Mide Krampları Nasıl Geçer?

Mide krampları neden olur? Mide kramplarına hangi besinler yol açar? Mide kramplarına iyi gelen besinler nelerdir? Uzm. Dr. Emine Dündar, mide kramplarına iyi gelen beslenme tüyolarını tek tek anlattı.
Mide Krampları Nasıl Geçer?
04 Nisan 2024, 16:23

Mide ve bağırsak hastalıklarının çok sık görülen ve hayat kalitesini çok büyük ölçüde etkileyen hastalıklar olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Dündar, “Karın ağrısı, yemek sonrası şişkinlik ve gaz, göğüste yanma, kramplar, ağıza acı su gelmesi mide rahatsızlıklarında görülen en temel işaretlerdir. Beslenmenin içeriği, miktarı ve zamanlaması, emosyonel faktörler, ilaç kullanımı, sigara içmek, asitli ve alkollü içecek tüketimi, fazla miktarda çay ve kahve tüketmek, yağlı ve baharatlı yiyecekler şikâyetlerin gelişiminde büyük role sahiptir” dedi.

Dr. Emine Dündar, mide kramplarına iyi gelen besinler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Mide Krampları Neden Olur?

Mide ve bağırsak hastalıkları çok sık görülen ve hayat kalitesini çok büyük ölçüde etkileyen hastalıklardır. Kendine ait özel bir sinir ağına sahip bu sistem gerek psikolojik gerekse fiziksel faktörlerden çok sık etkilenmektedir. Karın ağrısı, yemek sonrası şişkinlik ve gaz, göğüste yanma, kramplar, ağıza acı su gelmesi mide rahatsızlıklarında görülen en temel işaretlerdir. Beslenmenin içeriği, miktarı ve zamanlaması, emosyonel faktörler, ilaç kullanımı, sigara içmek, asitli ve alkollü içecek tüketimi, fazla miktarda çay ve kahve tüketmek, yağlı ve baharatlı yiyecekler şikâyetlerin gelişiminde büyük role sahiptir.

mide krampları

Mide Krampları Nasıl Geçer?

Mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin öncelikli olarak beslenme biçimlerini gözden geçirmeleri ve şikâyete sebep olan yiyeceklerden sakınmaları gerekmektedir. Midemiz asit salınımı ile gıdaların sindiriminde çok temel bir role sahiptir. Asit salınımını azaltan mide koruyucu olarak bilinen ilaçların kontrolsüz kullanımı ve yemek esnasında çok su tüketimi mide asit konsantrasyonunu azaltarak sindirimi zorlaştırır. Yetersiz sindirimin sonucu olarak da midede kramp, şişkinlik ve gaz şikâyetleri meydana gelebilir.

mide krampı

Mideye İyi Gelen Besinler Neler?

  1. Sindirimin sağlıklı olabilmesi için bağırsak sisteminin de sağlıklı olması gerekmektedir. Bu nedenle probiyotik desteği olarak ev yapımı yoğurt, kefir, turşu tüketimi önerilir. 
  2. Sindirimi kolaylaştırıcı ve gaz giderici etkinlikleri olan rezene, kimyon, zencefil, zerdeçal, tarçın, kekik, nane baharatları veya çayları, keten tohumu tüketilebilir. 
  3. Sağlıklı bir sindirim için basit şeker ve unlu gıda tüketiminden uzak durulması gerekmektedir. Onun yerine lif açısından zengin tahıllar, sebzeler ve muz gibi meyveler önerilir. Tek öğünde fazla besin alımı karın ağrısı ve krampları tetikleyebilir. 
  4. Bu nedenle tek öğün şeklinde beslenmek yerine 3 ana öğün ve ara öğünlerle beslenme önerilmektedir. 
  5. Yemek sonrası yoğun çay ve kahve tüketimi midede ağrı ve reflü şikâyetlerine sebep olabileceği için hemen yemek sonrası tüketimden kaçınılmalıdır.

Sağlıklı beslenme önerilerine rağmen devam eden mide ağrısı, kramp, şişkinlik, gaz yakınmaları olan hastaların hekime başvurması önerilir. Ayrıntılı tıbbi değerlendirme sonrası beslenme önerileriyle birlikte medikal tedavi de başlanabilir. Hastanın geçmiş ve mevcut sağlık durumu ile aile öyküsü de birlikte değerlendirilmelidir. Ailede mide bağırsak kanseri öyküsü olan hastalarda ileri yaş, kilo kaybı, tüm tedavilere rağmen şikâyetlerinin devam etmesi durumunda endoskopi ve kolonoskopi gibi ileri tetkiklerin yapılması önerilir.

Yazar:

Uzm. Dr. Emine Dündar

Şunlara da göz atın;

  1. Mide ağrısı nasıl geçer?
  2. Mide bulantısına ne iyi gelir?
  3. Mide yanması nasıl geçer?
  4. Mide mikrobu neden olur?
  5. Mide detoksu nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo