Kemalpaşa Tatlısının Adı Nereden Geliyor?

Kemalpaşa tatlısı nedir? Kemalpaşa tatlısının adı nereden geliyor? Kemalpaşa tatlısının özellikleri nelerdir? İşte, coğrafi işaretli Kemalpaşa tatlısı hakkında merak edilenler:
Kemalpaşa Tatlısının Adı Nereden Geliyor?
11 Mayıs 2023, 17:06

Asıl adı Mustafa Kemalpaşa peynir tatlısı olan bu tatlı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde küçük süthanelerde üretilmeye başlanmıştır. Günlük olarak yaklaşık 1 milyon adet üretilen bu tatlı, özellikle Ramazan ayında ve bayramlarda sık sık tüketilir. 18 Haziran 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tasarından tescillenen bu tatlı, coğrafi işaret almıştır. Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde günlük olarak üretilen bu tatlının raf ömrü kısa olduğu için, kurutulmuş olarak satışı yapılır ve peynir oranı daha düşüktür.

kemalpaşa tatlısı

Kemalpaşa Tatlısının Adı Nereden Geliyor?

Bu tatlının geçmişine ait net bir bilgi yoktur. Ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, ilçeye gelen göçmen ailelerin bu tatlıyı ilçeye getirdiği rivayet edilir. O dönemlerde sadece koyun sütünden elde edildiği ve bu yüzden sadece belirli zamanlarda tüketildiği bilinmektedir. Kendine has tadıyla çok sevilen peynir tatlısı, sadece birkaç ay tüketilebiliyordu. Bu durum, tatlının yaygınlaşmasını önlemiştir. Tam tarih bilinmese de 1950'li yıllarda üreticiler, kemalpaşa tatlısını inek sütünden üretmeye başladı. Bu sayede 12 ay boyunca bu tatlıyı yemek ve yaygınlaşmasını sağlamak mümkün oldu. İlçede peynir tatlısı olarak bilinen bu tatlı, diğer illerde Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesiyle özdeşleştiği kemalpaşa tatlısı ismiyle bilinir.

kemalpaşa tatlısı

Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlının yapımında kullanılan süt, dev kazanlarda pastörize edilir ve peynire dönüştürülür. 1 ton sütten ortalama 160 kg tatlı peynir elde edilir. Peynir, irmik, yumurta ve unla birleştirilerek hamur haline getirilir. Daha sonra yuvarlak biçimde kesilir ve 320 derecelik fırınlarda 17 dakika pişirilerek kurutulur. Soğuyan tatlılar paketlenir ve ilçe dışındaki yerlere gönderilir. Kurutulmuş olarak alınan tatlı, şekerli şerbete atıldığında şişmeye başlar ve şerbetin içinde soğutulur. Süzüldükten sonra tepsiye dizilir. Kaymak, dondurma ve ceviz ile servis edilir. 

Kurutulmuş kemalpaşa tatlısının raf ömrü genellikle 1 yıldır. Son kullanım tarihi, ürünlerin paketinde yazılır.

Dilerseniz, kemalpaşa tatlısı tarifimize göz atabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Kalburabastı tatlısının adı nereden geliyor?
  2. Köstebek pastanın adı nereden geliyor?
  3. Etimek nasıl ortaya çıktı?
  4. Güllacın tarihçesi
  5. Volovan nasıl ortaya çıktı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo