Özellikle sosyal medyada yaygınlaşan bazı doğal cilt maskesi tarifleri, uzun süre kullanımlarda cilt sağlığını olumsuz etkiliyor. Buzdolabından kullandığınız doğal malzemeler ilk aşamada cilde iyi geliyor gibi görünebilir. Ancak içindeki bileşenlerin ciltle uzun süre temas etmesi halinde, çeşitli problemler ortaya çıkabiliyor. Bu yazıda, doğal olduğu için cilt bakımında kullanılan ancak cilde zamanla zarar veren malzemeleri daha yakından inceleyeceğiz.
Yumurta beyazı, özellikle gözenekleri sıkılaştırma konusunda son derece başarılı olduğu için cilt maskelerinde yaygın olarak yer alıyor. Ancak çiğ yumurta da salmonella bakterisi riski yüksek olduğu için, bu tür maskelerde çiğ yumurta kullanılması önerilmiyor. Özellikle açık yaralara uygulandığında deride oluşabilecek enfeksiyon riski de artıyor. Bununla birlikte, çiğ yumurtalardan Salmonella'ya yakalanmak nadirdir. Yalnızca maskeyi uygularken ağız ve göz çevresine çok yakın sürmemeye ve uzun süre uygulamamaya dikkat etmeniz gerekir.
Sivilce izine veya herhangi bir hiperpigmentasyona limon veya limon suyu sıkmanın lekeyi hafiflettiği söylenir. Ancak, narenciyenin ciltte kullanılması sizi ikinci derece yanık gibi daha büyük endişelerle karşı karşıya bırakabilir. Limondaki psoralenler, UV ışığına maruz kaldığında cildinizde fototoksik reaksiyona neden olabilir. Bu, kırmızı bir noktayı gidermeye çalışmanızın büyük bir kabarcıkla sonuçlanabileceği anlamına gelir. Ayrıca limon asidik bir madde olduğu için, ciltte uzun süre bekletilmemelidir.
Tarçın cilde uygulandığında, karıncalanma ve kızarıklığa yol açabilir. Ayrıca, tarçınlı yüz bakımını deneyen birkaç kişi daha sonra yanıklarla ilgili paylaşımlarda bulunmuştur. Tarçın bazı antimikrobiyal faydalara sahip olmasına ve yara iyileşmesinde kullanılmasına rağmen, aynı zamanda en yaygın baharat alerjilerinden biridir. Tarçına karşı bilinen bir alerjiniz olmasa bile cildinizdeki baharatlara karşı aşırı duyarlı olabilirsiniz veya tarçın yağından dolayı cildinizde yanık oluşabilir.
Anne sütüyle yapılan yüz bakımları, son yıllarda sivilceleri tedavi etmek için çok popüler bir hale geldi. Anne sütü laktik ve laurik asitler içerir; bunların her ikisi de cildi iyileştirici ve antimikrobiyal faydalara sahiptir ve bazı çalışmalar sivilce eğilimli cilde yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak, anne sütü, hastalık taşıyabilen bir vücut sıvısıdır ve yanlış toplanması veya saklanması bakteriyel bir enfeksiyona davetiye çıkarabilir.
Elma sirkesinin, sivilceleri temizlemeye, leke izlerini veya yaşlılık lekelerini gidermeye ve hatta benleri gidermeye yardımcı olduğunu iddia ediliyor. Uzun süre seyreltilmemiş elma sirkesi kullanmak, yüksek asit seviyeleri sebebiyle yüzünüzü aşındırabilir. Sirkeyi ciltte b��rakmak yakıcı olabilir ve yaraların enfeksiyon kapmasına yol açabilir. Bu yüzden elma sirkesi seyreltilmeden kullanılmamalı ve uzun süre ciltte bekletilmemelidir.
Şunlara da göz atın;