Güneş Işınları Cilt Kanserine Neden Olur Mu?

Güneşin zararlı ışınları, cilt üzerinde birçok olumsuz etkiye sahiptir. Bu ışınlardan korunmak için, mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Peki, güneş cilt kanserini tetikler mi? İşte, detaylar:
Güneş Işınları Cilt Kanserine Neden Olur Mu?
31 Ağustos 2023, 13:46

Her geçen dünyada görülme sıklığı artan cilt kanseri, 7'den 70'e herkesi tehdit ediyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hasan Alakbarov, “Özellikle uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak, cilt kanserinin önemli nedenlerinden biridir. Risk faktörleri arasında ise özellikle çocuklukta haşlanma olarak adlandırılan güneş yanıkları ve yıllar içerisinde sürekli alınan kümülatif güneş ışınları, açık ten, renkli göz ya da çilli bir cilde sahip olmak, yüzde veya vücutta çok fazla ben olması ve solaryuma girmek ilk sıralarda gelmektedir” dedi.  

Cilt Kanseri Nedir?

Cilt kanseri, deriyi oluşturan hücrelerin bazılarının kontrolsüzce büyümesiyle oluşur. Her yıl düzenli olarak artan kanser türleri arasındadır. Cilt kanseri melanom ve melanom dışı olarak ikiye ayrılır ve tedavi buna göre uygulanır. 

güneş yanığı

Güneş Işınları ve Cilt Kanseri Tehlikesi

Güneş ışınları deri hücrelerinde DNA hasarına neden olabilir. Cilt kanserinin en önemli faktörlerinden biri de, ultraviyole güneş ışınlarıdır. Çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları, çilli cilde sahip olmak, açık ten, yüzde veya vücutta çok fazla ben olması, solaryuma girmek, aile öyküsünde albino gibi genetik hastalıklar bulunması, güneşin altında çok fazla vakit geçirmek, kronik arsenik kimyasallara maruz kalmak gibi faktörler, cilt kanseri riskini artırır. 

güneş kremi

Güneş ışınlarının cilt üzerindeki etkisini azaltmak için, mutlaka şapka, gözlük ve kıyafetlerle deri kapatılmalıdır. Polyester ve yün UV ışınını pamuklu kumaşlara göre daha fazla emer.   Kumaşların gözenekli olmasının da UV ışınlarının geçirgenliğini artıran bir durum olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Alakbarov, “Sık dokunmuş kumaşların UV ışınları geçirgenliği daha düşüktür ve daha yüksek koruma sağlar. Kumaşın nemli olması da UV ışınlarının geçirgenliğini artırır. Kumaşlar ıslaksa, liflerin şişmesine neden olur ve doku yapısı kuru durumuna göre daha gevşek lifli hale gelir. Yazın sık
dokunmuş ultraviyole geçirgenliği düşük kumaşlardan yapılmış kıyafetler tercih edilmeli ve nemlenme, terleme, ıslanma hallerinde vakit kaybetmeden değiştirilmelidir. Ultraviyole filtreli kumaşlardan üretilen kıyafet ve şapkalar vücudu, yüzü ve özellikle başı güneş çarpmasından korumada oldukça kullanışlı ürünlerdir” ifadelerini kullandı.

güneş yanığı

Açık Tenliler Risk Altında

Küresel ısınmanın etkisiyle açık tenli ve güneş hassasiyeti olan kişiler daha fazla risk altındadır. Çocukluğunda ağır güneş yanığı geçirenler, ailede cilt kanseri öyküsü olanlar, organ nakli geçirmiş hastalar, uzun süre korumasız bir şekilde güneş altında zaman geçirenler ve solaryuma girenler risk altındadır. Bu riskli grupların güneş korunmasına daha fazla dikkat etmesi gerekir. Mevcut benlerde hızlı büyüme olması, yeni ben çıkışı, bende kızarıklık, kaşıntı ya da kanama olması halinde vakit kaybetmeden dermatoloji hekimine danışılmalıdır. Yine özellikle yeni çıkıp hızlı büyüyen, kanama gösteren veya göstermeyen, yara ya da kabarıklıklara da deri kanseri açısından tarama yapılması gerekir.

Güneş koruyucu kremlerin etkin koruma süresi maksimum 4 saattir. Bu yüzden güneş koruyucular 4 saatte bir yenilenmelidir. Ayrıca güneş koruyucu kremler yalnızca yaz aylarında değil, kış aylarında da kullanılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Güneşten yanan yüze ne iyi gelir?
  2. Güneş yanığı sonrası cilt soyulması nasıl geçer?
  3. Güneş kremi nasıl kullanılır?
  4. Güneş çarpmasına ne iyi gelir?
  5. Güneş lekelerine ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo