Keten Tohumu Öğütülmeden Yenir Mi?

Sağlık açısından çok faydalı olan keten tohumu öğütülmeden yenirse ne olur? İşte, öğütülmemiş keten tohumu hakkında merak edilenler:
Keten Tohumu Öğütülmeden Yenir Mi?
12 Şubat 2024, 12:45

Ketengiller familyasına ait olan keten tohumu, yemeklerin içinde kullanılan bir tohum çeşididir. Son yıllarda popüler olan bu tohum, genellikle öğütülür ve kavrularak tüketilir. Bazı durumlarda yağ ve filizlendirerek kullanımı da mevcuttur. Ancak genellikle bütün halde veya toz haline getirilerek tüketilir. Keten tohumu, lif ve omega 3 yağları bakımından çok zengindir. Bu yüzden zayıflama ve sindirimi rahatlama amacıyla kullanımı yaygındır. Keten tohumunun şekline göre kullanım alanı da değişiklik gösterir. 

keten tohumu

Keten Tohumu Öğütülmeden Yenir Mi?

Keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak öğütmeden bütün bir halde kullanmak da mümkündür. Topraksı bir tada sahip olan keten tohumu, öğütülmeden tüketildiğinde kolay sindirilemez ve bağırsaklardan bütün olarak geçer. Bu da sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Öğütülmemiş keten tohumu, kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir. Dışında bulunan sert kabuk sebebiyle öğütülmeden tüketildiğinde faydaları azalabilir. 

Öğütülmeyen keten tohumu, kullanılmadan önce ılık suda bekletilmelidir. Suda bekleyen tohumlar yumuşayacağı için daha kolay sindirilebilir. Öğütülmemiş keten tohumu, genellikle yoğurda karıştırılarak tüketilir. 1 kase yoğurda 1 tatlı kaşığı keten tohumu eklemek yeterlidir. Bunun dışında salatalara ve meyve tabağına ekleyerek de tüketebilirsiniz. 

Öğütülmüş keten tohumunun sağlık için faydaları daha fazladır. Ayrıca kullanım alanları da geniştir. Yalnızca yoğurt ve salatalarda değil, aynı zamanda kek, kurabiye, muffin gibi hamur işlerinde de kullanılabilir. Öğütülüp toz haline getirilen keten tohumu, tarif ölçülerine bağlı olarak 1 tatlı kaşığı olacak şekilde hamur işlerine eklenir. Ardından pişirilir ve tüketime uygun hale getirilir. 

keten tohumu

Keten Tohumu Çiğ Yenir Mi?

Keten tohumu öğütülmediyse ve çiğ bir şekilde tüketiliyorsa, toksin içerebilir. Bu durum kabızlık, mide bulantısı ve sindirim sistemi rahatsızlıklara yol açabilir. Ancak kavrulduktan sonra tüketilirse, yan etkilerinin yaşanma ihtimali azalır. Bununla birlikte keten tohumu, bol suyla birlikte tüketilmelidir. Hem boğazdan, hem de bağırsaklardan kolay geçmesi için su tüketimi önemlidir. Çiğ ve öğütülmemiş keten tohumu boğazda takılma ve yanma hissi oluşturabilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Keten tohumlu tarifler
  2. Keten tohumu nasıl öğütülür?
  3. Keten tohumu nasıl saklanır?
  4. Çin kestanesi nedir?
  5. Çiğ pirinç yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo