Mango Nasıl Seçilir ve Olgunlaştırılır?

Mango nasıl seçilir? Mango nasıl olgunlaştırılır? Mangonun olgun olduğu nasıl anlaşılır? İşte, mangoyu olgunlaştırma teknikleri ve olgun mango seçme yöntemleri:
Mango Nasıl Seçilir ve Olgunlaştırılır?
24 Nisan 2024, 21:47

Anavatanı Hindistan olan mango, tropik ve astropik ağaçların verdiği meyvelerden biridir. Etli bir yapıya sahip olan mango, A, B, C, E ve K vitamini bakımından zengindir. Yaşlanma karşıtı etkileri olan mango, cilde esneklik verir. Saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirirken, kalp sağlığını da korur. Ülkemizde en çok Adana, Mersin ve Antalya'da yetiştirilen mango, sade bir şekilde tüketilir. Peki, mango nasıl seçilir? İşte, mango seçme yöntemleri:




Mango Nasıl Seçilir?

  1. Mango meyvesi çeşidine göre yeşil, kırmızı ve sarı renkte olabilir. Ancak en lezzetlisi birden fazla rengin bulunduğu mangolardır. Mangoda farklı renk karışımları varsa, olgunlaşmıştır.
  2. Mangonun dışındaki koyu lekeler de olgunlaştığını gösterir. Çürüğe benzemeyen bu lekeler mangonun lezzetli olduğunu anlamamıza yardımcı olur.
  3. Olgunlaşmış mango, aromatik bir kokuya sahiptir. Mangoyu almadan önce koklayın. Eğer yüksek bir aroma kokusu alıyorsanız, mango olgunlaşmış demektir.
  4. Mangonun olgunlaştığını anlamak için kullanılan yöntemlerden biri de dokusuna bakmaktır. Mangoyu hafifçe elinizle bastırın. Eğer etli kısmı yumuşaksa, olgunlaşmış demektir.
  5. Mangonun çok açık renklerde ve sert olması olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaşmamış mangolar, tüketime hazır değildir.




Mango Nasıl Olgunlaştırılır?

Eğer bilerek veya bilmeyerek olgunlaşmamış mango aldıysanız, evde olgunlaşmasını sağlamak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz.


  1. Kağıt Torba: Mangoları kağıt torbaya veya gazeteye sararak mutfak tezgahında 1 gece bekletin. Ertesi gün olgunlaşıp olgunlaşmadığını kontrol edebilirsiniz. Mangoyu sararken torbanın ağzını tamamen kapatmayın. Mango yumuşayıp aromatik koku verene kadar bu şekilde bekletin. Genellikle 1 gün içinde olgunlaşmış olur. Olgunlaşma sürecini kısaltmak istiyorsanız, kağıt torbaya etilen gazı salan elma veya muz gibi meyveler de koyabilirsiniz.


  1. Pişmemiş Pirinç: Kökeni Hindistan'a dayanan bu yöntemde, mango pirinçle dolu bir kaseye alınır. Ancak fazla olgunlaşmasını önlemek için, 6 saatte bir kontrol edilmesi gerekir. Mangonun bu yöntemle olgunlaşması ortalama 1 günü alabilir. Meksika'da pirinç yerine taneleri kullanılmaktadır.


  1. Oda Sıcaklığı: Bu yöntemde gerekli olan tek şey zamandır. Mangoyu oda sıcaklığında mutfak tezgahında bekleterek kendi kendine olgunlaşmasını da sağlayabilirsiniz. Meyveden güçlü kokular gelmeye başladığında ve yumuşadığında tüketebilirsiniz. 


Şunlara da göz atın;

  1. Mango nasıl yenir?
  2. Avokado nasıl seçilir?
  3. Karpuz nasıl seçilir?
  4. Kavun nasıl seçilir?
  5. Ananas nasıl seçilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo