İskender Kebabın Tarihçesi

Türkiye’nin en sevilen lezzetlerinden iskender kebap her dönem en çok beğenilen yemekler arasında. Bu sene koronavirüs nedeniyle daha fazla evde olduğumuz için arama motorlarında 'evde iskender nasıl yapılır?’, 'evde iskender tarifi’ aramaları da arttı. Peki, İskender Kebap’ın nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz? İşte iskender kebabın tarihçesi:
İskender Kebabın Tarihçesi
24 Nisan 2024, 17:24

Bursa İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün sitesinde İskender Kebap’ın tarihçesi şöyle anlatılıyor:

İskender Kebap olarak bilinen kebap çeşidi 1867 yılında Mehmetoğlu İskender Efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün Dünyaya yayılmıştır. Yatay olarak ateşin üzerinde pişirilen kuzu çevirmeyi ayağa kaldırarak kemikleri ve sinirleri ayıklanmış kuzu etini dikey metal bir çubuk üzerinde kendi etrafında, kömür ateşinde pişmesi sağlanmıştır. Yağlı sinirleri alınmış kuzu etinin kullanıldığı kebap şişe geçirilirken aralarına yağlı koyun kıyması döşenir ateşte dönerek kızartılır pişen etler bıçakla ince kesilir, servis için kebap pideleri kızartılarak tabaklara yerleştirilir üzerine kesilmiş etler, domates sosu, tereyağı, kenarına yoğurt eklenerek servis yapılır.



İskender Kebap Nasıl Doğdu?

Varisleri, iskender kebabın İskender Efendi’nin Bursa’nın Kayhan semtindeki dükkanında başladığını söylüyor… Peki, İskender Kebap’ın hikayesi nasıl başladı? 

O dönemde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun ateşi üzerinde pişirilmektedir. Bu şekliyle kuzunun lezzetli parçaları herkese eşit dağılmaz. İskender Efendi de bu durumun üzerine herkesin aynı oranda, eşit dağılımda aynı lezzeti alabilmesi için çözüm aramaya başlar. Kuzu etini öncelikle sinir ve kemiklerinden ayırır, dikey bir çubuğa kat kat yerleştirir ve dik olarak tasarladığı mangalın önünde döndürerek mangal kömüründe bu harmanı pişirir. Sonuç olarak ortaya iskender kebap çıkar.

Bu kadar tarihçe yeter, biraz da tarif gerek derseniz, ev yapımı iskender kebap tarifimize göz atın. Aralarında patlıcan kebabı ve kağıt kebabı gibi popüler tarifler de bulunan kırmızı et yemekleri sayfamıza da uğrayabilirsiniz.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo