Laktoz Oranı Düşük Süt Ürünleri

Laktoz süt şekeridir. Hassasiyeti olan insanlar ya laktozsuz ürün tüketirler ya da laktozdan kaçarlar. Hassasiyeti olan çoğu insanı rahatsız etmeyecek laktoz oranı düşük süt ürünlerini listeledik. Hazırsanız liste aşağıda!
Laktoz Oranı Düşük Süt Ürünleri
24 Nisan 2024, 22:04

Laktoz, süt şekeridir. Bu sebeple süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunur. Bu sebeple laktoz intoleransı olan insanlar genellikle süt ve süt ürünlerinden kaçınırlar.  Bunun nedeni genellikle süt ürünlerinin istenmeyen yan etkilerini yaşamak istememeleri. Bununla birlikte her süt ürününde yüksek dozlarda laktoz bulunmaz. Bu yazıda diğer süt ürünlerine kıyasla daha az laktoz içeren süt ürünlerinden bahsedeceğiz.

Laktoz intoleransı nedir?

Laktoz intoleransı çok yaygın bir sindirim sorunudur. Aslında, dünya nüfusunun yaklaşık %75'i bu sıkıntıyı yaşar. Buna sahip olanlar, laktaz adı verilen bir enzime yeterince sahip değildir. Bağırsaklarınızda üretilen laktaz, sütte bulunan ana şeker olan laktozu parçalamak için gereklidir. Laktaz olmadan laktoz, bağırsaklarınızdan sindirilmeden geçebilir ve mide bulantısı, ağrı, gaz, şişkinlik ve ishal gibi hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Bu semptomları yaşamamak için genellikle laktoza hassasiyeti olan insanlar sür ve süt ürünlerinden kaçınırlar. Piyasa da hemen hemen her süt ürününün laktozsuz versiyonları da satılır. Ancak ulaşamayacak durumda iseniz, laktozu diğer süt ürünlerine kıyasla daha az olan bu süt ürünlerini tüketmeyi tercih edebilirsiniz. 

  1. Tereyağı


Tereyağı, katı yağ ve sıvı bileşenlerini ayırmak için krema veya sütü çalkalayarak yapılan çok yağlı bir süt ürünüdür. Sütün laktozun tamamını içeren sıvı kısmı işleme sırasında uzaklaştırıldığı için nihai ürün %80 civarında yağdır. Bu, tereyağının laktoz içeriğinin gerçekten düşük olduğu anlamına gelir. Aslında, 100 gram tereyağında sadece 0.1 gram laktoz vardır. 

  1. Sert Peynir


Peynir, süte bakteri veya asit eklenerek ve ardından oluşan peynir pıhtılarının peynir altı suyundan ayrılmasıyla yapılır. Sütteki laktoz peynir altı suyunda bulunduğuna göre, peynir yapılırken birçoğu çıkarılır. Ancak peynirde bulunan miktar değişkenlik gösterebilir ve en düşük miktara sahip peynirler en uzun yıllandırılan peynirlerdir. Bunun nedeni, peynirdeki bakterilerin kalan laktozun bir kısmını parçalayarak içeriğini azaltabilmesidir. Bir peynir ne kadar uzun süre yaşlanırsa, içindeki bakteriler tarafından o kadar fazla laktoz parçalanır. Bu, eski, sert peynirlerin laktozda genellikle çok düşük olduğu anlamına gelir. 

  1. Probiyotik Yoğurt


Laktoz intoleransı olan kişiler genellikle yoğurdu sütten daha kolay sindirir. Bunun nedeni, çoğu yoğurdun laktozu parçalamaya yardımcı olabilecek canlı bakteriler içermesidir, bu nedenle kendinizi sindirmek için fazla vaktiniz olmaz. Canlı bakteri kültürleri içerdikleri anlamına gelen "probiyotik" etiketli yoğurtları aramak en iyisidir. Ev yapımı probiyotik yoğurt tarifine de göz atabilirsiniz.

  1. Bazı Protein Tozları


Laktoz intoleransı olanlar için protein tozu seçmek zor olabilir. Bunun nedeni, protein tozlarının genellikle sütün laktoz içeren sıvı kısmı olan süt peynir altı suyundaki proteinlerden yapılmasıdır. Bununla birlikte, laktoz içeriği markalar arasında önemli ölçüde farklılık gösterebilir ve çoğu insan, hangi protein tozu markasının kendileri için en iyi sonucu verdiğini görmek için deneme yanılma yolu ile en iyisini bulmak zorundadır. 

  1. Kefir


Kefir, geleneksel olarak hayvan sütüne "kefir taneleri" eklenerek yapılan fermente bir içecektir. Yoğurt gibi kefir taneleri, sütteki laktozu parçalamaya ve sindirmeye yardımcı olan canlı bakteri kültürleri içerir. Bu, kefirin ılımlı miktarlarda tüketildiğinde laktoz intoleransı olan kişiler tarafından daha iyi tolere edilebileceği anlamına gelir. Aslında, bir çalışma, sütle karşılaştırıldığında, yoğurt veya kefir gibi fermente süt ürünlerinin intolerans semptomlarını %54-71 oranında azaltabildiğini göstermiştir. 

  1. Krema


Krema, sütün üstüne çıkan yağlı sıvının sıyırılarak alınmasıyla yapılır. Üründeki yağın süte oranına bağlı olarak, farklı kremler farklı miktarlarda yağ içerebilir. Özellikle yağlı kremalar neredeyse hiç laktoz içermeyen yüksek yağlı bir üründür. Laktoz intoleransı olan çoğu insan için az miktarda yoğun krem kullanılması tolere edilebilir olmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Süt ve Süt Ürünleri Nasıl Saklanır?
  2. Çiğ Süt Nasıl Kaynatılır?
  3. Bozuk Süt Nasıl Anlaşılır?
  4. Sütlü Çay Nasıl Yapılır?


Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo