Fırınınızı Lekesiz Tutmak İçin 7 İpucu

Mutfağı temiz tutmayı hepimiz isteriz. Bunun için mutfağın içindeki ekipmanlarında temiz olması gerekir. Fırının leke tutmasını önlemek ve her zaman tertemiz olmasını sağlamak için, bilmeniz gereken 7 ipucu:
Fırınınızı Lekesiz Tutmak İçin 7 İpucu
16 Ağustos 2023, 12:57

Mutfağın her zaman temiz olması, bakterilerin üremesini engeller. Bu da çalışma alanınızın hijyenik olmasına ve gıdalardan bulaşabilecek bakterilerin riskini azaltmaya yardımcı olur. Mutfak içinde sık sık kullanılan fırın ise, her zaman temiz tutulması gereken pişirme ekipmanlarından biridir. Yemeklerin sağlıklı bir şekilde pişmesini sağlayan fırın, her kullanımdan sonra mutlaka temizlenmelidir. Fırını düzenli ve temiz tutmak için yapmanız gerekenler;

fırında yemek

  1. Yemeklerinizi Üstü Kapalı Pişirin

Yeni bir fırınınız varsa veya çok ihtiyaç duyulan derin bir temizliği yeni tamamladıysanız, fırını kirletecek yemekler yapmaya çekiniyor olabilirsiniz. Mükemmel şekilde temizlenmiş fırınınızı tamamen korumak yerine, sıçrayabileceğini bildiğiniz yemeklerin üzerini kapatmayı düşünün. Tabii ki, bazı tarifler çıtır çıtır olmalarına yardımcı olmak için hava sirkülasyonu gerektirir. Ancak ilk pişimde sıçramayı önlemek yeterli olacaktır. Sonlara doğru üstünü açarak kızarmasını bekleyebilirsiniz.

fırın temizliği

  1. Kiri Bekletmeden Silin

Bazen sıçrama ve dökülmeler kaçınılmazdır. Ve birçok tarif, yemeğin üzerini örtme seçeneği olmadan dolaşan sıcak havaya maruz kalmasını gerektirir. Bu sebeple yemek pişerken dökülmeler ya da sıçramalar meydana gelebilir. Lekeler kurumadan oluştuğu an silerseniz fırınınız temiz kalacaktır.

  1. Karbonat ile Temizleyin

Sıçrama ve damlamaları ne kadar engellemeye çalışırsanız çalışın, bunlar pişirme işleminin kaçınılmaz bir parçasıdır. Her hindi kızarttığınızda veya turtanız taştığında hüsrana uğramak ve derinlemesine temizlik yapmak yerine, leke temizliğinde ustalaşın. Fırınınız soğuyana kadar bekleyin ve ardından en sevdiğimiz doğal ev temizleyicimiz olan karbonat kullanarak bir macun yapmaya başlayın. Karbonat ve su kullanarak bir macun yapın ve bir sünger veya temiz havlu kullanarak yiyecek veya yağ ile temas eden bölgeye uygulayın. Macunun etkilenen bölgede birkaç saat kalmasına izin verin, ancak özellikle inatçı lekeler için 12 saate kadar bırakmak isteyeceksiniz. Sihrini gerçekleştirecek ve artık bir kabuk oluşturan macunu çıkarmaya hazır olduğunuzda sirke kullanın. Sirke köpürmesine ve hemen kalkmasına neden olur. Alanı bir bezle ve biraz suyla silerek işi bitirin. Artık pişirmeye geri dönebilirsiniz.

fırın temizliği

  1. Rafları Sık Sık Temizleyin

Raflar gibi fırının bazı unsurları çıkarılabilir ve temizlik görevi söz konusu olduğunda daha erişilebilirdir. Kendi kendini temizleme düğmesine basıyor ve rafların temiz pişmesine izin veriyorsanız, fırınınızı yanlış kullanıyorsunuz demektir. 

Soğuk rafları fırından çıkarın, sıcak suya koyun. Üzerine sirke ve kabartma tozu ekleyin. Gece boyunca beklemelerine izin verin ve sabahları suyu boşaltın ve gerekirse temiz bir bezle veya sert bir fırçayla silin. Kalıntıları soğuk suyla durulayın. Doğal temizleyicilere alternatif olarak bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz.

fırın temizliği

  1. Sirke Ve Buharla Temizleyin

Nesiller boyu aşçılar, temizlikçiler ve işinin ehli ev sahipleri size hem karbonat hem de sirkenin lekelere karşı sertleşmenin doğal bir yolu olduğunu söyleyecektir. Buharlı pişirme yöntemi, fırındaki sert ve inatçı lekelerin çıkarılmasına yardımcı olur. Fırın için uygun bir güveç tabağına su ve sirke ekleyin. Fırını 200 derecede ortalama 30 dakika çalıştırın. Su buharlaşıp kaynadıkça fırının içindeki lekeler yumuşamaya başlar. Ardından fırını kapatıp soğumasını bekleyin. Soğuyan fırının içini temiz bir sünger yardımıyla silin.

  1. Kendi Kendini Temizleme Düğmesinden Kaçının

Bazı fırınlarda kendi kendine temizleme düğmesi bulunur. Tek yapmanız gereken bu düğmeye basmak ve fırının temizlenmesini beklemektir. Ancak bu yöntem pek önerilmez. Çünkü bu işlem, fırındaki her şeyi yakar ve yemek artıkları kaldıysa, fırının içi küle dönebilir. Öyle ki fırında yoğun bir duman oluşur ve tüm mutfağa yayılabilir. Bu yöntemde açığa çıkan karbon monoksit ve nitröz oksit gibi kimyasallar, sağlık açısından çok zararlıdır ve zehirlenmenize yol açabilir. Bu yüzden kendi kendine temizleme düğmesini kullanmak yerine, fırını düzenli aralıklarla temizleyebilirsiniz.

fırın temizliği

  1. Kapının İçini Unutmayın

Fırını temizlerken genellikle iç kısmına odaklanır ve kapının içini unuturuz. Bu cam alan, fırının en etkileşimli bölümüdür. Cam kapıda bulunan yağ lekeleri, düzenli olarak temizlenmezse kalıcı bir hale gelir ve çıkarması giderek zorlaşır. Bunun için karbonat ve suyu karıştırarak macun hazırlayın. Cam alanı bu karışımla silin ve 10 dakika bekleyin. Üzerine suyla seyreltilmiş sirke püskürtün. Mikrofiber bez yardımıyla camın her tarafını güzelce silin ve kurulayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Ocak nasıl temizlenir?
  2. Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
  3. Kesme tahtası nasıl temizlenir?
  4. Derin dondurucu nasıl temizlenir?
  5. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo