Metabolizmayı Hızlandıran Çorbalar ve Salatalar

Hangi besinler metabolizmayı hızlandırır? Yağ yaktıran yemekler nelerdir? İşte, Dr. Tuba Kayan Tapan'dan metabolizmayı hızlandıran 15 nefis çorba ve salata tarifi:
Metabolizmayı Hızlandıran Çorbalar ve Salatalar
24 Mart 2021, 13:32

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan, Lif içeriği yüksek, antioksidandan zengin, metabolizmayı hızlandıran çorba ve salata tarifleri verdi. Yağ yakmayı kolaylaştıran bu besinleri, ölçülü miktarda tüketebilirsiniz. Sebze ağırlıklı olarak hazırlanan tarifler, yüksek antioksidan içerikleri sayesinde vücudun temizlenmesine de yardımcı olur. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 15 farklı çorba ve salata tarifi:


  1. Zencefil Çayı


Malzemeler;

1 parmak kadar taze zencefil 

Çubuk tarçın 

Limon kabuğu 


Yapılışı: Limon kabuklarını güzelce rendeleyin, sıcak suya bırakın, 1 adet çubuk tarçın ve 1 parmak büyüklüğündeki zencefili de ekledikten sonar, 2 dakika bekletin ve isteğe göre limon kabuklarını süzebilirsin. Çay bittikten sonra kalan zencefilin çiğneyerek yutun, metabolizmanız hızlansın.


  1. Zencefil İçeceği


Malzemeler;

1 küçük muz  

Yarım yeşil elma 

Bir parmak taze zencefil kökü 

1 adet limon 


Yapılışı: Önce elma, limon ve zencefili sıkacaktan geçirin. Daha sonra, muzu ayrı bir tarafta ezerek karşıma karıştırın. 


  1. Pırasalı Mantar Çorbası


Malzemeler;

3 adet pırasa 

1 küçük havuç 

1 kase dolusu mantar 

3 diş sarımsak 

3 adet kırmızı biber 

1 limon suyu 

1 yemek kaşığı fesleğen


Yapılışı: Pırasa, havuç, mantar, sarımsak ve biberi küçük küçük doğrayın, güzelce pişirin, kaynadıktan sonra indirmeye yakın, içine 1 adet limonu sıkın ve fesleğeni ekleyin, 1 taşım kaynadıktan sonra servis edebilirsiniz. 


  1. Rezene Salatası


Malzemeler;

1 adet rezene kökü 

Yarım demet tere 

3 dal taze soğan 

1 yemek kaşığı hardal 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 diş sarımsak 

Yarım limon 


Yapılışı: Haşlanmış 1 adet rezene kökünü isteğinize göre doğrayın, içine yarım demet tere ve soğanı da küçük küçük doğrayarak ekleyin, çukur bir salata tabağına alın. Diğer yandan başka bir kaba, hardal, zeytinyağı, sarımsak ve limonu ekleyerek, karıştırın. Daha sonra hazırlanmış salatanın üzerine ilave edin. Farklı malzemelerle hazırlanan rezene salatası tarifine de göz atabilirsiniz.


  1. Börülce Salatası


Malzemeler;

250 gr haşlanmış börülce 

1 küçük boy soğan

6 dilim kuru domates 

1 yemek kaşığı kapari 

Taze kekik

Dereotu

1 yemek kaşığı zeytinyağı 

Yarım limon suyu 

Karabiber 


Yapılışı: Haşlanmış börülceleri çukur bir salata kabına alın, içine soğanın yarım şeklinde doğrayarak ekleyin, kuru domatesleri doğramadan ekleyin. Kaparileri de attıktan sonra, diğer bir kapta kekik, zeytinyağı, limon ve karabiberi karıştırarak salata kabına ekleyin. Bol malzemeli kuru börülce salatası tarifini de deneyebilirsiniz.


  1. Avokado Sosu


Malzemeler;

Çeyrek yumuşak avokado 

Bir tutam karabiber 

1 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 yemek kaşığı limon suyu 


Yapılışı: Yumuşak olarak aldığınız çeyrek avokadoyu iyice ezin, içine karabiber, zeytinyağı ve limonsuyu ekleyerek karıştırın. Yağ kullanmadığınız her salataya ekleyebilirsiniz.


  1. Yeşil Sebze Çorbası


Malzemeler;

Yarım kilo brokoli 

2 adet kabak 

2 adet soğan 

1 adet enginar 

2 diş sarımsak 

Yarım demet maydanoz 

1 çay kaşığı kimyon 

1 yemek kaşığı zeytinyağı 


Yapılışı: Güzelce yıkanmış brokoli, kabak, soğan, enginar ve sarımsağı küçük küçük doğrayarak tencereye koyun ve üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın. Çorbayı koyu ya da sulu sevenler, suyu 1 su bardağı arttırıp ya da azaltabilirler. Piştikten sonra, taneli sevenler o şekilde, sevmeyenler blenderden geçirdikten sonra, içine ince kıyılmış maydanoz, zeytinyağı ve kimyonu ekleyip bir taşım kaynatıp kapatın.


