Mutfak İçin Hangi Dekorasyon Tarzı Seçilmeli?

Mutfaklarınızın daha güzel bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız, belli bir dekorasyonu benimseyebilir ve buna göre tasarım yapabilirsiniz. İşte, ihtiyaç ve zevklere göre mutfak dekorasyonu tarzı:
Mutfak İçin Hangi Dekorasyon Tarzı Seçilmeli?
23 Şubat 2024, 17:18

Mutfak, evin en çok kullanılan alanlarından biridir. Sade ve şık mutfaklar, rustik görünümlü mutfaklar veya retro mutfaklar kişisel zevklere göre düzenlenebilir. Ancak mutfağınızı dekore ederken hem boyutuna, hem de işlevselliğine dikkat etmeniz gerekir. Alanınız küçükse, kullanacağınız eşyaları buna göre ayarlamalı, büyükse kahve ve yemek köşesi gibi akıllı çözümlerle dekore etmelisiniz. Eğer seçim yapamıyorsanız, aşağıdaki tarzlardan kendiniz için en uygun olanı seçebilirsiniz.

Mutfakta Hangi Tarzı Seçmeliyiz?

  1. Country tarzı mutfaklar

Country, yani kır tarzı mutfaklar, sakinliği, gücü ve sıcaklığı ön plana çıkarır. Country mutfaklarda en çok ahşap ürünler kullanılır. Gözü yoracak iddialı renkler yerine daha sakin ve samimi tonlar tercih edilir. Country tarzı mutfakların aydınlık ve havadar olması gerekir. Kuzine görünümlü fırınlı ocaklar, ahşap masa ve mutfaklar, desenli aksesuarlar, krem ve kahve tonlarında duvarlar, country tarzını seçenlerin tercihleri arasındadır. Aydınlatmada ahşap detaylı avizeler ön plana çıkar. Mutfağa renk katmak için, renkli çiçekler yerleştirebilirsiniz.

  1. Modern tarzda mutfaklar

Özellikle büyük alana sahip olan mutfaklarda, modern tarz benimsenebilir. Paslanmaz çeliklerin her yerde olduğu bu mutfaklar, temiz ve pratikliği ile ön plana çıkar. Modern mutfaklarda cilalanmış parlak yüzeyler, özellikle paslanmaz çelik kullanımı oldukça yoğundur. Renk olarak mutlaka beyaz ve tonları tercih edilir. Kulpları gizlenmiş dolaplar, köşe çekmeceleri, büyük avizeler, beyaz duvarlar ve metalik gri eşyalar tercih edilebilir. Modern mutfaklar havadar ve ferah bir görünüme sahip olmalı, kullanılacak eşyalar akıllıca yerleştirilmiş olmalıdır.

  1. Eklektik mutfaklar

Eklektik mutfaklarda bağlayıcı hiçbir kural yoktur. Mutfağı tasarlarken çeşitli fikirleri bir araya getirmeniz ve kendinize özgü bir şekilde tasarlamanız gerekir. Vintage mutfak aksesuarları, iddialı renk kullanımı, ahşap ve metal eşyalar birlikte kullanılabilir. Tamamen kişinin zevklerine ve hayal gücüne bağlı olarak dekore edilir.

mutfak

  1. İskandinav tarzı mutfaklar

İskandinav tarzı mutfaklarda gösteriş, fonksiyonel kullanım, modernlik ve minimalistlik ön plana çıkar. İskandinav mutfaklarda ahşap eşyalar, parlak beyaz renkleriyle kombine edilir. Özenle seçilmiş az sayıdaki aksesuarlar, mutfağın belirli alanlarına yerleştirilir. Abartıdan uzak bir görünüme sahip olan bu mutfaklarda, duvarlar ve mutfak dolapları parlak beyaz renginde olmalıdır. Ortamda kullanılacak avize, masa ve sandalyelerde ise eskitilmiş ahşap detaylara yer verilir. Mobilyalarda doğal materyaller kullanılırken, alanı renklendirmek için büyük çiçekler tercih edilir. Ancak çok fazla bitki kullanımından da kaçınmanız gerekir.

  1. Vintage tarzı mutfaklar

Vintage mutfaklar, geçmişin modasına ait olan ürünleri ön plana çıkarmayı hedefler. Bu mutfaklarda genelde belli bir dönemin özelliğini yansıtan eşyalara yer verilir. Vintage mutfaklarda bej, krem, lila, mavi, pembe ve turuncu gibi canlı renklere yer verilir. Nostaljik bir görünüm içeren mutfaklarda pastel ve mat renkler kullanılır. Perde, mobilya döşemesi ve masa örtüsü gibi alanlarda çiçek desenlie veya pötikareli kumaşlar tercih edilmelidir. Vintage mutfağın en önemli özelliklerinden biri de, tezgahın üzerindeki büyük pencerelerdir. Vintage mutfak dekorasyonunda, eski zamanlardan kalan nostaljik aksesuarlara yer verilebilir.

  1. Açık mutfaklar

Amerikan mutfak olarak da bilinen açık mutfaklar, genellikle salon ve mutfağın birleşiminden oluşur. Bu iki odayı birbirinden ayırmak için, ada kullanımı yaygındır. Açık mutfaklar genellikle küçük bir alana sahip olduğu için, eşyalar beyaz renkte olmalıdır. Bu sayede alanın daha geniş gösterilmesi sağlanır. Açık mutfaklarda dağınıklığa yer vermemek için az ve kullanışlı eşyalar tercih edilir. Beyaz eşyalar ankastre şeklinde, dolaplar ise gömme şeklinde kullanılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Vintage mutfak dekorasyonu nasıl yapılır?
  2. Küçük mutfak dekorasyonu nasıl yapılır?
  3. Country mutfak dekorasyonu nasıl yapılır?
  4. İskandinav mutfak dekorasyonu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo