Bu süreci yavaşlatmak için muzların saplarını streç filmle sarmak oldukça etkilidir. Olgunlaşmış muzları buzdolabına koymak da içlerinin taze kalmasını sağlarken, kabuklarının kararmasını önlemek mümkün olmayabilir. Ayrıca kesilmiş muzların üzerine limon suyu gezdirmek, oksidasyonu yavaşlatarak renklerinin korunmasına yardımcı olur. İşte muzun kararmaması için yapılması gerekenler!
Muzların kararmasının başlıca nedeni, saplarından etilen gazı salmalarıdır. Sapları streç filmle sararak bu gazın yayılmasını yavaşlatabilirsin. Daha da iyisi; her bir muzun sapını ayrı ayrı sarmak.
Muzlar oda sıcaklığında olgunlaşır. Olgunlaştıktan sonra buzdolabına koyarsanız dış kabukları kararabilir ama içi uzun süre taze kalır. Bu yüzden:
Muzları bir meyve kancasına asmak, yüzey temasını azaltır ve çürümesini yavaşlatır.
Doğranmış muzlar çok hızlı kararır. Üzerine birkaç damla limon, portakal ya da ananas suyu gezdirirseniz, asidik yapı sayesinde kararması gecikir.
Bu meyveler de etilen gazı salgılar ve muzun daha çabuk olgunlaşıp kararmasına neden olur. Ayrı yerlerde saklamak iyi olur.