  1. Kırmızı Biber Çorbası


Malzemeler;

5 adet kırımız kapya biber 

2 adet domates

2 adet soğan

2 diş sarımsak 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 tatlı kaşığı pul biber 

1 tatlı kaşığı nane 


Yapılışı: Biber, domates, soğan, sarımsağı üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın piştikten sonra hafifçe blenderden geçirip içine zeytinyağı, pul biber ve nane ekleyip bir taşım kaynatıp kapatın. Detaylı bilgi için kırmızı biber çorbası tarifine göz atın.


  1. Yeşil İçecek


Malzemeler;

Yarım demet semizotu 

Yarım demet pazı 

Yarım yeşil elma 

Tırnak büyüklüğünde 2 adet taze zencefil 

Yarım demet maydanoz 

2 adet salatalık 


Yapılışı: Tüm sebzeleri katı meyve sıkacağından geçirerek, yeşil bir karışım elde ediyoruz.


  1. Kabak Çorbası


Malzemeler;

4 adet kabak 

2 adet soğan 

2 diş sarımsak 

Çeyrek demet dereotu 

2 yemek kaşığı haşlanmış tam buğday 

Karabiber 

1 çay kaşığı kimyon 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 


Yapılışı: Önce küçük doğranmış kabak, soğan ve sarımsakları, tam buğdayı güzelce üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın pişirin. İnce kıyılmış dereotu, zeytinyağı, kimyon, karabiber içine ekleyerek bir taşım kaynatıp, altını kapatın. Sütlü versiyonu için kabak çorbası tarifine göz atın.


  1. Mantar Sote


Malzemeler;

200 gr mantar 

1 adet soğan 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 

5 adet tane karabiber 


Yapılışı: 2 yemek kaşığı zeytinyağına, mantar ve soğanları irice doğrayıp ekleyin. Kendi suyuyla pişirmeye bırakın. En son altını kapatmadan karabiberi ekleyin. 


  1. Yeşil Mercimek Salatası


Malzemeler;

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 

1 dal taze soğan 

1 adet domates 

Yarım demet maydanoz 

1 yaprak marul 

2 adet sivri biber 

Yarım limon suyu 

1 yemek kaşığı keten tohumu yağı 

Nar 


Yapılışı: Orta irilikte doğranmış malzemeleri mercimekle harmanladıktan sonra en son limon ve yağını ekleyin. Detaylı anlatım için yeşil mercimek salatası tarifini ziyaret edin.


  1. Nohutlu Karalahana Çorbası


Malzemeler;

1 demet karalahana 

1 su bardağı haşlanmış nohut 

1 adet domates 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 

1 yemek kaşığı mısır unu 


Yapılışı: Küçük doğranmış lahanayı ve domatesi malzemenin üzerini kapatacak kadar suyla haşlayın, içine nohutları ilave edip biraz kaynattıktan sonra 1 kahve fincanı suda erittiğiniz mısır ununu yavaş yavaş sürekli karıştırarak çorbaya ekleyin. En son yağını ekleyip sürekli karıştırarak 1 -2 taşım kaynatın ve altını kapatın.


  1. Lahana Salatası


Malzemeler;

1 kase beyaz lahana 

1 kase mor lahana (isteğe göre) 

6 sap dereotu 

Yarım yeşil elma 

Limon 

1 çay bardağı yoğurt 


Yapılışı: 1 kase beyaz lahana, bir kase mor lahana, 6 sap dereotu, yarım yeşil elmayı küçük küçük doğrayın, sonra içine limonu ekleyip, ardından yoğurdu ekleyip salatanızı hazırlayın.


  1. Bulgurlu Ispanak


Malzemeler;

Yarım kilo ıspanak 

1 adet soğan 

1 adet domates 

2 diş sarımsak 

Yarım çay bardağı bulgur (bazı tariflerde bulgur yerine pirinç kullanılır) 

2 yemek kaşığı zeytinyağı 


Yapılışı: Önce soğan, sarımsak ve domatesi yağ ile kısık ateşte pişirin, daha sonra ıspanağı ekleyin. Ispanak suyu salınca, bulgur da ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin.  


Şunlara da göz atın;

  1. Metabolizma hızlandırma programı
  2. Doğal antibiyotik tarifi
  3. Tok tutan besinler
  4. Halsizliğe ne iyi gelir?
  5. Ev yapımı detoks tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo