 1983 Erzurum doğumlu. Bir maden işçisinin 5 çocuğundan biri. Aile o 2 yaşındayken Erzurum’dan Darıca’ya taşındı. Maddi sıkıntılar nedeniyle Darıca Faik Şahenk Ortaokulu’nu altınca sınıfta terk etmek zorunda kaldı.

YIL 2010:

Yıl 2010. Tam 10 yıl önce... 14 yıl Günaydın'da çalıştıktan sonra ilk restoranını açan Nusret Gökçe, Milliyet'de verdiği röportajda Nusret Gökçe kimdir sorusunu şöyle yanıtlıyor:

"Erzurumluyum. Ailemle birlikte çocuk yaşta İstanbul'a göç ettik. Okumayı sevmedim. İlkokulu bitirdikten sonra işe girmek istedim. Abim Bostancı Günaydın’da kasaplık yapıyordu. Baktı ki ben okumaya hiç niyetli değilim, “Gel kasap ol” dedi. Bostancı’dan sonra İstinye Park ve Etiler Günaydın’da görev aldım. 13'ümde başladım bu mesleğe, 14 yıllık kasabım"

NUSR-ET ADI NASIL ÇIKTI?

Bugün dünyanın farklı yerleri de restoranları olan Nusret Gökçe, ilk restoranını açtıktan sonra verdiği röportajda "Son yıllarda müşterilerim kendi yerimi açma konusunda beni cesaretlendiriyordu. En az 20 kişiden “Gel ortak alalım” teklifi aldım" diyor. İlk ortağı müşterisi olan Gökçe, mekanın adının Nusr-et olmasını şöyle anlatıyor: Müşterim çok, müşteriler buraya ete sevgisini katan adam yani ben varım diye geliyor, adımı kullanmak iyi olur diye düşündüm. 

Yoğun bir tempoyla başlayan Nusret Gökçe "Maksimum beş saat uyuyorum. Et alacağım günler sabah 03.00 gibi kalkıp Tuzla’da ki mezbahalara, et depolarına gidiyorum. Geceleri de 24.00-01.00 gibi işim bitiyor" demiş.

YIL 2013:

'ÇIRAKKEN 18 SAAT ÇALIŞIYORDUM.'

2013 yılında bu kez Akşam'a röportaj veren Nusret Gökçe, Bostancı kasaplar çarşısında kasap çırağı olarak çalıştığı yıllar için şunları anlatmıştı: Aynı anda 10 ustayla bir dakika boş durmadan çalıştım. Hiç senelik izin yapmadım, mesai gözetmedim. Günde 18 saat aktiftim."

NUSRET GÖKÇE'NİN KIRILMA NOKTASI

Son parasıyla Arjantin'e giden Nusret o günleri de şöyle anlatmış: 2007’de İstinye Park’ta kasap-restoran konsepti hizmete başladı. Bu oluşum beni heyecanlandırdı. 2008-2009’da ‘bu iş dünyada nasıl acaba?’ dedim. Arjantin, Amerika ve Japonya en iyisi oralara gitmeliydim. Fransız bir müşterim aracı oldu, son maaşım ve kredi kartından çektiğim 7 bin TL ile 2009 yılında Arjantin’e gittim. Üç ay boyunca çiftliklerde, kasaplarda, restoranlarda gezdim.


(Türkiye'ye dönünce) Maaşlı işime devam ettim. Çalıştığım kurumda tüm öğrendiklerimi sergilemeye başladım. 'Lokum’u ilk ben yaptım. 'Ceviz’i, 'Kafes’i ilk bende yedi insanlar. Gittim geldim, sanki etin kimyası değişti. 2010’da Amerika’ydı hedefim. Vize başvurusunda bulundum ama hesabımda para yok, üstüme kayıtlı evim, mülküm yok, evli değilim. 4 kez reddedildim. Arjantin sonrası birkaç kez gazete ve dergide çıkmıştım. Görevliye onları okuttum, 3 aylık vize verdi. ABD'de yaptığım mönü New York Times’da yayınlandı. New York’un en önde gelen dört restoranında para almadan, kaçak çalıştım. 

YIL 2017:

İMZA ATTIĞI YEMEKLER HANGİLERİ?

Ünü artık hızla yayılan Nusret Gökçe'nin röportaj verdiği isim bu kez Ayşe Arman. "Johnny Depp’ten ilham alıyor musun?" sorusuna "Yok, ben Al Pacino ve Marlon Brando’cuyum. İkisinin de hastasıyım" yanıtı veriyor. 

Gökçe, imzası haline gelen yemekleri şöyle sıralıyor: Birincisi spagetti, ikincisi lokum, üçüncüsü kafes, dördüncüsü Nusret spesiyal. Beşincisi ise Asado. Bunlar benim pişirme tekniklerimle, benim koymuş olduğum isimler.

Peki, şanslı mı? Yanıtı şöyle: Şansa inanıyorum. Ama insanlar, kendi şansını kendisi yaratır. Oturarak başarıya ulaşan tek varlık tavuk! Ben sabah 7’de başlıyorum hayata. Bir saat sporum var, kendime ayırdığım vakit. Gerisi tamamen iş, gece saat 1’de hâlâ restoranda görürsün beni.

BAŞARININ SIRRI NE?

Peki, bu işte başarının sırrı ne? Nusret Gökçe şöyle yanıtlıyor: İnsan ilişkileri. Duygusal zekân gelişmiş olacak, empati yapabileceksin. Müşterine özel hissettireceksin. Müşteri olarak sen bir yere gittiğinde kendini özel hissetmek istemiyor musun? İstiyorsun. Sana isminle hitap edilmesini istiyorsun. Neyi nasıl sevdiğini bilmelerini istiyorsun... Her seferinde yeniden tekrar anlatmak istemiyorsun, sana evine gelmiş gibi davranılsın istiyorsun...

YIL 2019:

TUZ DÖKME (SALTBAE) HAREKETİ NASIL ÇIKTI?

Restoran sayısını artıran artık danya çapında bir fenomen olan Nusret Gökçe, NBC New York kanalından Lauren Scala'ya röportaj verdi. Hayat hikayesini anlatan Nusret Gökçe, "2010 yılında i̇lk restoranımı açtim. Sadece 10 masa ve 10 çalışanım vardı. Şimdi 13 restoranım ve 1000 çalışanım var” dedi.

Nusret Gökçe, tuz dökme hareketinin hikayesini de programda anlattı: "Dubai'deki restoranımı ilk salt bea videomu paylaştm. Herkes çok beğendi̇ ve insanlar restorana gelmeye başladılar. İlk önce 2 milyon takipçim vardı, 1 hafta sonra ise 7 milyon takipçim oldu."

INSTAGRAM'DA NUSRET GÖKÇE


Şunlara da göz atın;

  1. Masterchef Mehmet Yalçınkaya kimdir?
  2. Masterchef Danilo Zanna kimdir?
  3. Masterchef 2020 yarışmacıları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo