Stresin Dişlere Etkisi Nedir?

Stres dişleri nasıl etkiler? Stresli olmanın dişlere zararı var mı? Diş Hekimi Dr. Damla Zenar'dan stresin dişler üzerindeki etkileri:
Stresin Dişlere Etkisi Nedir?
22 Şubat 2023, 11:05

Bağışıklık sistemimiz zayıfladığında hepimiz strese farklı tepkiler gösterebilsek de, beynimizi rahatlatıcı yiyecekler aramaya veya alkol ve sigara içmek gibi sağlıksız alıskanlıklar oluşturmaya teşvik eder. Bu zararlı alışkanlıklar ağız sağlığınızı riske atabilir. Ağız sağlığı sorunlarının erken tespiti, diş etlerinizi, dişlerinizi ve çenelerinizi stresin uzun vadeli etkilerinden korumanıza yardımcı olabilir.
Düzenli olarak 6 ayda bir yapılan kontroller, ağız sağlığınız üzerinde aşağıdakileri içerebilecek herhangi bir stres belirtisinin belirlenmesine yardımcı olabilir:

Stres Dişlerde Hangi Sorunlara Yol Açar?

  1. Zayıf ağız hijyeni

Stresliyken, kişisel bakım daha az önemli hale gelir. Karbonhidrat, şeker ve kafein açısından zengin, zihni güçlendiren yiyeceklere düşkünlük rahatlık getirir. Dengesiz bir diyet ve ağız hijyeninin yapılmaması, plak oluşumuna, çürüklere ve diş kaybına neden olabilir.

ağız kuruluğu

  1. Ağız kuruluğu

Tükürük, yiyecekleri dişlerden uzaklaştırır, dişleri nemli tutar ve diş minesini mineralize ederek bakterilerle savaşır. Stresli olduğunuzda tükürük üretimi azalır. Bu durum diş sorunları ve plak oluşumunun artmasına neden olur. Aşırı tütün ve alkol kullanımı da diş çürümesine ve ağız kuruluğuna neden olabilir.

  1. Sıkılı çene

Kas gerginliği, vücudun ağrıya ve yaralanmaya karşı korunmasına yardımcı olur. Ancak kronik stres, çenedeki kas gerginliği sebebiyle çenenin sıkılmasına yol açabilir. Bu durum çene ve kulak çevresinde ağrıya sebep olur. Ağzınızı açarken, yiyecekleri çiğnerken zorluk yaşayabilirsiniz.

diş gıcırdatma

  1. Diş gıcırdatma

Bruksizm veya diş gıcırdatma, stresli olduğunuzda sık görülen bir eylemdir. Çoğu insan, gece uyurken dişlerini gıcırdattığının farkında değildir. Diş gıcırdatma, dişlerinizde aşınma, yıpranma, dişlerin kırılması, sallanması ve şakaklarınızda ağrıya neden olur.

  1. Azalmış bağışıklık tepkisi

Stresli olduğunuz zamanlarda, bağışıklık sisteminizde tehlikeye girer ve enfeksiyonlarla savaşmak zorlaşır. Stres hormonunun yükselmesi, diş eti iltihabı ve periodontitis gibi diş eti hastalıkları geliştirme riskini artırır.

uçuk

  1. Uçuk

Uçuklara herpes simpleks virüsü neden olur. Stres tarafından tetiklenmediği takdirde genelde etkisizdir. Dudaklarda veya ağız köşelerinde görülen uçuk, diş etlerinde de görülebilir. Bu durum diş ipi kullanmayı ve dişleri fırçalamayı zorlaştırır. Uçuklar 5-7 gün sürer. Bu kadar uzun süre dişleri fırçalamamak, diş eti hastalığı ve diş çürümesi riskini artırır.

Yazar:

Diş Hekimi Dr. Damla Zenar

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
  2. Diş eti şişmesine ne iyi gelir?
  3. Diş lekelerine yol açan besinler
  4. Evde diş plağı temizliği nasıl yapılır?
  5. Dişlere zarar veren yiyecek ve içecekler nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo