Kalp Sağlığına İyi Gelen 6 Baharat

Bazı baharatlar, hem kalp sağlığı, hem de genel sağlık için çok önemlidir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, sağlığa iyi gelen 6 baharatı açıkladı:
Kalp Sağlığına İyi Gelen 6 Baharat
11 Mart 2024, 15:32

Daha uzun ve sağlıklı bir yaşamı garanti edebilen sihirli bir baharat seti olmasa da, bazı baharatlar anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri nedeniyle potansiyel olarak sağlık açısından faydalıdır. Bu baharatlar genel sağlığa katkıda bulunurken aynı zamanda sağlıklı beslenmenin de parçası olabilir. İşte, sağlık açısından faydalı olan 6 baharat:

  1. Tarçın

tarçın

Antioksidanlar açısından zengin olan tarçın, kan şekeri seviyelerini düzenler. Tarçın, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkları azaltmaya yardımcı olur. 

  1. Zerdeçal

zerdeçal

Zerdeçaldaki aktif bileşik kurkumindir. Kurmumin, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle bilinir. Yaşlanma karşıtı etkilerinin yanı sıra potansiyel olarak anti-kanser etkileri olduğu da düşünülmektedir. 

  1. Kekik

kekik

Antioksidanlar açısından zengin olan kekik, yemeklere eklendiğinde kardiyovasküler sağlık dahil olmak üzere genel sağlık için faydalıdır. 

  1. Zencefil

zencefil

Anti-inflamatuar özelliklere sahip olan zencefil, sindirim sorunlarına yardımcı olabilir. Ayrıca vücutta oksidatif stresi azaltmaya da destek olur. 

  1. Sarımsak

sarımsak

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan sarımsak, hem bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hem de kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Vücut için faydalı olan sarımsak, allisin içerir.

  1. Biberiye

biberiye

Antioksidan özellikleriyle bilinen biberiye, karnosik asit ve rosmarinik asit gibi bileşikler içerir. Bu bileşikler hem bilişsel işlevi, hem de beyin sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. 

Bu baharatlar potansiyel olarak fayda sunsa da, uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı dengeli beslenmedir. Ayrıca yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak ve düzenli olarak fiziksel aktiviteyi günlük hayata eklemek gerekir. Yemeklerinize baharatları dahil etmek, hem yemeklerin lezzetini, hem de potansiyel faydaları artırır. 

Yazar:

Dr. Muharrem Arslandağ

Şunlara da göz atın;

  1. Ramazan'da kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler
  2. Kalp sağlığı için en iyi diyetler
  3. Kalp sağlığını korumak için beslenme önerileri
  4. Baharat çeşitleri ve özellikleri
  5. Kahveye ekleyebileceğiniz baharatlar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo