Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir: Evde Doğal Çözümler

Güneş lekeleri neden olur, ne iyi gelir? Güneş lekeleri nasıl geçer? Güneş lekelerini gidermek için evde ne yapılır? İşte, güneş lekelerine uygulayabileceğiniz doğal çözümler ve ev yapımı maske tarifi:
Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir: Evde Doğal Çözümler
24 Nisan 2024, 21:46

Güneşin altında uzun süre durmak ve korumalı güneş kremlerini kullanmamak, cilt üzerinde lekelenmelere yol açabilir. Çile benzeyen bu lekeler özellikle yaz aylarında görülür. Yanaklar, dudak üstü, boyun, kulak, alın gibi bölgelerde görülen güneş lekeleri, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösterir. Tıpta 'melasma' olarak bilinen bu durum, deriye renk veren melanin maddesinin aşırı üretilmesi sonucu ortaya çıkar. Düzenli olarak ve uzun süre güneşe maruz kalmak, bu lekeleri tetikleyen nedenlerin başındadır. Bunun dışında doğum kontrol hapları, hamilelik, tiroid ve yumurtalık fonksiyonlarında bozukluklar da güneş lekelenmelerine yol açabilir. Peki, güneş lekeleri nasıl geçer? İşte, güneş lekelerine doğal yöntemler:

Önemli Not: Cildinizde sık sık tekrar eden ve geçmek bilmeyen lekelerle karşılaşıyorsanız, en kısa sürede dermatoloji uzmanına danışın.

Güneş Lekelerine Ne İyi Gelir?

Güneş lekelerini çıkartmak için piyasada bulunan kozmetik ürünleri kullanmak istemiyorsanız, evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

  1. Limon Suyu

limon suyu

Güneş lekelerine karşı en etkili yöntemlerin başında limon gelir. Ölü derilerden kurtulmanıza yardımcı olan limon, ciltteki koyu lekelerin renginin açılmasına destek olur. Limon suyunu cildinize masaj yaparak sürün ve 20 dakika bekleyin. Ardından bol suyla durulayın.

Önemli Not: Cildinizde limon suyu sürdükten sonra hiçbir şekilde güneş ışığına çıkmamanız gerekir. Bu nedenle bu yöntemi gece uygulamanız daha iyi olacaktır. Ayrıca limon suyu asitli bir yapıya sahip olduğu için hassas ciltlerde kızarıklık ve kaşıntıya yol açabilir. Hassas cilde sahip olan kişilerin limon suyu uygulaması sakıncalıdır.

  1. Süt

süt

Hücrelerin yenilenmesini sağlayan süt, cilt renginin açılmasına da yardımcı olur. Sütü güneş lekelerinin olduğu bölgelere sürün ve 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın.

  1. Elma Sirkesi

elma sirkesi

Elma sirkesi hem yaşlılık, hem de güneş nedeniyle ortaya çıkan lekeleri azaltır. Yarım çay kaşığı limon suyunu, yarım çay kaşığı elma sirkesiyle karıştırın. Temiz bir pamuk yardımıyla karışımı lekeli bölgelere sürün ve 10 dakika bekleyin. Ardından bol suyla yıkayın.

Önemli Not: Limon suyunda olduğu gibi bu yöntemde güneşe çıkmadığınız zamanlarda yapılmalıdır. Alerjik ve hassas ciltlerin uygulaması önerilmez.

  1. Yeşil Çay

yeşil çay

Antioksidan özelliğiyle cilt hücrelerini yenilen yeşil çay, lekelerin giderilmesine de yardımcı olur. Bir poşet yeşil çayı kaynar suda demledikten sonra poşeti çıkartın. Yeşil çayın poşetini temiz pamuk üzerine sıkın. Bu pamuğu cilt lekelerinin olduğu bölgelere sürün ve 15 dakika sonra cildinizi durulayın.

  1. Aloe Vera

aloe vera

Cilt sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan aloe vera jelini, lekeli bölgelere sürün. 15 dakika bekledikten sonra bol suyla durulayın. Aloe vera yöntemi, diğer yöntemlere göre daha yavaş iyileşme gösterir.

  1. Karbonat

karbonat


1 yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı saf zeytinyağı ve 1 çay kaşığı karbonatı karıştırıp kür haline getirin. Karışımı ince bir tabaka halinde lekeli bölgelere sürün. Karışım cildinizde kuruduktan sonra ovalayarak çıkartın ve bol suyla durulayın. Kürü uyguladıktan sonra güneşe kesinlikle çıkmayın. Bu maskeyi haftada bir kez uygulayabilirsiniz. Eğer malzemelerden biri alerjiniz varsa, bu maskeyi kesinlikle uygulamayın.

Güneş lekelerinden korunmak için cilt tipinize uygun güneş kremlerinden faydalanabilirsiniz. Güneşin tam tepede olduğu saatlerde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Cildinizi korumak için gözlük ve şemsiye gibi aksesuarlardan yararlanın. Yaz aylarında sıvı kaybını önlemek için, bol bol su için.

Önemli Not: Hassas ve alerjik cilde sahip olan kişiler, bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü cildinize uygulamayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Güneş yanığına ne iyi gelir?
  2. Güneş yanığı acısı ne kadar sürer?
  3. Güneş kreminin son kullanma tarihi geçer mi?
  4. Güneş kremi nasıl kullanılır?
  5. Cilt soyulmasına ne iyi gelir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo